Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με διαθέσεις αντίδρασης το Χρηματιστήριο

Μετά από ένα επιφυλακτικό ξεκίνημα, οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες. Ζητούμενο το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά σε υψηλά ημέρας. Ανοδικά ο ΟΠΑΠ. Σε θετικό έδαφος η συντριπτική πλειονότητα των blue chips.

Με διαθέσεις αντίδρασης το Χρηματιστήριο

Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αγορές επιδίδονται σε «επιτόπιο βηματισμό», περιμένοντας τα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, μετά τις σημαντικές απώλειες των δύο μετεκλογικών συνεδριάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σε μόλις δύο συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 6,04% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 12,11%.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, όλα τα βλέμματα παραμένουν επικεντρωμένα στις ΗΠΑ και στην εξαμηνιαία έκθεση του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής (σήμερα) και της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας (Πέμπτη).

Ο Οικονομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου διαβεβαίωσε ότι δεν απειλείται η θητεία του Jerome Powell στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), παρά τις συνεχείς επικρίσεις που δέχεται ο τελευταίος τους τελευταίους μήνες από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επειδή αύξησε τα επιτόκια.

Διαβεβαιώνοντας ότι η ανεξαρτησία της Fed είναι σεβαστή, ο Κούντλοου τόνισε ότι «η τελευταία αύξηση των επιτοκίων αποδείχθηκε άχρηστη».

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και παρά το σχετικά επιφυλακτικό ξεκίνημα, πολύ γρήγορα οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να γυρίσει σε θετικό πρόσημο και στην προσπάθεια αυτή δείχνουν να συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι τίτλοι του FTSE25.

Έτσι η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών, βρήκε τον Γενικό Δείκτη να έχει επιστρέψει υψηλότερα των 850 μονάδων, που ήταν και το πρώτο τεχνικά ζητούμενο, και τον τζίρο να ξεπερνά τα 15 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΕΕΕ (-0,92%) παραμένει με αρνητικό πρόσημο, ενώ από τις μετοχές που κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι Alpha Bank (+3,38%), Εθνική (+3,63%), Πειραιώς (+6%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+4,13%), ΔΕΗ (+4,95%) και Lamda Development (+4,74%, μετά τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού κ. Γεωργιάδη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda κ. Αθανασίου).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά ημέρας και η αύξηση του αριθμού των τίτλων με θετικό πρόσημο, κάτι που θα απαιτήσει επέκταση του ενδιαφέροντος και σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα,  και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της Profile (+0,30%) είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,47 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,05 ανά μετοχή στους Μετόχους της εταιρείας, με καταβολή μετρητών.

Επίσης, συνέπεια της ανακοίνωσης της 04/07/2019 του Ιασώ (-0,14%) και σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες διαχείρισης & υπολογισμού των δεικτών, αλλάζει ο συντελεστής ευρείας διασποράς (Free Float) των μετοχών της εταιρείας από 90%, σε 17% σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχουν οι μετοχές της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η αλλαγή θα επηρεάσει τη σύνθεση των παρακάτω δεικτών:

• Γενικός Δείκτης Τιμών Χ.Α.
• Δείκτης Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη Χ.Α.
• FTSE/Χ.Α. Mid Cap
• FTSE/X.A. Δείκτης Αγοράς
• FTSE/X.A. Υγείας

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v