Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Βοήθειες» από το εξωτερικό μετά τη διόρθωση

Οι δηλώσεις της FED έδωσαν ώθηση στη Wall Street και στις αγορές της Ασίας. Ποια είναι τα δεδομένα για τους δείκτες και τις τραπεζικές μετοχές, μετά τη χθεσινή διόρθωση. Κρίσιμος για την τάση ο όγκος των συναλλαγών στην εγχώρια αγορά.  

ΧΑ: «Βοήθειες» από το εξωτερικό μετά τη διόρθωση

H Fed στήριξε την άνοδο στη Wall Street, ο S&P 500 διαμορφώθηκε τελικά στις 2.926,46 μονάδες, σε απόσταση μόλις 23 μονάδων από το «ιστορικό υψηλό» για τον «δείκτη των δεικτών».

Η χθεσινοβραδινή αντίδραση στη Νέα Υόρκη δίνει το περιθώριο χρόνου στην Ευρώπη να διαμορφώσει τάση και στα καθ' ημάς, στο ΧΑ, τη δυνατότητα στους traders να ετοιμαστούν για την αυριανή «τριπλή λήξη» στα παράγωγα.

Διόρθωση με τράπεζες και αρκετά blue chips στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στις 844 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών στις 773,68, τον FTSE25 στις 2.144 και τον FT Mid Cap στις 1.304,85 μονάδες. Σημειωτέον πως ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν ο μόνος από τους τέσσερις με θετικό πρόσημο, επιβεβαιώνοντας έτσι τη διαφοροποίηση της μεγάλης κατηγορίας από το υπόλοιπο της αγοράς και δη εκείνο το μέρος της που έχει μικρή έως και μηδενική έκθεση στο «ξένο κεφάλαιο» και στα funds.

Ημέρα Πειραιώς η χθεσινή, με το τελικό αποτέλεσμα να κρίνεται ικανοποιητικό -δεδομένης, πάντα, της κατάστασης που επικρατεί γενικά στον τραπεζικό κλάδο και ειδικά στον συγκεκριμένο συστημικό όμιλο. Η μετοχή της Πειραιώς μπορεί να διόρθωσε 3,15% στα 3,07 ευρώ, καθώς μέρος των κεφαλαίων αντλήθηκαν μέσω της ρευστότητας στην υποκείμενη αγορά, πλην όμως είναι η μετοχή της που μέσα σε ένα μήνα ενισχύθηκε κατά 111% και 265% από την αρχή του έτους, με την αποτίμηση να διαμορφώνεται στο 1,35 δισ. ευρώ. Προφανώς και η διαμόρφωση μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αξίας (από εκείνην των 400 εκατ.) διευκόλυνε τους χειρισμούς της διοίκησης στην προσπάθειά της να εκδώσει το ομόλογο και να αντλήσει πολύτιμα κεφάλαια. Συνεπώς, το εγχείρημα κρίνεται επιτυχές, παράλληλα ανοίγοντας δρόμο και για άλλον όμιλο που θα προσέβλεπε στις αγορές, λ.χ η Εθνική, σε χρόνο και για ποσό που θα επιλέξει η διοίκησή της.

Το ενθαρρυντικό για τον κλάδο είναι πως οι διοικήσεις έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών, περιθώρια χρόνου και επιλογών και δεν είναι στο... μικροσκόπιο του SSM. Η δε απόκλιση του κλάδου από τα blue chips που συντηρεί τις προσδοκίες των long για περαιτέρω άνοδο στο ΧΑ και συγκεκριμένα προς τις 900 μονάδες και άνω.

Ωστόσο θα πρέπει κατ' αρχάς σήμερα-αύριο να επιβεβαιωθούν οι διαθέσεις των traders, καθώς χθες είχαμε «γύρισμα» σε δεικτοβαρείς μετοχές όπως λ.χ. σε Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους. Η χθεσινή εικόνα σε σύγκριση με αυτήν της Τρίτης αφήνει ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα ενόψει του triple witching. Και αυτό της συνέχισης της αντίδρασης και εν προκειμένω της κίνησης του 25άρη πάνω από τις 2.170 αλλά και της περαιτέρω υποχώρησής του χαμηλότερα των 2.130 με stop για τους long στις 2.121 μονάδες. Καθότι σε... σταυροδρόμι η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, αναρτήσαμε διάγραμμα του δείκτη (στον Εκηβόλο), προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε απ' όσο πιο κοντά γίνεται την εξέλιξη της συνεδρίασης.

Μετοχές-κλειδιά για την τάση, Coca Cola, OTE, με αμφίσημες τεχνικά ενδείξεις, κλάδος που θα διαμορφώσει την τάση ο τραπεζικός.

Στα της αγοράς, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και από αυτή την άποψη, η σημερινή-αυριανή Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Σύνοδος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα αναφέρει από νωρίς η Μαρίνα Μάνη.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v