Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον αστερισμό της μεταβλητότητας το ΧΑ

Αντεξε στις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές ο Γενικός Δείκτης, «διπλώνοντας» τις ανοδικές συνεδριάσεις. Ξεχώρισε ανοδικά η Ελλάκτωρ, βοήθειες από ΟΤΕ, ΕΛΠΕ. Στην Εθνική Τράπεζα οι μεγαλύτερες πιέσεις.

Στον αστερισμό της μεταβλητότητας το ΧΑ

Συνεδρίαση – ασανσέρ, η τέταρτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να ξεκινούν τις συναλλαγές με εμφανώς ανοδικές διαθέσεις, για να ακολουθήσει συντονισμένη επίθεση των πωλητών, με κύριο εκφραστή των πιέσεων τον Τραπεζικό κλάδο, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την ολοκληρωτική απώλεια των αρχικών κερδών, το γύρισμα των βασικών δεικτών σε ελεγχόμενες απώλειες και έτσι το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, έφτασε να “παίζεται” στην τελευταία ώρα των συναλλαγών, με τους αγοραστές να αποδεικνύονται, οριακά, καλύτεροι στο “φίνις”, αλλά με κλείσιμο μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Αν δεχθούμε τις τεχνικές ενδείξεις, η σημερινή ενδοσυνεδριακή διόρθωση ήλθε με την επαφή του Γενικού Δείκτη με τις 876 μονάδες, που είναι το 61% της κίνησης μεταξύ των πρόσφατων υψηλών και των πρόσφατων χαμηλών.

Όμως όλα τα παραπάνω, απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτούς που υποστηρίζουν πως “η επιδίωξη υπέρβασης των 900 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη και των 2250 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δείχνουν εγχειρήματα υψηλού βαθμού δυσκολίας, αν δεν υπάρξει είδηση που δεν θα έχει προεξοφληθεί από το Χ.Α. Μοιραία, το ενδιαφέρον μεταφέρεται σε κινήσεις επιμέρους τίτλων, από όλες τις κατηγορίες των κεφαλαιοποιήσεων”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την σημαντική μεταβλητότητα, ο τζίρος έμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, για μία ακόμα μέρα, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ οριακά χαμηλότερα υποχωρούν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων (στο 2,259% η απόδοση του 10ετους τίτλου).

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συγκρατημένα αισιόδοξη άποψη, μεταξύ των Επαγγελματιών της Αγοράς, που υπενθυμίζουν πως “οι διορθώσεις σε ‘bullish’ Αγορές, έχουν βίαια χαρακτηριστικά και απαιτείται σχετικός χρόνος εξισορρόπησης, πριν επιστρέψει ο, σταθερά, ανοδικός βηματισμός. Η Αγορά θα περιμένει τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, αλλά και τις συνεννοήσεις των Κυβερνώντων με τους Εταίρους”.

Σε αυτό αναφέρεται και το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, σύμφωνα με το οποίο, “με άτυπα ραντεβού με Εκπροσώπους των Δανειστών που θα βρίσκονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ως ομιλητές του Συνεδρίου του Economist, αναμένεται να επιχειρήσει η Κυβέρνηση να πείσει για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι Βρυξέλλες υπενθυμίζουν, όπως έκαναν άλλωστε και στο παρελθόν, ότι εάν μέτρα που εξαγγέλλει η Κυβέρνηση δεν έχουν τη σφραγίδα των Δανειστών, τότε θεωρούνται μονομερείς ενέργειες”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το volatility στον Τραπεζικό κλάδο και σε λίγες μετοχές του μη Τραπεζικού 25αρη, το ενδιαφέρον των traders για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με θετικό πρόσημο, να “πάρουν κεφάλι και να το διατηρήσουν μέχρι τέλους”.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, με την Εθνική Τράπεζα στο επίκεντρο λόγω της έκδοσης ομολόγου”, εκτιμούσε η Euroxx Sec.

