Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό το... momentum στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζει υψηλότερα στο ξεκίνημα ο Γενικός Δείκτης. Από νέα υψηλά 13 μηνών ξεκινά η συνεδρίαση, παράλληλα με το roadshow στις ΗΠΑ. Οι κινήσεις των «ισχυρών χεριών», οι τράπεζες και η απόκλιση στις αποτιμήσεις με τα blue chips.

Θετικό το... momentum στο Χρηματιστήριο

Θεαματική η ανταπόκριση της αγοράς στις πολιτικές εξελίξεις, με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών να γίνεται δεκτή με άνοδο του ΧΑ στα υψηλά 13 μηνών.

Σε καλό momentum για τους long και με... προκαταβολικές αγορές σε συγκεκριμένα blue chips ενόψει του επενδυτικού διημέρου της ΕΧΑΕ στις ΗΠΑ, που ανοίγει τις πόρτες του σήμερα, οι βλέψεις για επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής 870-880 μον. ως σημείου αναφοράς και στήριξης -πλέον- μπορεί να επιτευχθούν.

Ανοδική αντίδραση 3,28% για τον ΓΔ στις 842,76 μονάδες, 2,77% για τον FTSE25 στις 2.152,04, για τον FTSEM κατά 2,20% στις 1.209,34 μονάδες, με κλάδο-οδηγό τον τραπεζικό, ακριβώς όπως περίμεναν οι traders.

Κατά 6,04% ο ΔΤΡ στις 782,28 μονάδες, μετρώντας πλέον απόδοση 30,60% σε διάστημα μηνός και 77,94% από την αρχή του έτους. Αποδόσεις που hedge funds, traders και λοιπές επενδυτικές δυνάμεις δεν... βλέπουν από καμία άλλη αγορά διεθνώς, συνεπώς έχουν κάθε λόγο να προστατέψουν το... Greek Bet τους. Μέχρι πού θα πάνε την αγορά; Θα δείξει, πάντως αυτοί έχουν το ρευστό, τις «χτισμένες» θέσεις από σημαντικά χαμηλότερες τιμές, όπερ αυτοί μπορούν να... χειραγωγήσουν ένα «ρηχό» χρηματιστήριο, όπως το δικό μας.

Οι συναλλαγές των 54,763 εκατ. μετοχών, με συνολική αξία στα 107,830 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 59% στις τραπεζικές και από ένα 6% σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ και από ένα 5% σε Μυτιληναίο και ΔΕΗ, αποτυπώνει κατά τον πιο εύγλωττο τρόπο τον προσανατολισμό traders και αγοράς.

Παράλληλα στη σχέση 83/30, στο σχεδόν 3/1 από τις καλύτερες εδώ και μέρες, με περισσότερες από 40 μετοχές με απόδοση μεγαλύτερη του 3%, δείχνει και την άλλη πλευρά μίας αγοράς, όπου -επιτέλους- τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα έχουν ενεργό συμμετοχή και θεαματικά αποτελέσματα στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Στο σχόλιό μας της Κυριακής είχαμε κάνει εκτενή αναφορά για την... αναγέννηση της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας, τους λόγους για τους οποίους βλέπουμε καθημερινά αποδόσεις στα όρια του limit up και το ενθαρρυντικό, μέρα με τη μέρα, να μπαίνουν στο παιχνίδι νέοι παίκτες, ανενεργοί μέχρι πρόσφατα επενδυτές και μετά από πολύ καιρό αρκετά χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων της αγοράς, σε χρηματιστηριακές και ΑΕΠΕΥ.

Αυτά, όπως σημειώνει η Leon Depolas Sec (στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου), σε μία συγκυρία που στο διεθνές περιβάλλον και ειδικότερα στη Wall Street οι δείκτες απέχουν ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά τους, την ώρα που το «ρίσκο χώρας» υποχωρεί σε πολυετή χαμηλά, με ενδεικτική την απόδοση του 10ετούς στο 2,80%.

Το σημαντικό, σύμφωνα με άλλη εταιρεία του χώρου, είναι πως η αγορά όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από την αναμενόμενη είσοδο σε... βαθιά κατάψυξη των ιδιωτικοποιήσεων (σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια), αλλά τουναντίον προεξοφλεί πως η κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη της 7ης Ιουλίου θα είναι πιο αποτελεσματική σε αυτά τα ζητήματα. Αυτό, κατά την εκτίμηση έμπειρων παραγόντων, είναι και ένας από τους λόγους που το τελευταίο διάστημα λ.χ. η μετοχή της ΔΕΗ «τρέχει» ένα 60% σε διάστημα μηνός (και ακόμη η αποτίμησή της μετά βίας έφτασε τα 500 εκατ.).

