Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς σκαρφάλωσε το Χρηματιστήριο σε υψηλά 13 μηνών

Με οδηγό τις τράπεζες και… ρεύμα από τη ΔΕΗ η κίνηση του Γενικού Δείκτη στις 842 μονάδες. Στα 108 εκατ. ευρώ ανέβηκαν οι συναλλαγές. Στήριξη και από δεικτοβαρή blue chips στην νέα ανοδική προσπάθεια.

Πώς σκαρφάλωσε το Χρηματιστήριο σε υψηλά 13 μηνών

Με απόλυτα θετική στάση, έδειξε να υποδέχεται την επίσημη προκήρυξη των πρόωρων Εθνικών εκλογών, το Χ.Α., καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα (18.30) στο Προεδρικό Μέγαρο, για να ζητήσει από τον Προκόπη Παυλόπουλο να εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει την συνεδρίαση σε νέα υψηλά 13 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/5/2018 (858,06 μονάδες), ενώ η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,1 δισ. ευρώ (!)

Δεύτερος λόγος της σημερινής, απόλυτα, θετικής εικόνας, το επικείμενο, από αύριο, “Ιnvestment Forum in NY” και είναι σε όλους όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., “day by day”, πως παραδοσιακά η Αγορά “ντοπάρεται”, όταν υπάρχει παρουσίαση Εισηγμένων στο Εξωτερικό και ίσως αυτός είναι ένας λόγος της απότομης μεταστροφής του ενδιαφέροντος προς τα πιο “βαριά χαρτιά” (στα υψηλά ημέρας, αλλά και το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, ο FTSE25 ήταν “καταπράσινος”), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και σήμερα ικανός αριθμός από τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, δεν χάρισαν ικανοποιητικές “συγκινήσεις”.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή επιστροφή των αγοραστών στα Δεικτοβαρή “χαρτιά” είχε σαν αποτέλεσμα τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Όλα τα παραπάνω συντελέστηκαν με συγκρατημένα θετικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, στον απόηχο της συμφωνίας ΗΠΑ – Μεξικού για το μεταναστευτικό ζήτημα (σε Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και στις περισσότερες Σκανδιναβικές Χώρες, οι Αγορές παρέμειναν κλειστές, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος των Καθολικών) και με ουδέτερα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 2,848% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Πιο συγκεκριμένα, με τη συμμετοχή Υψηλόβαθμων Στελεχών 18 εισηγμένων και την παρουσία περί των 55 Ξένων Αναλυτών και Διαχειριστών, ξεκινά αύριο στη Νέα Υόρκη το 8ο Ιnvestment Forum in NY, που διοργανώνουν από κοινού το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Θα προηγηθεί μία σειρά συναντήσεων και εκδηλώσεων σήμερα στην Ουάσιγκτον, ενώ μετά το διήμερο της Νέας Υόρκης (11 & 12 Ιουνίου), μέρος της Ελληνικής Αποστολής θα μεταβεί στο Σαν Φρανσίσκο, προκειμένου να δώσει το παρόν σε εκδήλωση για νεοφυείς εταιρείες.

Παρουσία στο φετινό forum της Νέας Υόρκης θα έχουν Εκπρόσωποι των: Αεροπορία Αιγαίου, Alpha Bank, Autohellas, EXAE, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα – Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Ικτίνος, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Profile, ΔΕΗ και Σαράντης.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Για την εβδομάδα που ξεκινά, ο ΓΔ αναμένεται να συνεχίσει τις ταλαντώσεις εντός του εύρους τιμών που έχουμε ορίσει (790 - 840). Άλλωστε, δεν διαφαίνεται διάθεση για σημαντική διόρθωση, ειδικότερα μετά και την τελευταία αποκλιμάκωση του ρίσκου της Χώρας σε ιστορικά χαμηλά (2,8%). Στην εβδομαδιαία ατζέντα έχουμε το ετήσιο road show των Ελληνικών εισηγμένων στην Ν. Υόρκη (11 & 12/6), ενώ την Πέμπτη το Eurogroup, μαζί με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ευρωπαϊκή Οικονομία. Για το διεθνές περιβάλλον αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Αμερικανικοί δείκτες απέχουν ξανά μόλις 2%-3% από τα ιστορικά υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα, τα οποία δεν έχουν καταφέρει να διασπάσουν, ουσιαστικά, τον τελευταίο 1,5 χρόνο”, ανέφερε η Leon Depolas Sec.

