Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φλερτάρει με τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο

Με τις τραπεζικές μετοχές σε πρωταγωνιστικό ρόλο, χτίζει νέο ανοδικό σερί ο Γενικός Δείκτης. Υπεραποδίδει η Ελλάκτωρ, κίνηση υψηλότερα και για Coca Cola, ΟΛΠ. Πιέσεις για ΟΠΑΠ. Κινητικότητα και σε mid-small caps.

Φλερτάρει με τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές (επέστρεψε σε συναλλαγές και ο γερμανικός DAX, μετά τη χθεσινή αργία) και αυτό σε συνδυασμό με τη νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (στο 2,819% η απόδοση του 10ετούς, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), διατηρούν το συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές του Χ.Α.

Αξίζει να σημειωθεί η θετική εικόνα στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι δεν δείχνει διαθέσεις εκτόνωσης η εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, «η Κίνα θα δώσει ισχυρή απάντηση εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στην κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη, μετά τις νέες απειλές Τραμπ κατά του Πεκίνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι ετοιμάζει νέους δασμούς, εάν δεν κλείσει συμφωνία με την Κίνα στη Σύνοδο της G20.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang δήλωσε ότι θα ενημερώσει για τη Σύνοδο, όταν θα έχει τις απαραίτητες πληροφορίες και το υπουργείο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., καθαρά ανοδική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εν εξελίξει συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, έστω και αν η σημερινή κίνηση είναι ηπιότερων ρυθμών, καθώς σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές παρατηρούνται ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ιδιαίτερα ικανοποιητικός τζίρος, αλλά και η συνεχιζόμενη κινητικότητα για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Από την άλλη, θα πρέπει να επισημανθεί η μικρή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, όταν αυτός ήλθε σε επαφή με την πρώτη ζώνη αντίστασης, στην περιοχή των 850-860 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα και λίγο πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 90 λεπτά συναλλαγών, ο Δείκτης έχει καταγράψει ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 850,09 μονάδες (+0,87%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 24 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ).

Και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος επιχειρεί να παίξει τον ρόλο του «ταγού» στη συνεχιζόμενη ανοδική κίνηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +1,69% του τραπεζικού δείκτη, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, ξεχωρίζει θετικά ο Ελλάκτωρ (+2,57%).

Από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Cenergy (-1,50%), ΟΠΑΠ (-1,77%) και Τιτάνα (-1,11%).

Για την περίπτωση του τελευταίου, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα για τη χρήση 2018, ύψους € 0,159079 ανά μετοχή. Το παραπάνω μέρισμα υπόκειται στον φόρο που επιβάλλεται στα μερίσματα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (καθαρό ποσό: 0,143171 ευρώ ανά μετοχή).

Αυξημένου ενδιαφέροντος αναμένεται το υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, καθώς παραμένει ζητούμενο το αν θα μπορέσει να περάσει με την πρώτη και χωρίς σχετική διόρθωση ο Γενικός Δείκτης, την κρίσιμη ζώνη των 850-860 μονάδων.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v