“Περιμένουμε η Αγορά να συνεχίσει ανοδικά, λόγω και της θετικής ψυχολογίας που επικρατεί τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό”, επεσήμαινε η Eurobank Eq.

“Συνέχιση της χθεσινής αντίδρασης και σήμερα, λόγω και του θετικού κλίματος στις Αγορές του εξωτερικού”, θεωρούσε σαν επικρατέστερο σενάριο η Beta Sec.

“Η έναρξη βελτίωσης της τεχνικής εικόνας, απαιτεί συνέχιση της ανοδικής κίνησης και στη σημερινή συνεδρίαση. Η μείωση φόρων στο φορολογικό νομοσχέδιο, από κοινού με τις δηλώσεις Πάουελ που αυξάνουν την πιθανότητα για μια άμεση μείωση επιτοκίων από τη Fed, προϊδεάζουν για 2η συνεχόμενη ανοδική κίνηση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ισχυρή ανάκαμψη του ΓΔ, χθες, που κάλυψε αρκετές από τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας, προβληματίζοντας όμως με τον χαμηλό όγκο συναλλαγών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 826 και αντίσταση στις 838. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2077 και αντίσταση στις 2199. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 724 μονάδες και αντίσταση στις 785. Συμπερασματικά: Ισχυρή η αντίδραση της Αγοράς, με χαμηλό όμως όγκο συναλλαγών. Ο ΓΔ κατάφερε να βγει πάλι πάνω από τον ΚΜΟ 22 ημερών, παραμένει όμως ευάλωτος και θα χρειαστεί υψηλότερα κλεισίματα με αυξημένο όγκο, για να επανέλθει στην προηγούμενη τροχιά. Επόμενη αντίσταση 862 και στήριξη στις 826 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά, από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, είναι περισσότερο από ευνόητο, ότι με τέτοια μεταβλητότητα, το σύνολο των εν λόγω τίτλων, “είδαν” και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, η Alpha Bank (-2,58%) κινήθηκε μεταξύ 1,692 (+1,44%) και 1,613 ευρώ (-3,30%), η Εθνική (-3,78%) μεταξύ 2,378 (+2,06%) και 2,20 ευρώ (-5,58%), η Eurobank (-0,84%) μεταξύ 0,842 (+1,45%) και 0,805 ευρώ (-3,01%) και η Πειραιώς (-0,14%) μεταξύ 2,986 (+2,75%) και 2,742 ευρώ (-5,64%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 781,78 (+1,56%) και 741,23 μονάδων (-3,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 752,91 (-2,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 754,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,94%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ με την σημερινή του κίνηση, έκλεισε το μεγαλύτερο μέρος του πρόσφατου “gap” μεταξύ 780 και 782 μονάδων, όμως ο εν λόγω δείκτης παραμένει σε ημερήσιο “short” με “stop” τις 847 μονάδες, αλλά θα κατέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ενδιάμεση αντίσταση στις 800 μονάδες. Όσο ο ΔΤΡ δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 770 μονάδων, η τάση παραμένει πλαγιολισθητική.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier II της Εθνικής Τράπεζας, με το επιτόκιο της έκδοσης να διαμορφώνεται, τελικά, στο 8,25%. Στην δημοπρασία καταγράφηκε σημαντική υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού των 400 εκατ. ευρώ, με τους Επενδυτές να υποβάλλουν προσφορές άνω του 1,65 δισ. ευρώ. Το σχήμα των Αναδόχων αποτελείτο από τις Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, Credit Suisse και JP Morgan. Σημειώνεται ότι η Fitch εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία θέτει αξιολόγηση ‘CCC-‘ στον τίτλο”.

Εν τω μεταξύ, αύριο αναμένεται να κοινοποιηθεί στους Εργαζόμενους της Πειραιώς το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με στόχο η περίοδος αποδοχής να τρέξει παράλληλα με την πρόταση μεταφοράς του Προσωπικού της RBU, στη νέα μικτή θυγατρική εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια.

