Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγουν βήμα οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Στην περιοχή των 860 μονάδων κινείται ο γενικός δείκτης, με τους αγοραστές να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Σχεδόν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετικό πρόσημο. Αυξάνεται το ενδιαφέρον και για μετοχές στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Ανοίγουν βήμα οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Παρά την επιφυλακτική εικόνα που δείχνει να διατηρείται στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές περιμένουν τα διήμερα μηνύματα από τη Fed, στο ελληνικό Χρηματιστήριο οι αγοραστές δείχνουν να ανοίγουν βηματισμό, προσπαθώντας να ανακαταλάβουν μέρος του απολεσθέντος εδάφους, από το διήμερο σημαντικής διόρθωσης που προηγήθηκε.

Την κίνηση των αγοραστών δείχνει να επιχορηγεί και η οριακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων στην αγορά ομολόγων, αλλά και τα θετικά μηνύματα από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Συγκεκριμένα, το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,23%, από 0,34% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χρηματιστήριο και ελάχιστα πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 860 μονάδων, με κέρδη που ξεπερνούν το 2,5%, έχοντας κινηθεί μεταξύ 838,32 (-0,27%) και 863 μονάδων (+2,67%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 37 εκατ., από τα οποία τα 0,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με οριακά αρνητικό πρόσημο παραμένει η μετοχή της ΕΕΕ (-0,06%), ενώ από τις μετοχές που κινούνται προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+4,62%), Eurobank (+4,11%), Εθνική (+4,53%), ΔΕΗ (+6,56%) και Lamda Development (+4,7%).

Σταδιακά αυξάνεται το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και αυτό φαίνεται στο ταμπλό, καθώς οι ανοδικές μετοχές είναι υπερτριπλάσιες των καθοδικών, πάντα με ζητούμενο τη συνέχεια και τη συνέπεια και όχι με φαινόμενα απόσυρσης των αγοραστών, στην πρώτη επιδείνωση του κλίματος.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η διήμερη διόρθωση είχε δόσεις υπερβολής, ενώ η προσοχή των ενεργών traders θα παραμείνει και λόγω έλλειψης σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων, στις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης. Η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Οδυσσέα Αθανασίου είχε θετικό αντίκτυπο στο κλίμα της Εγχώριας Αγοράς, καθώς όλοι θεωρούν ότι η εκκίνηση των έργων στο project του Ελληνικού μπορεί να είναι το “make or break” για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α.

Παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά ημέρας και ει δυνατόν, με τζίρο που θα προσεγγίσει τον τζίρο της χθεσινής συνεδρίασης.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v