Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το... τριήμερο έφερε καθίζηση τζίρου

Οριακή η πτώση για τον Γενικό Δείκτη με τις συναλλαγές να περιορίζονται στα 57 εκατ. ευρώ. Αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών στα περισσότερα blue chips και τις τράπεζες αλλά και ανοδική κίνηση από Βιοχάλκο.

ΧΑ: Το... τριήμερο έφερε καθίζηση τζίρου

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και από σημαντική υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), όμως η συνεχιζόμενη κινητικότητα σε επιμέρους τίτλους, ιδιαίτερα χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, δεν άφησε να πλήξουν όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α. κατά τις τελευταίες εβδομάδες και οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την εικόνα της Εγχώριας Αγοράς, πριν τις Ευρωεκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση εξελίχθηκε εν μέσω ουδέτερων μηνυμάτων από την Αγορά ομολόγων (στο 2,702% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), με το premium να επιμένει στα συμβόλαια του δείκτη στην Αγορά Παραγώγων και εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Ιράν ότι είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις εναντίον δύο Δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν Πετρέλαιο στον Κόλπο, με την Τεχεράνη να αντιδρά αυτοστιγμεί καταγγέλλοντας “τους εμπρηστικούς ισχυρισμούς και την αντιιρανική εκστρατεία της Ουάσιγκτον”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα ότι “οι επιθέσεις εναντίον δύο Δεξαμενόπλοιων, στον Κόλπο του Ομάν, ‘φέρουν την υπογραφή’ του Ιράν”, επικαλούμενος ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο.

Από την άλλη, η Κίνα ανακοίνωσε πως αυξάνει τους δασμούς σε συγκεκριμένους τύπους Αγωγών και Σωληνώσεων που εισάγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Οι νέοι δασμοί ορίζονται μεταξύ 57,9% και 147,8% και αφορούν Σωληνώσεις υψηλής αντοχής που χρησιμοποιούνται σε Μονάδες παραγωγής Ενέργειας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις διαθέσεις για ελεγχόμενη διόρθωση, σε καμία στιγμή της συνεδρίασης δεν δόθηκε εντύπωση ότι οι εμπλεκόμενοι παρουσιάζουν τάσεις να “τραβήξουν μάρκες από το τραπέζι” και αυτό είναι θετική ένδειξη.

Από την άλλη, τα βραχύβια διορθωτικά διαλείμματα αποφορτίζουν την Αγορά, που δείχνει ότι το θετικό momentum κινδυνεύει μόνο από σημαντική υποτροπή του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος, ή από ιδιαίτερα αρνητική έκπληξη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Όσον αφορά την σημαντική υποχώρηση του τζίρου, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το επερχόμενο τριήμερο αργιών, με τις Διεθνείς Αγορές να είναι ανοιχτές, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέλεξαν το ολιγοήμερο relax, να το απολαύσουν με σχετικά μειωμένες θέσεις, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή είναι και το triple witching Ιουνίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία έδωσε εβδομαδιαία κέρδη 3,85% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 7,68% για τον δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 38,16% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 80,7%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η ψυχολογία παραμένει ενισχυμένη, με τους Επενδυτές να μετακυλύουν το ενδιαφέρον τους σε όλες τις μετοχές και περιμένουμε μία ήπια άνοδο στη σημερινή συνεδρίαση” ανέφερε στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Περιμένουμε η ψυχολογία να παραμένει ανεβασμένη, με επιλεκτικές τοποθετήσεις από τους Επενδυτές. Η Τράπεζα Πειραιώς θα παραμείνει στο επίκεντρο” εκτιμούσε η Euroxx Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες οριακά πάνω από τις 850 μονάδες, με κέρδη 0,79%. Πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 860 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης οι 840” επεσήμαινε η Merit Sec.

“Η διατήρηση της θετικής ψυχολογίας και η συντήρηση νέων εισροών, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η ‘υπεροπλία’ των αγοραστών, με συνέπεια άλλη μια ανοδική συνεδρίαση. Η ένταση στον Περσικό Κόλπο ωστόσο, ίσως οδηγήσει σε αυξημένη διάθεση αποκόμισης κερδών από τους Επενδυτές, ιδιαίτερα σε Τραπεζικούς τίτλους. Ανοικτά, επομένως, παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για το πρόσημο του ΓΔ στο φινάλε της εβδομάδος”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, τόσο οι επιμέρους μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 786,25 (-1,43%) και 806,31 μονάδων (+1,08%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 799,44 (+0,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 794,39 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,41%.

Να σημειωθεί ότι το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 772 μονάδες, ενώ επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 800 – 805 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τις 850 και 885 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, η Eurobank ανακοίνωσε ότι στις 13 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Piraeus Bank Bulgaria (PBB), θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς, από τη Eurobank Bulgaria AD (Postbank), σε συνέχεια λήψης των σχετικών Εποπτικών εγκρίσεων.