“Η ρητορική Trump για πιθανή συμφωνία με το Μεξικό, σε συνδυασμό με την επαγρύπνηση των Κεντρικών Τραπεζών, Federal και ΕΚΤ, σε σχέση με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, ‘αν χρειαστούν’, είχαν το θετικό απόηχό τους στις Αγορές και ελαχιστοποιούν τις απειλές για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Έτσι, το σενάριο της συνέχειας της συσσώρευσης έχει το προβάδισμα. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα για το 1ο τρίμηνο”, επεσήμαινε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Περιμένουνε από την Αγορά να αντιδράσει, λόγω της βελτίωσης του κλίματος στις Αγορές του Εξωτερικού”, ήταν οι εκτιμήσεις της Beta Sec.

“Φυσιολογική η διόρθωση την προηγούμενη εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει απώλειες 1,72% σε εβδομαδιαία βάση. Πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 820 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης οι 810. Καταλύτες αυτή την εβδομάδα είναι το 8ο Greek Investment Forum το οποίο ξεκινά αύριο στην Νέα Υόρκη και η συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη”, τόνιζε η Merit Sec.

“Άλλη μια συνεδρίαση με μειωμένο όγκο συναλλαγών και μεγάλη μεταβλητότητα, αυτή της περασμένης Παρασκευής. Ο ΓΔ έκλεισε οριακά αρνητικός, ενώ FTSE25 και Τραπεζικός, οριακά θετικοί. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 809 και αντίσταση στις 837. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2057 και αντίσταση στις 2137. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 721 μονάδες και αντίσταση στις 799. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ συνεχίζει την συσσώρευσή του στην περιοχή 785 - 825. Η τάση, μέχρι τις 780 μονάδες, παραμένει ανοδική, με βασικό εμπόδιο προς τα επάνω τις 837 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας την αναφορά, ως συνήθως, από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ απασχόλησαν το 58,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 794,94 μονάδες (+7,76%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 783,49 (+6,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 782,28 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,04%.

Ο εν λόγω δείκτης καλείται να “μετρήσει τις δυνάμεις του”, αντιμετωπίζοντας την ισχυρή ζώνη αντίστασης 800 – 805. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, βάζει σαν επόμενο στόχο τις 885 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 715 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι “κατέληξε σε συμφωνία με εταιρεία συνδεδεμένη με την ‘Davidson Kempner Capital Management LP’ για την πώληση επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ), μικτής λογιστικής αξίας €507 εκατ. και συνολικής πιστωτικής απαίτησης €535 εκατ., στις 31/10/2018 (ημερομηνία αποκοπής του χαρτοφυλακίου)”.

Πρόκειται για “πακέτο” ναυτιλιακών δανείων, το επονομαζόμενο “project Nemo”. Όπως αναφέρει η Τράπεζα, “το τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε €240 εκατ.”.

Από εκεί και πέρα, συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους Παράγοντες της Αγοράς, με απόλυτα ενδεικτική την ατάκα ενός από τους παλαιότερους, που έσπευσε να προβλέψει πως “αν οι Διεθνείς Αγορές επιστρέψουν στην κανονικότητα, στο Χ.Α. θα γίνουν άκρως ενδιαφέροντα πράγματα” (!), επισημαίνοντας τις συνεχιζόμενες εισροές κεφαλαίων στις περισσότερες ΑΧΕ, εικόνα που είχαν πολλά χρόνια να την δουν οι Επαγγελματίες του χώρου.

Μάλιστα ορισμένοι Αναλυτές δεν αποκλείουν και λόγω και του Greek Investment Forum στη NY, ο ΓΔ να κινηθεί προς την ζώνη των 850 με 860 μονάδων. Από εκεί και πάνω θα αλλάξουν οι στρατηγικές, αλλά χρειάζεται προσοχή προκειμένου να μην ισχύσει ο χρηματιστηριακός κανόνας “too fast, too soon” (!)

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι το “κουδούνι της λήξης”, με αρνητικό πρόσημο βρήκε μόνο την Δεικτοβαρή ΕΕΕ (-0,27%).

