Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα έχει συνέχεια η κόντρα κίνηση στο Χρηματιστήριο;

Οριακά υψηλότερα στο άνοιγμα ο Γενικός Δείκτης που «πιάνει» τις κρίσιμες 850 μονάδες, με θετική αυτονόμηση σε σχέση με τις διεθνείς αγορές. Το βασικό ζητούμενο για τους αγοραστές, τα περιθώρια για τις τράπεζες και η... μετοχή-κλειδί για τη συνεδρίαση.

Θα έχει συνέχεια η κόντρα κίνηση στο Χρηματιστήριο;

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, με τον S&P 500 λίγο χαμηλότερα στις 2.945,35 μονάδες. Σταθεροποιητικές τάσεις στην Ευρώπη.

Και στα καθ' ημάς, κόντρα κίνηση στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη κατά 1,27% υψηλότερα, στα όρια των 850 μονάδων.

Με συναλλαγές στα 54,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 33% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε ΟΤΕ (13%), ΟΠΑΠ (10%), Μυτιληναίο (8%) κ.α.

Το... κράτει στο οποίο αναφερόμαστε εδώ και μέρες συνεχίζεται με προσεκτικές κινήσεις από τους traders και μάλιστα από τις δύο πλευρές, πωλητές και αγοραστές. Μερική κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων, επανατοποθετήσεις αλλά και ενεργοποίηση νέων παικτών σε μία αγορά που έχει να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου. Ακόμη και εάν τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα, καθώς στο καλό σενάριο «βλέπουν» έως τις 900 μονάδες, οι δυνατότητες υψηλότατων αποδόσεων σε επιμέρους μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και των χαμηλότερων κατηγοριών είναι σημαντικές.

Σε επίπεδο ΓΔ, ζητούμενη για τους αγοραστές παραμένει η πειστική υπέρβαση των 860 μονάδων αλλά και η επιβεβαίωση των 825 μονάδων ως σημαντικής στήριξης. Σε αυτό το εύρος αναλώνονται οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων, που μέχρι τώρα αποφέρουν ένα 28,96% για τον τραπεζικό κλάδο, σε διάστημα μηνός.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, έδωσε χθες μία ισχυρή αντίδραση, της τάξεως του 2,53%, περνώντας έστω και οριακά στο εύρος των 770-780, όπου και εντοπίζονται σημαντικές εντολές από την πλευρά των πωλητών.

Εάν σήμερα ο ΔΤΡ δεν υποχωρήσει σε κλείσιμο χαμηλότερα των 760, τότε μέχρι την Παρασκευή θα μπορούσε να (ξανα)πλησιάσει την περιοχή των 800 μονάδων. Η Εθνική στο επίκεντρο, για τους λόγους που αναλύαμε στα χθεσινά ενδοσυνεδριακά σχόλιά μας.

Ωστόσο πέραν των τραπεζικών, που στη λογική της προεξόφλησης του αποτελέσματος της 7/7 έχουν ένα σημαντικό περιθώριο υπεραπόδοσης έναντι των blue chips (το υπολογίζω στο 3 προς 1), συντηρείται η κινητικότητα και στα βαριά χαρτιά του δείκτη αλλά και στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Στις 2.168,89 ο FTSE25, με ζητούμενη την υπέρβαση των 2.170-2.180 σε κλείσιμο, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί σήμερα-αύριο Τετάρτη, με επαναφορά της Coca Cola και συντήρηση του long momentum του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ αλλά και της ΔΕΗ. Με 8,43% στο 1,93 ευρώ η μετοχή της ΔEH, που μπορεί μεν να έχει περιορισμένη βαρύτητα στάθμισης στους δείκτες, πλην όμως οι... εκτινάξεις και οι... βυθίσεις της δημιουργούν ανάλογο κλίμα σε ένα σημαντικό μέρος της αγοράς, των traders.

Μετοχή-κλειδί για σήμερα ο ΟΤΕ, στην περίπτωση που υπερβεί τα 12,50 ευρώ. Κινητικότητα σε Μυτιληναίος, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ενώ επιτέλους αντίδραση έβγαλε και ο ΤΙΤΑΝ, στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη δημόσια πρόταση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v