Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Στις 850 μονάδες «προσγειώνεται» ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες απώλειες. Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον κλάδο. Υπό πίεση και οι μετοχές των ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ. Ανοδικά οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν.

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ, μετά τα πρώτα 30 λεπτά της συνεδρίασης. Κυρίως σε ξένα funds αποδίδεται το «γύρισμα» της αγοράς, με κύριο υπαίτιο τον τραπεζικό κλάδο, που σταδιακά μετά τις 11:30 παρέσυρε την πλειονότητα των blue chips χαμηλότερα.

Από τις 865, στις 12:05, ο ΓΔ υποχώρησε ως τις 848 μονάδες, για να ανακάμψει κατά 5 μονάδες στη συνέχεια.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που από τις 760 έφθασε να χάνει μέχρι και 42 μονάδες, για να αντιδράσει λίγο προς τις 724 μονάδες.

Με μέτριες συναλλαγές η διακύμανση των δεικτών, με περίπου 15 εκατ. ευρώ να αλλάζουν χέρια στις τράπεζες, μέχρι τις 13:30.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αποδίδουν την διόρθωση στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις οποίες προχωρούν κυρίως βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.

Το ότι ο τραπεζικός κλάδος θα τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς τα εμπροοσθοβαρή μέτρα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένας από τους λόγους που ορισμένα hedge funds μειώνουν θέσεις τους.

Άλλωστε έχει παρατηρηθεί πως κυρίως αμερικανικά χαρτοφυλάκια ενεργοποιούνται μετά τις 15:15, με αποτέλεσμα ο τζίρος από την ώρα εκείνη και μέχρι το κλείσιμο να είναι ισόποσος με αυτόν που έχει προηγηθεί.

Το μεγαλύτερο μέρος, δε, αυτών των συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Αυτό παρατηρείται τις τελευταίες 20-25 συνεδριάσεις, με την εκάστοτε τάση να επηρεάζει ανάλογα και τα blue chips.

Ενδεικτικό πως ο FTSE 25 από τις 2.150 μονάδες υποχώρησε μέχρι τις 2.107 μονάδες. Η ΔΕΗ παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και θέματα που η νέα κυβέρνηση καλείται να επιλύσει το ταχύτερο δυνατόν. Στο -5% η μετοχή και τα 2,224 ευρώ. Με σημαντικές απώλειες και ο ΑΔΜΗΕ στα 2,05 ευρώ.

Στις 13:35 με θετικό πρόσημο διαμορφωνόταν τάση long σε μόλις 3 μετοχές, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Τιτάν. Θυμίζουμε πως η δημόσια πρόταση της Τιτάν ολοκληρώνεται την προσεχή Τετάρτη.

Στις 37/60 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με Ιατρικό, ΕΚΤΕΡ, Profile, Τζιρακιάν, Πλαστικά Κρήτης, Avax και Αλουμύλ να έχουν απόδοση μεγαλύτερη του 2%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v