Ασφαλώς και ξεχώρισε και σήμερα το +10,55% για την μετοχή της ΔΕΗ, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ήταν φυσικό επακόλουθο η επιστροφή των αγοραστών, με τέτοιο κλίμα. Στα 1,2910 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, αλλά θα ανέβει σημαντικά στις επόμενες συνεδριάσεις, στα 2,29 ευρώ, η πρώτη αντίσταση.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον ΟΠΑΠ (+3,89%). Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 9,60 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 10,38 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 9,18 ευρώ.

“Ρεπετισιόν” των ανοδικών συνεδριάσεων για την Viohalco (+5,22%). Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 3,455 ευρώ, γύρισε τον τίτλο σε ημερήσιο “long”, με “stop” στα 2,88 ευρώ και αυτό έγινε άμεσα αντιληπτό από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η επόμενη αντίσταση στην ζώνη 3,53 – 3,60 ευρώ, στο κάτω άκρο της οποίας ολοκλήρωσε σήμερα την συνεδρίαση ο τίτλος.

Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που και σήμερα “απαίτησαν μερίδιο του ενδιαφέροντος”, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρείας ΚΛΜ (+3,72%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,26 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,04 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €0,8600.

Από εκεί και πέρα, από τις 30/5 έχουν να “δουν” αρνητικό κλείσιμο οι Επίλεκτος (+17,39%) και Newsphone (+2,76%) και από τις 14/5 η Byte (+2,56%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Αλουμύλ (+13,25%), με αυξημένο “bid” η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Frigoglass (+12,37%), Intralot (+0,98%), Ιντρακόμ (+1,75%), Μουζάκη (+10,34%), αλλά και Κέκροπα (+9,09%), με τον τελευταίο να απαιτεί αυξημένη προσοχή, αν υπερβεί την ζώνη αντίστασης 2,30 – 2,34 ευρώ.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η υπέρβαση της ζώνης 823 – 837, δίνει πόντους σε όσους υποστηρίζουν ότι ολοκληρώθηκε η τελευταία βραχύβια διόρθωση, βάζοντας σαν επόμενο στόχο τις 850 – 860 και 880 – 895 μονάδες. Ιδιαίτερα ισχυροποιημένη η στήριξη στις 809 – 802 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 809 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που άφησε πίσω του την ζώνη 2120 – 2140, αυτός μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 2230 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 2074 μονάδες, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 2050 – 2040 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η ρευστότητα έδωσε την ευκαιρία στην Περιφέρεια να τρέξει, κάτι που έχουμε να δούμε χρόνια, θυμίζοντάς μας ανοδικούς κύκλους που η ολοκλήρωση μιας κίνησης τελείωνε με τα ‘μικρά” αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης. Παρόλα αυτά όπως όλα δείχνουν πλέον και η ρευστότητα και τα εν αναμονή νέα, είναι ικανά να στηρίξουν περισσότερους τίτλους, με μια αγορά που θυμίζει παλιές καλές εποχές.

Τo Ελληνικό Χρηματιστήριο, από την στιγμή που το πολιτικό ρίσκο και το ρίσκο Χώρας έχει απομακρυνθεί για τα καλά, προσελκύει αρκετά επιθετικά και όχι μόνο funds, που ψάχνουν φτηνές εταιρείες κάνοντας συγκρίσεις με αντίστοιχες του εξωτερικού.

Μέσα στην εβδομάδα έχουμε και το road show της Νέας Υόρκης και περιμένουμε να δούμε το μέγεθος της αύξησης του ενδιαφέροντος σε σχέση με άλλες χρονιές.

Παραμένουμε αισιόδοξοι, αναμένοντας τον χρόνο του ενός μήνα που θα μας δείξει αν θα υπάρξει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, κάτι που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά για την Αγορά. Μπροστά μας έχουμε να δούμε αρκετά το επόμενο διάστημα και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε “θερμό”, χρηματιστηριακό, Καλοκαίρι, μετά από πολλά χρόνια.

Το ενδιαφέρον μεγαλώνει μέρα με την μέρα από το εξωτερικό, όχι μόνο για τις επενδύσεις στο Χρηματιστήριο, αλλά και στην πραγματική Οικονομία.