Για τον τραπεζικό κλάδο, οδηγός είναι, λίγο ως πολύ, τα όσα ανέλυσε χθες από πολύ νωρίς (και έγκαιρα και έγκυρα) ο Γιώργος Α. Σαββάκης, για το νέο σήμα και τις αποτιμήσεις για τις τράπεζες. Να συμπληρώσω επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση παραγόντων του κλάδου πως μέχρι τις 5 Ιουλίου θα επιχειρηθεί η επίτευξη των τιμών της τρίτης αμκ. Το αν θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος και για ποιες από τις 4 ή συνολικά για τα συστημικά μαγαζιά θα το δούμε, πάντως συγκεκριμένα hedge funds (κυρίως αμερικανικά) παίζουν αυτό το στοίχημα. Μακάρι, για εμάς τους long, να βγει, γιατί έτσι θα μπορούμε να περιμένουμε τιμές ΓΔ πάνω από τις 900 μονάδες, δηλαδή επαναφορά στα επίπεδα Ιανουαρίου 2018.

Ενθαρρυντική η εικόνα και για τα blue chips, καθώς στην πλειονότητά τους είναι με μεγάλο premium έναντι των τραπεζικών και πρακτικά έχουν μικρότερα περιθώρια σημαντικής αντίδρασης. Ωστόσο τόσο η εμφατική επαναφορά της Μυτιληναίος πάνω από το όριο των 10 ευρώ, με συναλλαγές αξίας 4,526 εκατ., όσο η υπεραπόδοση για ΟΤΕ (με 2,64% στα 12,44 ευρώ με τζίρο 6,436 εκατ.) και για ΟΠΑΠ (με 3,89% στα 9,89 ευρώ με τζίρο 5,225 εκατ.), αλλά και η κίνηση σε Motor Oil, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή ενισχύει την εκτίμησή μας πως τα «ισχυρά χέρια» θέλουν την αγορά υψηλότερα. Και μπορούν να το πετύχουν.

Εξίσου ενθαρρυντική η εικόνα και στα μεσαία-μικρά, όπου επιτέλους δικαιώνεται η επιμονή όσων θεωρούσαν πως αργά ή γρήγορα θα «τρέξει» και αυτό το κομμάτι της αγοράς. Μετοχές εταιρειών με αποτίμηση -μέχρι ένα μήνα- στα 20 εκατ. έχουν «διπλώσει», μετοχές προβληματικών εισηγμένων αποτελούν στόχους προεξόφλησης ενός ενδεχόμενου «γυρίσματος» αυτών των εταιρειών στην κανονικότητα, μετοχές εταιρειών που αποτιμώνται κοντά στα όρια των 100 και 200 εκατ. ευρώ έχουν λόγους να επιχειρηθεί υπέρβαση αυτών των ορίων καθώς έτσι μπαίνουν στο monitoring των λεγόμενων small caps funds που... ανιχνεύουν για ενδεχόμενες νέες ευκαιρίες.

Θεωρώντας άκρως ενδεικτική την περίπτωση των Αλουμύλ και Επίλεκτος, δύο εταιρειών με πολλά και σοβαρά προβλήματα αλλά με management που δεν τα παρατάει (Γιώργος Μυλωνάς και Ευρυπίδης Δοντάς), τις αναφέρω για πολλοστή φορά, για να ενισχύσω το επιχείρημα χρηματιστών για τα εν δυνάμει turn around stories.

Στο 0,906 ευρώ με άνοδο 118,31 (!) στον μήνα η Aλουμύλ και όμως η αποτίμησή της, μόλις χθες πλησίασε προς τα 20 εκατ. ευρώ. 0,216 με άνοδο 67,44% στην εβδομάδα η Επίλεκτος, μόλις χθες υπερέβη το όριο των 10 εκατ. ευρώ.

Το σίγουρο είναι πως όσο συντηρείται το θετικό κλίμα διεθνώς, στα καθ' ημάς σε τράπεζες και blue chips, τόσο θα επιχειρείται η βελτίωση των αποτιμήσεων και στο υπόλοιπο της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v