Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κοιτά στα... μάτια τις 850 ο Γενικός Δείκτης

Καθολική άνοδος για τα «βαριά χαρτιά» στο Χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να δίνουν το... σύνθημα και τον κλαδικό δείκτη πάνω από τις κρίσιμες 770 μονάδες. Διψήφια κέρδη για Πειραιώς, ΔΕΗ, ισχυρή άνοδος για ΟΠΑΠ, Alpha.

ΧΑ: Κοιτά στα... μάτια τις 850 ο Γενικός Δείκτης

Συνεδρίαση στο κλίμα και ρυθμό των πρώτων μετά τις ευρωεκλογές, η σημερινή.

Από τις πρώτες κιόλας μέχρι τις πιο πρόσφατες εντολές, οι long έχουν το πλεονέκτημα και με συντονισμένες κινήσεις τους ωθούν υψηλότερα δείκτες και μετοχές. Ανοδική αντίδραση, μετά τη... στάση της προηγούμενης εβδομάδας, ξεκάθαρα στη λογική των πολιτικών εξελίξεων, με τον πρωθυπουργό το απόγευμα στον ΠτΔ να δίνει το... έναυσμα για τις πρόωρες εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ανοδική αντίδραση με διάχυση του ενδιαφέροντος, της ρευστότητας από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση στη μεσαία και τη χαμηλότερη.

Με τον τραπεζικό κλάδο, εκ νέου, σε θέση οδηγού, καθώς αποτελεί το κύριο... μενού των επιλογών (κυρίως) βραχυπρόθεσμων διαχειριστών και funds που «παίζουν» την τάση.

Υπεραπόδοση από νωρίς για τον τραπεζικό κλάδο, όπου και το 56% της αξίας συναλλαγών, με αφορμή και μία σειρά εκθέσεων που δημοσιοποιούνται το τελευταίο διάστημα αλλά και δρομολογείται να ακολουθήσει.

Το επίκεντρο του λεγόμενου Greek Bet είναι στον τραπεζικό κλάδο και σε αυτόν επιμένουν τα κάθε λογής funds. Και τουλάχιστον οι μέχρι τώρα αποδόσεις αφενός τους δικαιώνουν, αφετέρου τους ενισχύουν το κίνητρο να... ζητήσουν ακόμη μεγαλύτερες. Οπως σημείωνα στο σχόλιο της Κυριακής αλλά και νωρίτερα σήμερα, ένα από τα στοιχήματα των βραχυπρόθεσμων παικτών είναι εάν είναι δυνατή η επίτευξη στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουλίου των τιμών της τρίτης αμκ.

Ετσι με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται σχεδόν 7%, ο ΔΤΡ έχει υπερβεί εδώ και ώρα τις 770 μονάδες, όριο που είχε τεθεί νωρίτερα. Μάλιστα η υπέρβασή του επιτάχυνε την ταχύτητα κυκλοφορίας εντολών και στις 4 συστημικές τραπεζικές, με αποτέλεσμα Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς να είναι στις πρώτες τέσσερις θέσεις από την πλευρά του τζίρου.

Ακολουθούν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΔΕΗ, δίνοντας μία εικόνα της τάσης που διαμορφώνεται σήμερα.
Με αγοραστές, από νωρίς, και στις τέσσερεις αυτές μετοχές, με τη ΔΕΗ στο επίκεντρο σε ένα ξεκάθαρο παιχνίδι προεξόφλησης.

Στις 2.150 μονάδες ο FTSE25, με άνοδο 2,65%, με τον ρυθμό να επιταχύνεται μετά τις 14:30-14:45, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ισχυροποιείται ακόμη υψηλότερα, με 3,15% στις 842 μονάδες.

Από την αρχή της συνεδρίασης οι short είχαν αφήσει πλήρως το έδαφος στους long, με αποτέλεσμα για τις 23 από τις 25 μετοχές του δείκτη η τάση να είναι ανοδική. Κάτι που συνεχίστηκε και ισχυροποιήθηκε σταδιακά και που αποτυπώνεται στο ταμπλό. Μόνον η Coca Cola και αυτή με οριακά μείον 0,15% στα 32,74 ευρώ.

Εμφανής η ενεργοποίηση, μετά το... κράτει της προηγούμενης εβδομάδας funds που είχαν «τρέξει» την αγορά αμέσως μετά τις ευρωεκλογές αλλά και νέες παρουσίες, ανεβάζοντας σε πάνω από 70-75 τον αριθμό όσων είναι εντός παιδιάς σήμερα.

Με τον τραπεζικό κλάδο στο σχεδόν 7% και την Πειραιώς σε διψήφιο ποσοστό, λογικό είναι τους αρχικούς traders να ακολουθούν και άλλοι. Οπως αναμενόταν, η παρουσία τους γίνεται εντονότερη μετά τις 14:00-14:30, δηλαδή από τη στιγμή που... περνά στο σύστημα το μεγαλύτερο μέρος εντολών (κυρίως ) από Λονδίνο. Μάλιστα χρηματιστηριακός παράγων συνέδεε αυτή την εικόνα με τον διήμερο κύκλο παρουσίασης 18 εισηγμένων στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του 8ου Road Show της ΕΧΑΕ.

Πιθανότατα πρόκειται για επιλεκτικές αγορές ενόψει των επαφών που θα έχουν οι εκπρόσωποι και I.R. των εισηγμένων με τους διαχειριστές. Πολύ πιθανά ένα μέρος αυτών των συναλλαγών να... προηγείται, ενδεχόμενο που εάν όντως ισχύει, θα πρέπει να ανεβάζει στα... ύψη το... θερμόμετρο του ενδιαφέροντος. Αναμφίβολα θα πρόκειται για το πιο ενδιαφέρον και... θερμό Road Show των τελευταίων 8 ετών και σίγουρα υπέρ των long και των επιχειρηματιών και βασικών μετόχων.

Στις 83/25 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, καθώς αφορμής δοθείσης στα μεγάλα, τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα συνεχίζουν στον ανοδικό ρυθμό των τελευταίων 1-2 εβδομάδων στη μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση.

Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, εταιρείες με υπαρκτό ή όχι story είναι στο επίκεντρο αυτών των κινήσεων, σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια μεγέθυνσης των αποτιμήσεών τους.

Παράλληλα turn around stories ελκύουν ρευστότητα που διακινδυνεύει την επιβεβαίωση ή όχι της επαναφοράς της εταιρείας στην κανονικότητα. Ενδεικτικό το ότι στις πρώτες δύο θέσεις είναι οι μετοχές της Επιλέκτου και της Αλουμύλ, κλασικές περιπτώσεις προσπαθειών επαναφοράς.

Στις 15:05 ο τζίρος ξεπερνούσε τα 68 εκατ., που με προβολή «δείχνει» να φτάνει προς τα 100 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά, για κάποιον που... φοβάται την αγορά, τα πράγματα είναι απλά. Μετά το σημερινό κλείσιμο και αν κλείσουμε σε νέα υψηλά, που αυτό φαίνεται, τα στοπ σε ημερήσιο αλλά και ωριαίο σε ΓΔ και FTSE 25 ανεβαίνουν στο 809 και 2.074 αντίστοιχα σε κλείσιμο, με επόμενο στόχο τη ζώνη του 870. Αντίστοιχα και στον τραπεζικό ανεβαίνει στο 715, στην ΕΤΕ στο 2,1720, στην ΕΥΡΩΒ στο 0,7870, στην ΠΕΙΡ στο 2,544 και στην ΑΛΦΑ στο 1,5560.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v