Το “sentiment” (συναίσθημα) είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά στην Αγορά, ενώ αν παράλληλα δούμε και την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και μείωση φόρων το επόμενο διάστημα, μπορούμε να οραματιζόμαστε όχι απλά επίτευξη στόχων στο ΑΕΠ αλλά και υπέρ απόδοση.

“Από την μία είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα και από την άλλη είναι και πολλά τα χρόνια κατήφειας και προβλημάτων αλλά και διάρκειας της κρίσης που έσπασε κάθε ρεκόρ χρόνου και που η αποκλειστική ευθύνη για αυτό ήταν δικιά μας”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας παρέμεινε κλειστό λόγω Εθνικής αργίας.

Θετικό το κλίμα για όσες Ευρωπαϊκές Αγορές λειτούργησαν σήμερα, όπως και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για το Πετρέλαιο, υποχωρούν Χρυσός και Ευρώ.

Αναπάντεχη επιστροφή σε ανάπτυξη σημείωσαν οι Κινεζικές εξαγωγές τον Μάιο. Όπως μετέδωσε το Reuters, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ η Αγορά ανέμενε μέτρια πτώση ύψους 3,8%. Οι εισαγωγές της Κίνας τον Μάιο ήταν πιο αδύναμες από τις αναμενόμενες, υποχωρώντας κατά 8,5%. Ήταν η πιο απότομη πτώση από τον Ιούλιο του 2016 και οδήγησε τη Χώρα σε εμπορικό πλεόνασμα ύψους $41,65 δισ. Οι Αναλυτές ανέμεναν ότι θα υποχωρήσουν κατά 3,8%.

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ υποχώρησαν 4,2%, μετά την πτώση κατά 13,2% του Απριλίου, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν μεγαλύτερες απώλειες (-26,8%), σε ετήσια βάση. Το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ διευρύνθηκε, φτάνοντας σε υψηλό τεσσάρων μηνών, στα $26,89 δισ., από $21,01 δισ. τον Απρίλιο.

Σε “ΒΒΒ”, από “ΒΒΒ+” υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Deutsche Bank η Fitch, ενώ επιβεβαίωσε το βραχυπρόθεσμε σε “F2”. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fitch επισημαίνει ότι “η υποβάθμιση της Deutsche Bank αντανακλά την περιορισμένη πρόοδο που έχει καταγράψει στη βελτίωση της κερδοφορίας της και στη σταθεροποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου”.

“Η διατήρηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης προς τις Τράπεζες με ευνοϊκούς όρους, είναι θετική για την πιστοληπτική τους ικανότητα (credit positive)”, αναφέρει ο Οίκος Moody's.

Αρνητικά κινήθηκε η Βρετανική Οικονομία τον Απρίλιο, την ώρα που η παραγωγή αυτοκινήτων κατέγραψε την πιο μεγάλη πτώση από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία. Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, η Οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο, σε μηνιαία βάση και ενώ οι Αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση κατά 0,1%. Η ανάπτυξη τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο επιβραδύνθηκε στο 0,3%, από 0,5% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, καταγράφοντας επίσης μεγαλύτερη επιδείνωση από την αναμενόμενη ύψους 1,3%.

Ο τομέας της Μεταποίησης συρρικνώθηκε κατά 3,9% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2002.

“O Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει την απόφασή του σχετικά με την επιβολή περαιτέρω δασμών στην Κίνα, μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο Ομόλογό του στην Ιαπωνία, αργότερα αυτόν τον μήνα”, δήλωσε στο CNBC, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη Δευτέρα την πεποίθηση ότι η Κίνα θα καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, διότι το Πεκίνο έχει ανάγκη μια συμφωνία. Υπογράμμισε επίσης ότι η Huawei μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της συμφωνίας, ενώ τόνισε ότι η Κίνα υποτιμά το Νόμισμά της, υποστηρίζοντας ότι κάτι πρέπει να γίνει για αυτό.

Ο ίδιος προειδοποίησε τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ πως “αν δεν έρθει στη Σύνοδο της ‘G20’, οι δασμοί στις εισαγωγές Κινεζικών Αγαθών θα αυξηθούν αυτόματα”.

