Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδικό ξεκίνημα με προσεκτικές κινήσεις

Σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αγορές και στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ, η Αθήνα κινείται ψηλότερα. Ζητούμενο οι 870 μονάδες για τον γενικό δείκτη και οι 790 για τον τραπεζικό. Στις τράπεζες το ενδιαφέρον. Ανοδικά η πλειονότητα των blue chips. Σε μέτρια επίπεδα ο τζίρος.

ΧΑ: Ανοδικό ξεκίνημα με προσεκτικές κινήσεις

H παρέμβαση Πάουελ δίνει την αφορμή στους long να «τρέξουν» υψηλότερα στην Ευρώπη. Ωστόσο οι αρχικές κινήσεις παραμένουν ιδιαίτερα προσεκτικές, λόγω (κυρίως) της αυξημένης μεταβλητότητας που από την αρχή της εβδομάδας χαρακτηρίζει τις αγορές διεθνώς.

Από Wall Street μέχρι Φρανκφούρτη, επηρεάζοντας και την Αθήνα, κατ' αρχήν οι traders φαίνεται πως έχουν αλλάξει τακτική και παρακολουθούν από πιο κοντά το volatility δεικτών και μετοχών του FTSE25.

Όπως από το προσυνεδριακό σχόλιό μας είπαμε πως η σημερινή-αυριανή συνεδρίαση χρειάζονται πιο ενδελεχή παρακολούθηση και προσοχή στις intraday κινήσεις, με ζητούμενο ένα «κλείσιμο» σε εβδομαδιαία μέτρηση πάνω από τις 870 (τουλάχιστον) για τον Γενικό Δείκτη και άνω των 790 για τον Δείκτη Τραπεζών. Από τη μέχρι τώρα εικόνα των αγορών, οι στόχοι δείχνουν... επιτεύξιμοι αλλά σε τέτοιους καιρούς αστάθειας, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Προς τις 870 και πάλι ο ΓΔ, προς τις 780 ο ΔΤΡ, στην περιοχή των 2.165 ο FTSE25 και πέριξ των 1.345 ο FTMid Cap. Μεγαλύτερη απόδοση, για πολλοστή συνεδρίαση, για τον FTMid Cap που υπό μία έννοια... παρακολουθεί τον τραπεζικό. Πρακτικά οι κινήσεις των εγχώριων επενδυτικών σχημάτων ακολουθούν -κατά κάποιο τρόπο- τον τραπεζικό κλάδο στις ανοδικές διορθώσεις του αλλά και στις... βυθίσεις του, λιγότερο όμως σε σχέση με τα blue chips του 25άρη, που έχουν μεγάλη έκθεση στο «ξένο κεφάλαιο».

Συναλλαγές και τζίρος μάλλον σε μέτρια επίπεδα, χαμηλότερα και από τα χθεσινά στο ίδιο αρχικό διάστημα, μέχρι τις 11:05.

Στα 2,341 ευρώ με 0,47% η Εθνική, με την αξία των συναλλαγών στα 2,5 εκατ. ευρώ, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι.

Εύλογα στο προσκήνιο, σήμερα, η μετοχή της τράπεζας και υπό προϋποθέσεις αύριο, εάν και εφόσον παιχτεί ένα στοίχημα με την Πειραιώς.

Για τον κλάδο, το ενθαρρυντικό είναι πως μετά το... 24ωρο Ένρια στην Αθήνα, η Εθνική προχωρά στην έκδοση Tier II και σε διοικητικές αλλαγές, η Πειραιώς προχωρά σε εθελούσια έξοδο, ενώ για τις 17 του μηνός αναμένεται στην Αθήνα ο Prem Watsa, ο μεγαλομέτοχος της Fairfax και της Eurobank.

Είναι προφανές, πως ο κλάδος επιταχύνει τις εμπροσθοβαρείς ενέργειες που έχουν ζητηθεί από τη Φρανκφούρτη και με γνώμονα την επίσπευση των διεργασιών για το σχέδιο ΤτΕ/Στουρνάρα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα.

Στα blue chips (και δεν αναφέρομαι στα «γαλάζια χαρτιά» της νέας κυβέρνησης, όπως διευκρινίζουμε στον Εκηβόλο...), καλή έως πολύ καλή εικόνα έχουν στην πλειονότητά τους, ένδειξη ενθαρρυντική για τους long, με καλύτερη για -φυσικά- τη ΔΕΗ, τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo να ακολουθούν, αλλά και Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, Viohalco να βοηθούν. Επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός πως ο... μπαλαντέρ, όπως χαρακτηρίζαμε στο προσυνεδριακό την Coca Cola, έχει αγοραστές στα 30,86-31,28, με πολυετές υψηλό στα 35,20 από τη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου.

Στις 51/27, σχεδόν στις 2/1, η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τη μεσαιο-μικρή κατηγορία να έχει επανέλθει από χθες σε τροχιά επαναφοράς. Σε υπεραπόδοση, με βάση και επαρκείς συναλλαγές, ξεχωρίζουν η Alumil, η Ιντρακάτ, η ΑΒΑΞ, η Attica Bank, η MIG, η Intralot μετά και την τελεσίδικη απόφαση του DC Council για τη διαχείριση της λοταρίας, με σχετική απόφαση να εγκρίνεται προμήθεια μέχρι 215 εκατ. στην 5ετία, για μέγιστο όριο αμοιβών προς τη θυγατρική του ομίλου, DC09.

Στα 11,5 εκατ. ο τζίρος λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Με τον ΓΔ κατά 0,89% υψηλότερα στις 869, με τον ΔΤΡ κατά 0,85% στις 776 και τον FTSE25 κατά 0,65% στις 2.163 μονάδες.

Στις 3.002 οι εντολές στα futures του S&P 500, κατά 3,44% πάνω το GREK/ETF στα 9,62$.      

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v