Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο για δεύτερη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο

Πιέσεις ασκούνται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τους short να έχουν τον πρώτο λόγο, γεγονός που αποτυπώνεται και στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Πτωτικά το σύνολο σχεδόν των blue chips, στο επίκεντρο παραμένει ο ΟΠΑΠ.

Στο κόκκινο για δεύτερη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο

Πυκνώνουν τα σύννεφα εκτός, ειδικότερα στη Φρανκφούρτη (εξελίξεις στην Deutsche Bank, που πηγαίνει ολοταχώς για δημιουργία bad bank, προειδοποίηση από BASF για τα μεγέθη δεύτερου τριμήνου), επιφυλακτικότητα για το τι θα πει ο επικεφαλής της Fed σε περίπου τρεις ώρες στο Κογκρέσο και να το τέλειο πεδίο δράσης για short traders, μετά από μία μακρά περίοδο ανόδου σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη και μάλιστα με αλλεπάλληλα «ιστορικά υψηλά» για τη Wall Street.

Στα καθ' ημάς, αφενός, το «γύρισμα» των ξένων αγορών, αφετέρου, οι εξελίξεις στο εσωτερικό δημιουργούν ένα πτωτικό... κοκτέιλ, με τα όσα διαδραματίστηκαν χθες με επίκεντρο τον ΟΠΑΠ να δίνουν την πρώτη αφορμή, για να ακολουθήσουν όσοι «πωλούν στην είδηση», εκροές από το αμερικανικό «καλάθι» (GREK/ETF) και πολύ λιγότερο από το γαλλικό Lyxor.

Μία πρώτη ένδειξη αναστροφής του κλίματος προς όφελος των short αποτυπώθηκε στην αγορά ομολόγων, όπου «τσίμπησαν» όλες οι χρονικές σειρές, με ενδεικτική την άνοδο για το 10ετές στο 2,117%. 

Με πωλητές από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, που συνεχίστηκαν σήμερα σε τράπεζες και blue chips, για να ενταθούν οι πωλήσεις/πιέσεις με επίκεντρο στον τραπεζικό κλάδο, περίπου τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε η αρχική πληροφορία πως η Εθνική προχωρά και μάλιστα άμεσα στην έκδοση για Tier II, ύψους έως 400 εκατ. ευρώ, με τον Χρήστο Κίτσιο να έχει όλες τις λεπτομέρειες της έκδοσης, το βιβλίο της οποίας ανοίγει μεθαύριο Πέμπτη. Επιπλέον παράμετρος για κάποιον ο οποίος προτίθεται να συμμετάσχει στη σχετική διαδικασία.

Όλα αυτά, από λίγο το καθένα και συνολικά μαζί, εξηγούν τη βεβαρυμένη εικόνα της αγοράς, που είναι σχεδόν καθολικά αρνητική για τράπεζες και blue chips, με τη ροή συναλλαγών να έχει επιταχυνθεί λίγο μετά τις 13:45. Συνέπεια αυτού, η διόρθωση του τραπεζικού δείκτη, ακόμη και προς τις 756, δηλαδή κοντά στις σημαντικές 750 μονάδες. Έως τις 2.146 ο FTSE25, έως τις 856 ο ΓΔ, χάνοντας νωρίτερα την ενδιάμεση στήριξη.

Οι συναλλαγές/τζίρος σταθερά επικεντρωμένες στον τραπεζικό κλάδο, με το 50% της αξίας (*) στον κλάδο. Μεγαλύτερες πιέσεις στην Alpha Bank, με τον τζίρο πάνω από τα 7,6 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Εθνική, Eurobank, Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ κ.α. 

Ενδεικτικό του κλίματος το γεγονός πως στο... κόκκινο είναι και οι 25 μετοχές του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Προφανές πως κυρίως επιθετικά χαρτοφυλάκια επιλέγουν αυτή τη συγκυρία (και λόγω ξένων αγορών) να ρευστοποιήσουν μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος της θέσης τους, που σε διαστήματα μηνός, 3μήνου, 6μήνου και από την αρχή του έτους τούς αποφέρει υπεραξίες. Τις υψηλότερες από κάθε άλλη αγορά της Ευρώπης. 

Σε... κράτει, και εύλογα, τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα που ενεργούν σε μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με μόλις 16 μετοχές σε άνοδο και 92 με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες. 

Εντός σχεδιασμού η διόρθωση, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα της ευρύτερης περιοχής των 850 μον. (για τον ΓΔ) ενισχύει την επιφυλακτικότητά μας.

(*) στα 44,2 εκατ. ο τζίρος στις 14:10, με τον Γενικό Δείκτη στο μείον 2,74% και τις 854 μονάδες.    

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v