Η Πειραιώς θα προχωρήσει στην απόσχιση και εισφορά της εσωτερικής διεύθυνσης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε μια νέα θυγατρική, που θα αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ για διαχείριση απαιτήσεων. Η τελευταία θα υπογράψει με την Πειραιώς 10ετη σύμβαση διαχείρισης και εν συνεχεία η “Intrum” θα αγοράσει το 80% της εταιρείας, έναντι προσυμφωνημένου τιμήματος 328 εκατ. ευρώ.

Η Αγορά εικάζει ότι θα δοθούν κίνητρα στους Εργαζόμενους που θα αποδεχθούν προαιρετικά τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία, η οποία θα ελέγχεται κατά 80% από την “Intrum” και δεν θα ενοποιείται από την Πειραιώς.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, η προσοχή των traders ήταν στραμμένη στην ΔΕΗ (-0,93% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μετά την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, κ. Παναγιωτάκη και στον ΟΠΑΠ (-1,75% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), καθώς σήμερα ήταν η τελευταία μέρα για την επανεπένδυση του μερίσματος του Οργανισμού σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

Από τις θετικές εκπλήξεις η σημερινή κίνηση της Μυτιληναίος (+1,60%), με την μετοχή να μην έρχεται σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση σε νέα υψηλά 11,5 ετών (!) Στα 9,875 το ημερήσιο “stop long”, ενώ όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 10,60 ευρώ, η τάση παραμένει επιθετική, με επόμενο στόχο τα 12,70 ευρώ. Πρώτη σημαντική στήριξη στα 10,10 ευρώ.

Απαλλάχθηκε οριστικά ο Επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος από το Εφετείο, καθώς όπως προέκυψε από την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, δεν προκύπτει ζημία για το Δημόσιο, από τις πράξεις που του είχαν αποδοθεί. Απαλλακτική ήταν και η πρόταση του Εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες αφορούσαν υπόθεση από 15ετιας, σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία της ανάθεσης της Μονάδας της ΔΕΗ στο Λαύριο, στην τότε θυγατρική ΜΕΤΚΑ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+6,53%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε υψηλά 9,5 ετών. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 6,04 ευρώ, έχει σαν επόμενο στόχο τα 6,70 ευρώ, Οι πρώτες στηρίξεις στα 5,54, 5,23 και 5,02 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, χθες άλλαξαν χέρια 54526 τεμ. στον Τζιρακιάν (+29,63%) (σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στ. Κοτζαμάνη, “ρευστοποιήθηκε χθες το 3,5% της ΤΖΚΑ, καθώς η Τρόπαια Συμμετοχών πούλησε το ποσοστό της έναντι 1,08 ευρώ ανά μετοχή, σε Εγχώριο Επενδυτή, ο οποίος μπήκε με μεσομακροπρόθεσμη προοπτική στην εισηγμένη εταιρεία”), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Αλουμύλ (+3,91%), ΚΛΜ (+4,19%), Ιντρακόμ (+1,65%), ΕΥΔΑΠ (+1,62%) και Έλαστρον (+1,41%), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Ιντρακάτ (+9,27%), με τον τίτλο να κινείται σε υψηλά 62 μηνών.

Η στήλη είχε προειδοποιήσει ότι ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 3,19 ευρώ, θα αλλάξει επίπεδο στον Κέκροπα (+9,31%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Ιατρικό (+3,50%, είχαν προηγηθεί τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις), αύξησε σημαντικά συναλλαγές η ΕΚΤΕΡ (+1,76%), προσοχή θα απαιτήσει η Fieratex (+7,41%), αν ολοκλήρωσε το έργο του ο τελευταίος πωλητής, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση θα είναι μικρότερη από το ¼ της καθαρής θέσης στις 31/12/2018, ενώ ακόμα μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται η Ιντερτέκ (+8,33%), ιδιαίτερα μετά την εν εξελίξει Α.Μ.Κ.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τα ωριαία διαγράμματα, παραμένει “long” με “stop” τις 837 μονάδες. Το 876 και 895 κοντινές και το 902 κύρια αντίσταση.