Παράλληλα, επέκρινε την πολιτική της Fed ως “καταστροφική”, επειδή τα επιτόκια δεν έχουν μειωθεί.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε την Ομάδα των 20 μεγάλων Οικονομιών (G20), να δώσουν προτεραιότητα στην επίλυση των διαφορών στο Εμπόριο, προκειμένου να μετριαστούν οι κίνδυνοι για την Παγκόσμια ανάπτυξη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “σε ‘βαθιά κατάψυξη’ μπαίνουν πλέον οι Ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες ήταν ούτως ή άλλως ‘στο ψυγείο’ τους τελευταίους μήνες, καθώς η Κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να συγκρουστεί με Τοπικά συμφέροντα που αντιδρούν π.χ. στην παραχώρηση Περιφερειακών Λιμανιών, ή Μαρινών. Ο ‘πάγος’ στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ συνδέεται και με τη διαφορετική στρατηγική που έχει προαναγγείλει πως θα εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία, στην περίπτωση που επικρατήσει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές σε ορισμένες κρίσιμες παραχωρήσεις, ή πωλήσεις Κρατικών περιουσιακών στοιχείων”.

Σε “neutral” από “buy” υποβάθμισε τη σύσταση για τη Motor Oil η UBS, σε έκθεσή της στην οποία μειώνει τις τιμές - στόχους τόσο για τη Motor Oil, όσο και για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ο Οίκος μειώνει την τιμή - στόχο για τη Motor Oil στα 24, από 25 ευρώ και για τα ΕΛΠΕ στα 8,3, από 8,5 ευρώ.

Τα έσοδα της Τέρνα Ενεργειακή διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο στα 82,7 εκατ. ευρώ σχολίασε η Euroxx Sec., σημειώνοντας πως σε ενοποιημένη βάση τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της εταιρείας ξεπέρασαν κατά 1,6% τις εκτιμήσεις της και διαμορφώθηκαν στα 53,9 εκατ. Η Euroxx επιβεβαιώνει την τιμή - στόχο των 7,20 ευρώ για τη μετοχή της εισηγμένης και τη σύσταση “Overweight”.

Από την πλευρά της η Alpha Finance σημειώνει πως οι επιδόσεις της ΤΕΝΕΡΓ ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της και πως το επενδυτικό της σχέδιο παραμένει χωρίς αλλαγές, προσφέροντας ισχυρή δυναμική ανάπτυξης. Η χρηματιστηριακή δηλώνει πως εξακολουθεί να έχει θετική στάση έναντι της εταιρείας, για τη μετοχή της οποίας δίνει τιμή - στόχο 9,50 ευρώ με σύσταση “Outperform”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 846,66 μονάδες (+3,76%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 841,48 (+3,13%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 842,76 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,28%.

Ο τζίρος στα 107,8 εκατ., από τα οποία τα 11,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ).

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΛΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 86 ανοδικές μετοχές, έναντι 36 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.

----ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (57.669 συμβόλαια).

Στα 9.312 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.047 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.206, 2.370 για τον Ιούνιο και 836 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.164) κινήθηκε μεταξύ 2.112,75 και 2.173 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (12.937), Alpha Bank (14.959), Πειραιώς (7.816), ΔΕΗ (3.228), Εθνική (7.955), Intralot (162), ΟΤΕ (386), Ελλάκτωρα (659), Μυτιληναίο (830), ΟΠΑΠ (214), MIG (3.141), Τρ. Αττικής (399), ΑΔΜΗΕ (2.108), ΓΕΚ (349), Cenergy (465), Τέρνα Ενεργειακή (585), Ιντρακόμ (138), Τιτάνα (117), Lamda Development (231), Viohalco (627).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 48.927, Alpha Bank 67.302, Εθνική 59.192, MIG 78.433, ΔΕΗ 15.353, Πειραιώς 25.789.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                               Name of Issuer                          NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,50%

 

2019-06-03

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,51%

2019-05-30

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.304.023 τεμ., (από 45.104.446 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.378.348 τεμ. (25.916.948), ΔΕΗ 6.679.493 τεμ. (6.833.097), Eurobank 96.121.417 τεμ. (96.331.016), Εθνική 30.741.963 τεμ. (31.417.742), ΟΠΑΠ 1.369.051 τεμ. (1.369.051), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v