Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατέβασαν ταχύτητα τα blue chips

Σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση προχωρούν οι επενδυτές, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από χαμηλό τζίρο. Στο ραντάρ εγχώριων επενδυτών μετοχές εταιρειών με αποτίμηση 100-150 εκατ. ευρώ.

ΧΑ: Κατέβασαν ταχύτητα τα blue chips

Σε αρνητικό έδαφος οι 3 από τους 4 βασικούς δείκτες, με τον FTMid Cap να αντιδρά 0,97%, στις 1.170 μονάδες, να αποτελεί την εξαίρεση του πτωτικού κανόνα, που σταδιακά μετά τις 12:00-12:30 παρέσυρε χαμηλότερα Γενικό Δείκτη, Τραπεζικό Δείκτη και FTSE25.

Ακόμη μία συνεδρίαση, πέμπτη στη σειρά ενός εβδομαδιαίου κύκλου στη διάρκεια του οποίου, στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και στις τραπεζικές, οι traders... κατέβασαν 1-2 ταχύτητες. Προδιαγεγραμμένη η μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, με ακόμη και διψήφιες αποδόσεις, την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα, με τη στήλη να αναφέρεται έγκαιρα από Κυριακή-Δευτέρα σε αυτό το ενδεχόμενο. Χαμήλωμα ταχύτητας στα μεγάλα, ένα μικρό... πέρασμα από το... ταμείο και ενεργοποίηση εγχώριων επενδυτικών σχημάτων με στόχευση κυρίως σε μετοχές εταιρειών όπου το «ξένο κεφάλαιο» έχει περιορισμένη έως μηδενική έκθεση/συμμετοχή.

Σε συνδυασμό με μικρής έκτασης μετακύλιση ρευστότητας από μετοχές του FTSE25 προς τίτλους του FT Mid Cap και ακόμη χαμηλότερων κατηγοριών έχουμε αυτή την υπεραπόδοση του δείκτη Mid Cap έναντι του 25άρη.

Ενθαρρυντικό, για τους long, το ότι το... κράτει στα μεγάλα πραγματοποιείται με τζίρους πολύ χαμηλότερους από αυτούς της προηγούμενης εβδομάδας, ένδειξη πως θέσεις οι οποίες «χτίστηκαν» στη διάρκεια της θεαματικής αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου και δευτερευόντως μετοχών του δείκτη παραμένουν ενεργές/εντός παιδιάς. Ενδειξη πως το «βραχυπρόθεσμο χρήμα» που έγραψε διψήφιες αποδόσεις την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε σε ρευστοποίηση ενός 20% των θέσεών του, με το υπόλοιπο να... συσσωρεύει από τις 830 έως τις 805 μονάδες. Το πιθανότερο να πρόκειται για στάση και αναμονή, με τους βραχυπρόθεσμους να προσβλέπουν σε έναν επόμενο ανοδικό κύκλο προς τις 850 μονάδες.

Χαμηλός ο τζίρος (*), με το 30% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικό σε μετοχές του δείκτη -ΔΕΗ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Aegean, Lamda, OTE, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Sarantis αλλά και σε μεσαιο-μικρά χαρτιά, MIG, Byte, KΕΚΡΟΨ κ.α. από αυτές τις κατηγορίες.

Ενδεικτικό της αλλαγής στάσης/τάσης η επιτάχυνση της κυκλοφορίας εντολών σε συνδυασμό με την αύξηση των τζίρων σε μετοχές των Inform Lykos, ΓΕΒΚΑ, Byte, Intralot, MIG, Αλουμύλ, Κτήμα Λαζαρίδη, ΚΕΚΡΟΨ, ΑΒΑΞ, Μουζάκης κ.α.

Μετοχές εταιρειών με αποτίμηση μικρότερη των 100 και 50 εκατ., με σημαντική συμμετοχή των βασικών μετόχων στο μ.κ./ελεγχόμενο free float, που για ορισμένες «τρέχουν» και επιχειρηματικές εξελίξεις (ενδεικτική η περίπτωση της ΚΕΚΡΟΨ), είναι εδώ και εβδομάδες στο monitoring εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων με ορατά τα αποτελέσματα αμέσως μετά το Πάσχα.

Ενας από τους χρηματιστηριακούς κανόνες θέλει έναν ανοδικό κύκλο να ολοκληρώνεται με... ξέσπασμα των μεσαιομικρών. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση της αγοράς, τα «ισχυρά ξένα χέρια» παίζουν το δικό τους στοίχημα, κυρίως σε μετοχές του 25άρη, με ορίζοντα την αναμέτρηση της 7 Ιουλίου, επιχειρώντας να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα και την «επόμενη ημέρα». Το πιθανότερο σενάριο είναι πως τα funds μόνο μία ολιγοήμερη παύση κάνουν, κατοχυρώνοντας ένα μικρό μέρος των σημαντικών υπεραξιών τους και θα επανενεργοποιηθούν με την πρώτη αφορμή, το πρώτο έναυσμα που θα δοθεί είτε από εκτός είτε εντός συνόρων.

(*) ενδεικτικό το ότι λίγο μετά τις 15:00 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 26-27 εκατ. ευρώ, σχεδόν μία φορά κάτω από τον αντίστοιχο της προηγούμενης Παρασκευής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v