Πρώτες στηρίξεις στις 852 και 841 μονάδες.

Τεχνικά ζητούμενο να κλείσει όλο το “gap” στις 875 – 877 μονάδες.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 830 μονάδες, προκειμένου να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 800 – 790 μονάδες.

Σύμφωνα με τα 60λεπτα διαγράμματα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχει δώσει σήμα εξόδου. Το “stop short”, σε ωριαίο διάγραμμα, στις 2263 μονάδες, με πρώτες αντιστάσεις στις 2200 - 2210 και 2240 – 2250 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στις 2133, 2126 και 2100 μονάδες.

Τεχνικά ζητούμενο να κλείσει το “gap” στις 2196 – 2200 μονάδες.

Σε ημερήσιο διάγραμμα, ο FTSE25, παραμένει “long” με “stop” στις 2112 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, μετά την αλλαγή Κυβέρνησης, ‘χωνεύει’ τα νέα επίπεδα τιμών, που δημιουργήθηκαν από την γρήγορη άνοδό της”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Είναι απολύτως λογικό μετά από μια τόσο έντονη άνοδο, να αναζητούνται νέα επίπεδα ισορροπίας στις χρηματιστηριακές αξίες. Χρειάζεται επίσης λίγος χρόνος ώστε οι Αγορές, να διαβάσουν πιο καθαρά τις προθέσεις της νέας Κυβέρνησης, όπου οι προεκλογικές εξαγγελίες και προθέσεις, πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις με “υπερηχητικές ταχύτητες”, αν δεν θέλει να χάσει το θετικό momentum.

Τα μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας είναι εδώ και θα απαιτηθούν ριζικές αλλαγές για να αυξηθούν, εκτός της ψυχολογίας και οι οικονομικοί δείκτες, κυρίως όμως αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη που οι ρυθμοί χωλαίνουν σημαντικά από τους στόχους.

Στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες συνεχίζουν να λειτουργούν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται κυρίως στην Ευρωπαϊκή, αλλά και την Παγκόσμια Οικονομία. Έτσι παρά τα πολλά ανοικτά μέτωπα (“Brexit” – Ιταλία – επιβράδυνση Γερμανικής Οικονομίας) και τα Παγκόσμια (αναστολή – αναβολή εμπορικού πόλεμου ΗΠΑ – Κίνας, κρίση στον Περσικό Κόλπο), οι Αγορές επαναπροσεγγίζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα, αν και κατά την γνώμη πολλών Αναλυτών χρήζουν αυξημένης επιφυλακής.

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά, μετά το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα όπου είδε τα ιστορικά χαμηλά της, κάνει μία τεχνικού χαρακτήρα αναπήδηση στις αποδόσεις σε όλη την καμπύλη, με την 5ετη έκδοση να κινείται πέριξ του 1,24% και την 10ετη πέριξ του 2,26%. Παρά τον οικονομικό ανορθολογισμό που παρατηρείται στα Κρατικά ομόλογα διεθνώς και πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις, ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζετε πυρετωδώς για νέα έξοδο στις Αγορές, πριν χαλάσει το θετικό οικονομικό κλίμα.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η μεταβλητότητα εμφανίστηκε και σήμερα αυξημένη, με τις Τραπεζικές μετοχές να αντιπροσωπεύουν το 41% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει κοντινή στήριξη στις 820 μονάδες (ΚΜΟ expo 50 ημ). Τα επόμενα σημεία αντίστασης οριοθετούνται στις 875 & 900 μονάδες και μόνο επιβεβαιωμένη διάσπασή τους, ανοίγει τον δρόμο για άμεση συνέχιση της κίνησης. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 820 μονάδων, αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 790 μονάδων, οριοθετώντας τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 772, 765 & 740 μονάδες.

Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2114 & 2082 μονάδες. Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2200, 2240 & 2280 μονάδες. Χαμηλότερα των 2082 μονάδων εντοπίζονται στηρίξεις στις 2050 & 2015 μονάδες.

Η αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, που διασπούν σημαντικά μακροχρόνια τεχνικά επίπεδά τους με αυξημένους όγκους, συνεχίζεται και αυξάνεται, προϊδεάζοντας για υψηλότερα επίπεδα τιμών. Χρήζει όμως προσοχή από τους Επενδυτές, ειδικά αν δεν υποστηρίζεται από θεμελιώδη μεγέθη και βασίζεται μόνο στην φημολογία, αφού το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως στην τελευταία φάση ανοδικών κινήσεων.

Συμπερασματικά η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, μετά από μια οδυνηρή 10ετια, έχει αλλάξει μακροπρόθεσμη τάση σε ανοδική. Συνεπώς διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι. Πιθανή τεχνική διόρθωση δεν πρέπει να μας φοβίζει, αλλά να είμαστε έτοιμοι σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις να αυξήσουμε θέσεις, σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια & ιστορική συνέπεια μεγέθυνσης.

Η αύξηση της μεταβλητότητας (volatility) αυξάνει και την δυνατότητα trading,ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ του κάθε Επενδυτή, σε συνεννόηση (πάντα) με τους Επενδυτικούς Συμβούλους του.

“Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η επενδύσεις στο Χρηματιστήριο πρέπει να βασίζονται σε στρατηγικές συγκεκριμένου χρόνου και αποδόσεων, μετά από σοβαρή μελέτη των προς επένδυση εταιρειών, πρέπει δε, ‘δια ροπάλου’, να αποφευχθούν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Το Πεκίνο αποφάσισε την εφαρμογή περισσότερων μέτρων με στόχο την σταθεροποίηση του Εξωτερικού Εμπορίου της Κίνας.

“Η συνέχιση των προσπαθειών ‘ανοίγματος’ της Κινεζικής Οικονομίας, αλλά και η ενίσχυση της δυναμικής των Ενδογενών Επιχειρήσεων, μέσω της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο την Αγορά, βρίσκονται στον πυρήνα της εφαρμογής των νέων μέτρων”, σύμφωνα με το Ανώτατο Όργανο Διοίκησης της Κίνας, που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ.

Η Κίνα θα βελτιώσει επίσης, τις νομισματικές και φορολογικές πολιτικές που εφαρμόζει, με στόχο την μείωση των δασμών εισαγωγής, αλλά και τις εκπτώσεις στο φόρο για τις εξαγωγές, στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής μείωσης της φορολογίας.

Υψηλότερα αναθεωρήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες, στη Γερμανία τον Ιούνιο. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι κατέγραψε άνοδο κατά 1,5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η νέα ανάγνωση τοποθετεί τον ετήσιο πληθωρισμό πιο κοντά, αν και ακόμη απέχει, στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για κοντά, αλλά πιο κάτω, από 2%.

Εγκρίθηκε σήμερα από τη Γαλλική Γερουσία ο ψηφιακός φόρος σε μεγάλες Τεχνολογικές Εταιρείες. Ο συντελεστής ορίστηκε στο 3% σε έσοδα από Ψηφιακές Υπηρεσίες στη Γαλλία, όταν η εταιρεία εισπράττει πάνω από 25 εκατ. ευρώ στη Χώρα και πάνω 750 εκατ. Παγκοσμίως. Ο φόρος θα επιβληθεί αναδρομικά από τις αρχές του 2019, ενώ το Παρίσι σημειώνει ότι ο φόρος συμβαδίζει με τις διεθνείς συμφωνίες.

Ο Αμερικανός Εμπορικός Αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λάιτιζερ δήλωσε ότι “ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για να γίνει έρευνα, όσον αφορά τον Γαλλικό φόρο στις Ψηφιακές Υπηρεσίες”.