“Η συναλλαγή ενισχύει τη θέση της Postbank στη Βουλγαρική Τραπεζική Αγορά με pro-forma μερίδιο Αγοράς άνω του 10%, κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση βάσει συνολικών δανείων και με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα”, τονίζει η Eurobank.

Ερχόμενοι στο μη Τραπεζικό FTSE25, όπου έλειψαν οι πολλές και σημαντικές ημερήσιες μεταβολές, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,25%), Ελλάκτωρ (+0,53%), Ελ. Πετρέλαια (+1,28%), ΕΧΑΕ (+0,31%), ΟΛΠ (+1,10%), Viohalco (+2,33%), Lamda Development (+0,50%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,29%).

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ασφαλώς και δεν είναι λίγες για την μετοχή του Τιτάνα (-1,16%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Κλείσιμο κάτω από τα 16,72 ευρώ μας δίνει ημερήσια έξοδο. Τα 18,40 κοντινή και τα 20,32 ευρώ, κύρια αντίσταση.

Συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις, με κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ (-0,28%), όμως είναι άγνωστο αν μπορεί, βραχυπρόθεσμα, να δώσει κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Η στήλη απευθύνθηκε στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και πήρε τις κάτωθι οδηγίες:

“Εβδομαδιαίο σπάνιο ανοδικό “χάσμα” για τον τίτλο με την στήριξη στα 1,83 ευρώ, σε περίπτωση διόρθωσης. Τα 2,50 – 2,70 ευρώ είναι επόμενος εβδομαδιαίος στόχος και τα 2,25 ευρώ κοντινή βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Λυμένο το πρόβλημα ρευστότητας, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, με πληρωμένο ολοσχερώς το ομόλογο των 400 εκατ. του 2014. Με πολλά προβλήματα, αλλά πολύ σημαντικά assets, σε ένα κλάδο που πάει με τεράστιες ταχύτητες, μένει ένα σημαντικό νοικοκύρεμα. Οι Λιγνιτικές φαίνεται ότι θα βγουν και πάλι μετά τις εκλογές, με νέο ενδιαφέρον από Κινεζικό όμιλο. Με ένα market cap στα 497 εκατομμύρια”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΕΚΤΕΡ (+2,22%), έξι για Τρ. Αττικής (+14,59%), Revoil (+8,93%), Frigoglass (+1,50%), Intralot (+3,09%) και πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για την Reds (+2,78%).

Επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Κτήμα Λαζαρίδη (+1,43%), Σελόντα (+2%) και Ίλυδα (+3,57%), εμφανίστηκε “bid” στον Λεβεντέρη (0%), ενώ μόνο “διακριτικός” δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ο πωλητής στην Moda Bagno (-9,55%), που συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, στο ανώτατο όριο πτώσης.

Υπενθυμίζεται ότι στην χρήση 2018 η εισηγμένη γύρισε σε κέρδη (0,243 εκατ.), αν και βοήθησε η αναβαλλόμενη φορολογία, έχει σημαντική ακίνητη περιουσία και η καθαρή θέση διαμορφώθηκε στα 15,3 εκατ. (η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 6,77 εκατ.)

Δεν θα μπορούσε να φέρει αλλαγές στα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών, η σημερινή συνεδρίαση με τις οριακές μεταβολές.

Τεχνικά, για τον Γενικό Δείκτη θα κριθούν πολλά από το αν θα μπορέσει να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 850 – 860 και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, υψηλότερα των 2170 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

“Η λογαριθμική εικόνα του Γενικού Δείκτη, αποτυπώνει ένα μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι ‘W’ που τον διέπει από τις αρχές του 2019”, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις φανερώνουν ότι το κανάλι αυτό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο συμπλήρωσης και καταστρατήγησής του. Έτσι εάν ο σχηματισμός διασπαστεί ανοδικά με ισχυρό τζίρο συναλλαγών, θα δώσει τεχνικά το πλάτος του “κλείνοντας τραπέζι για διαγραμματικό ‘Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν” στις 1000 μονάδες. Τα σημεία κλειδιά για την έναρξη του ανοδικού σεναρίου είναι το επίπεδο, που εκτείνεται στην άνω πλευρά του καναλιού μεταξύ των 860 με 875 μονάδων. Αποσυναρμολόγηση της εν λόγω ανοδικής προσέγγισης μπορεί να προκληθεί μόνο με τη βύθιση του Γενικού Δείκτη, κάτω από το μέσο του υπάρχοντος καναλιού δηλαδή κάτω από τις 800 μονάδες.