Όπως μετέδωσε το CNBC, “ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλει να εξετάσει κατά πόσο αυτός συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική, με στόχο τους Τεχνολογικούς Αμερικανικούς Γίγαντες”.

Σύμφωνα με το Politico, “η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς, ή σε αντίποινα”.

“Η οικονομία της Ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενα ρίσκα που απορρέουν από τις εμπορικές εντάσεις, το ‘Brexit’ και την Ιταλία”, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Ταμείο προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1,3% την επόμενη χρονιά, από 1,9% το 2018, ενώ αναμένεται να ανακάμψει στο 1,6% το 2020.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στις 209.000 την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιουλίου, από 222.000 την περασμένη εβδομάδα. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στις 223.000.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο τον Ιούνιο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,1% υψηλότερα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018, διαμορφώθηκε 1,6% υψηλότερα.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη ευμετάβλητες κατηγορίες όπως τα Τρόφιμα και τα Καύσιμα, ενισχύθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2018. Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,1%.

Οι Αναλυτές προέβλεπαν μηνιαία και ετήσια άνοδο κατά 0,2% και 2% αντίστοιχα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σημαντική πτώση σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα τον Απρίλιο, το οποίο υποχώρησε κάτω του 18%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον Απρίλιο ανήλθε σε 17,6%, έναντι του 19,8% τον Απρίλιο του 2018 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 18,2% τον Μάρτιο του 2019.

“Ο Όμιλος KKCG Group, ιδιοκτησίας Karel Komárek, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την EMMA Capital, ιδιοκτησίας Jiří Šmejc, για την απόκτηση του 25% που είχε η Emma Capital στον όμιλο Sazka”, σύμφωνα με το πρακτορείο CTK.

Πλέον ο Όμιλος KKCG Group θα κατέχει το 100% των μετοχών του Ομίλου SAZKA Group, καθώς και τις μετοχές που κατέχει ο Όμιλος SAZKA Group στις εταιρείες Sazka (Τσεχία), ΟΠΑΠ (Ελλάδα), LOTTOITALIA (Ιταλία) και Casinos Austria (Αυστρία). Οι εταιρείες αυτές θα συνεχίσουν να σχετίζονται με το εμπορικό σήμα του Ομίλου SAZKA Group.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 876,02 (+1,68%) και 857,29 μονάδων (-0,50%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 863 (+0,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 863,33 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,20%.

Ο τζίρος στα 61 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ και ΕΥΡΩΒ, απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΤΕΝΕΡΓ και με το αρνητικό οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με επιστροφή των πωλητών στην Αγορά Παραγώγων και με τις συναλλαγές, παρά το σημαντικό volatility, να παραμένουν σταθερές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.455 συμβόλαια).

Στα 16.575 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.464 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.065, 1.430 για τον Ιούλιο και 635 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.153) κινήθηκε μεταξύ 2.148,5 και 2.195 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.741), Alpha Bank (5.787), Πειραιώς (3.780), ΔΕΗ (2.982), Εθνική (10.977), Ελλάκτωρα (790), Μυτιληναίο (740), MIG (3.339), Τρ. Αττικής (704), Cenergy (238), ΑΔΜΗΕ (100), Τέρνα Ενεργειακή (279), ΓΕΚ (337), Lamda Development (242), Ελ. Πετρέλαια (108), Intralot (131), ΟΤΕ (287), Viohalco (263), Ιντρακόμ (140), ΟΠΑΠ (171).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 45.293, Alpha Bank 68.768, Εθνική 66.254, MIG 87.200, Πειραιώς 24.500, ΔΕΗ 20.490, Cenergy 10.009, Μυτιληναίο 10.082.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                             Name of Issuer                         NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,00%

2019-06-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,01%

2019-06-28

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-06-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 36.798.380 τεμ., (από 36.978.380 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.116.424 τεμ. (24.116.424), ΔΕΗ 6.967.839 τεμ. (6.888.692), Eurobank 78.316.339 τεμ. (78.390.708), Εθνική 30.420.300 τεμ. (30.420.300), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v