Επίσης ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζει και βρίσκεται πάνω στο ανοδικό κύμα του στροφέα, προσεγγίζοντας το κατώφλι των 100 πολύ σημαντικών μονάδων για τη μετέπειτα πορεία του. Αναλυτικότερα το επίπεδο που απλώνεται μεταξύ των 2175 με 2275 μονάδων, εάν τμηθεί με ισχυρά διαγραμματικά “πατήματα”, μπορεί να ανοίξει πεδίο για ανοδική κίνηση της τάξεως του +8%, καθώς πάνω από τις 2275 μονάδες το επόμενο σημείο αντίστασης εντοπίζεται στις 2440 μονάδες.

Τέλος το ανοδικό “κουτί της Πανδώρας”, που οδηγεί στις 1000 μονάδες, προσπαθεί να ανοίξει στις τελευταίες συνεδριάσεις και ο Τραπεζικός δείκτης, γράφοντας τιμές πάνω από την αφετηρία της μεγάλης πτώσης που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, δηλαδή πάνω από τις 800 μονάδες. Επιβεβαιωμένη διαφυγή θα σπρώξει τον ΔΤΡ στα σκαλοπάτια των 860 , 930 και 1000 μονάδων.

“Πρωτοστάτης στη τελευταία ανοδική κίνηση είναι ο τίτλος της Πειραιώς, όπου αισίως έχει περάσει μέσα στη ζώνη αντίστασης των 3 με 3,20€ προκαλώντας ‘ρίγη’ στους ‘sellers’, καθώς το αμέσως επόμενο επίπεδο μετά τα 3.20€ είναι τα …4€”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Η δυναμική της ανόδου μπορεί να περιορίστηκε, η ψυχολογία ωστόσο παρέμεινε θετική στο Χ.Α., μεταφέροντας το ενδιαφέρον σε τίτλους που παρουσίαζαν υστέρηση αποδόσεων”, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης. Μεταξύ αυτών και τίτλοι της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι οποίοι αφυπνίστηκαν ακόμα και μετά από πολυετή… αδράνεια.

Η Αγορά έχει βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητά της και πλέον οι ειδήσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στις χρηματιστηριακές τιμές. Η συνέπεια νέων και αποδόσεων είναι ένα ακόμα θετικό σημάδι, αυξάνοντας τα αντανακλαστικά των Συμμετεχόντων, διαχέοντας την ρευστότητα και σε άλλα “χαρτιά” πέραν του κλασικού “μπλόκ” των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στα σημεία αναφοράς την εβδομάδα που πέρασε η έναρξη της διαδικασίας άντλησης 300 εκατ. ευρώ της Τρ. Πειραιώς, με την έκδοση ομολόγου, η οποία θα λύσει μια εκκρεμότητα που υπήρχε από τις αρχές του έτους και η οποία είχε καταληκτική ημερομηνία τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Το κουπόνι αναμένεται υψηλό, κοντά στα επίπεδα του 9%, ωστόσο σε αντίστοιχα εγχειρήματα του πρόσφατου παρελθόντος (Τράπεζα Κύπρου), οι Επενδυτές είθισται να τιμολογούν αρχικά ψηλά τις προσπάθειες χρηματοδότησης Εκδοτών, που έχουν αρκετά χρόνια αποχής από τις Αγορές.

Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της άντλησης των κεφαλαίων θα δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην Αγορά για επόμενες παρόμοιες κινήσεις και θα περιορίσει τον αρνητικό “θόρυβο” που, ενδεχομένως, δημιουργούσε η καθυστέρηση του εγχειρήματος.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά από μια σύντομη στάση για τις αναγκαίες “ανάσες” κατοχύρωσης κερδών, συνέχισε ανοδικά φθάνοντας σε ένα ακόμα ετήσιο υψηλό την περασμένη Πέμπτη. Οι ταλαντωτές παρέμειναν οριακά στην υπερτιμημένη ζώνη, έχοντας, ωστόσο, αποφορτιστεί από τις υπερβολές που παρατηρήθηκαν στις αρχές του μήνα.

Πολύ δύσκολα ο Γενικός Δείκτης δεν θα “δει” το υψηλό των 895,64 μονάδων της 1ης Φεβρουαρίου του 2018, καθώς όλες οι τεχνικές ενδείξεις συναινούν σε συνέχιση της ανόδου και δεν υπάρχουν ικανές αντιστάσεις από το πρόσφατο παρελθόν, που να λειτουργούν ως πιθανά πεδία αύξησης της προσφοράς.

Σε μεσοπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη βάση οι κινητοί μέσοι παραμένουν αγορασμένοι, έχοντας αρκετό περιθώριο σε μια διόρθωση. Η νέα βάση ορίζεται, πλέον, στις 820 μονάδες, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε το τρέχον ανοδικό κύμα.

Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο κίνησης: Μικρής έκτασης διορθώσεις με χαρακτήρα κατοχύρωσης κερδών και συνέχιση της ανόδου προς νέα υψηλά έτους.

Η κατά μία χρηματιστηριακή ημέρα μικρότερη εβδομάδα που ξεκινάει, δεν έχει ιδιαίτερα γεγονότα και πιθανότατα η Αγορά να στρέψει λίγο την προσοχή της στις γενικές συνελεύσεις και στα νέα που πιθανόν να βγουν από αυτές.

Στις 18 Ιουνίου είναι προγραμματισμένες οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των Σαράντη, Πλαστικά Θράκης και Coca Cola.

“Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων και μετοχών, για τον μήνα Ιούνιο (Triple Witching)”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Υποχωρεί το Ευρώ, κέρδη για Χρυσό και Πετρέλαιο.

“Ο OPEC και άλλες Πετρελαιοπαραγωγικές Χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, βρίσκονται σε τελικές συζητήσεις για συμφωνία, η οποία μπορεί να υπογραφεί στις αρχές Ιουλίου, ώστε να συνεργαστούν στις προμήθειες Πετρελαίου σε μακροπρόθεσμη βάση”, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ιαπωνικού πρακτορείου ειδήσεων Nikkei, το οποίο επικαλείται τον Ρώσο Υπουργό ενέργειας Alexander Novak.

“Οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup κατέληξαν σε ένα σχέδιο όρων, που θα περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά ενός μελλοντικού προϋπολογισμού για την Περιοχή της Ευρωζώνης”, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, νωρίς σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος του Οργάνου Μάριο Σεντένο.

“Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό σχήμα εγγύησης καταθέσεων, τα Κράτη - Μέλη δεν είναι ακόμα έτοιμα να λάβουν αποφάσεις”, σχολίασε ο Μ. Σεντένο, ενώ από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη προόδου.

“Η Ιταλία πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα για να καταφέρει να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποφύγει την επιβολή πειθαρχικών μέτρων”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Οι πωλήσεις στο Λιανικό Εμπόριο ενισχύθηκαν τον Μάιο στις ΗΠΑ. Η Αμερικανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,5%. Οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,7%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι μηνών σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Μάιο. Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,4%, αρκετά υψηλότερα από την άνοδο κατά 0,2% που ανέμεναν οι Αναλυτές.

O Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι “δεν έχει σημασία αν ο Κινέζος Ηγέτης Σι Τζινπίγνκ συμμετάσχει στη ‘G20’, αργότερα αυτόν τον μήνα”, προβλέποντας ότι θα υπάρξει τελικά εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Ο κ. Τραμπ υποστήριξε ότι “η Κίνα χειραγωγεί το Νόμισμά της, για να αποφύγει την πίεση από τους Αμερικανικούς δασμούς στις Κινεζικές εξαγωγές”.

Χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 97,9 μονάδες, από 100 μονάδες τον Απρίλιο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 98 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 852,62 (+0,26%) και 842,61 μονάδων (-0,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 848,97 (-0,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 847,36 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,35%.

Ο τζίρος στα 56,7 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ και ΤΙΤΚ δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΛΠ και Viohalco και στο χαμηλό η Jumbo.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης υποχώρησης, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να ακολουθούν φθίνουσα πορεία στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (95.824 συμβόλαια).

Στα 10.540 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.393 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.243, 716 για τον Ιούνιο και 527 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.158,25) κινήθηκε μεταξύ 2.142,5 και 2.171 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.838 Viohalco, 10.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.778), Alpha Bank (36.902), Πειραιώς (5.060), ΔΕΗ (2.636), Εθνική (22.297), Intralot (578), ΟΤΕ (205), Ελλάκτωρα (1.927), Μυτιληναίο (753), ΟΠΑΠ (397), MIG (14.438), Τρ. Αττικής (2.165), ΑΔΜΗΕ (2.000), ΓΕΚ (266), Cenergy (536), Ιντρακόμ (517), ΕΧΑΕ (800), Viohalco (1.131), Ελ. Πετρέλαια (104).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 37.749, Alpha Bank 70.865, Εθνική 55.873, MIG 75.739, ΔΕΗ 15.967, Πειραιώς 26.329.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                               Name of Issuer                  NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,50%

 

2019-06-03

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,51%

2019-05-30

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 32.269.036 τεμ., (από 32.385.036 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.877.548 τεμ. (25.095.332), ΔΕΗ 6.498.293 τεμ. (6.583.893), Eurobank 89.027.066 τεμ. (88.813.418), Εθνική 28.009.127 τεμ. (27.710.249), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.248.075), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v