Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόκκινη» εβδομάδα στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες 4% για το Γενικό Δείκτη και 12% για τις τράπεζες η πρώτη μετεκλογική εβδομάδα στο Χρηματιστήριο. Πιέσεις και σήμερα για τον κλάδο, με την Πειραιώς να καταγράφει απώλειες 5%. «Αμυνες» με ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Σαράντη.

«Κόκκινη» εβδομάδα στο Χρηματιστήριο

Ακόμα μία συνεδρίαση ήλθε να προστεθεί στις αμέσως προηγούμενες και να επιβεβαιώσει όλους όσους υποστηρίζουν, ότι το Χ.Α. χρειάζεται νέα, μη προεξοφλημένη, είδηση, για να κινηθεί απειλητικά προς νέα, βραχυπρόθεσμα, υψηλά.

Σε άλλη περίπτωση, οι 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 2.250 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα συνεχίζουν να δείχνουν δυσκολοκατάβλητες και το όποιο ενδιαφέρον θα εστιάζεται σε κινήσεις επιμέρους τίτλων, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σημερινά χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών.

Ο τζίρος, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, έμεινε πολύ κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, ενώ η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές. Από την άλλη, αξιοσημείωτη αύξηση παρουσιάζουν οι αποδόσεις την Ελληνικά Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους να φθάνει στο 2,346%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Αυξημένη εμφανίζεται η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα και ενδέχεται αυτό να συνεχιστεί για ορισμένες συνεδριάσεις. Το χθεσινό γύρισμα παραπέμπει περισσότερο σε αυτή την κατάσταση. Δεν διαφοροποιούμε την στρατηγική μας για τον ΓΔ. Στηρίξεις τοποθετούνται στην περιοχή των 830 - 820 μονάδων, ενώ δυσκολίες διαφαίνονται στην περιοχή των 880 μονάδων”, ανέφερε η Leon Depolas Sec.

“Οι Επενδυτές σταδιακά θα αρχίσουν να επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους για τις μετοχές και να γίνονται πιο επιλεκτικοί, καθώς το Χ.Α. έχει ενισχυθεί από την αρχή του έτους κατά 41%. Η συσσώρευση είναι το πιθανότερο σενάριο για σήμερα”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Η επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων απαιτεί αυξημένο όγκο συναλλαγών και νέους καταλύτες, στοιχεία που λείπουν επί του παρόντος. Ωστόσο, η θετική ψυχολογία, σε συνέχεια της επιτυχούς έκδοσης του ομολόγου της Εθνικής σε συνδυασμό με το θετικό κλείσιμο των δεικτών της Wall Street, δημιουργούν προϋποθέσεις για ανοδική κίνηση του ΓΔ και στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας” ανέφερε στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Μια συνεδρίαση με διακυμάνσεις, η χθεσινή, αφού το Χ.Α. ξεκίνησε θετικά φτάνοντας να δίνει ικανοποιητικά κέρδη, μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης, με χαμηλό όμως όγκο συναλλαγών. Πιέσεις και αρνητικό πρόσημο, στο δεύτερο μέρος και γύρισμα στα θετικά στο κλείσιμο. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 854 και αντίσταση στις 885. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2077 και αντίσταση στις 2203. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 724 μονάδες και αντίσταση στις 785. Συμπερασματικά: Οριακή άνοδος για τον ΓΔ και συνέχεια διόρθωσης για τους υπόλοιπους βασικούς δείκτες. Η Αγορά προσπαθεί να βρει την ισορροπία της σε αυτά τα επίπεδα, της λείπει όμως η δυναμική και ο ικανοποιητικός όγκος συναλλαγών. Επόμενος στόχος προς τα πάνω οι 885 μονάδες, βασική στήριξη οι 824. Στην Αγορά λέγεται ότι το σχήμα Mohegan - ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί για το Καζίνο του Ελληνικού”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας, ως είθισται, την αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς (-5,03%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-1,85%), Εθνική (-3,21%) και Eurobank (-1,52%), με την τελική εικόνα να δείχνει το αδιαμφισβήτητο προβάδισμα των εν δυνάμει πωλητών.

Ο Τραπεζικός δείκτης, αν και ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 760,25 μονάδες (+0,71%), στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 713,32 μονάδες (-5,50%). Στις 17.00 είχε αναδυθεί στις 739,54 (-2,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 736,49 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,43%.

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο ΔΤΡ δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 770 μονάδων, η τάση είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο των εν δυνάμει πωλητών. Το ημερήσιο “stop short” στις 847 μονάδες, μέχρι νεωτέρας και ενδιάμεση αντίσταση στις 800 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, περίπου 140 Θεσμικοί Επενδυτές συμμετείχαν στην έκδοση του ομολόγου Tier 2 της Εθνικής Τράπεζας, η πλειονότητα των οποίων ήταν Ξένοι, ενώ συνολικά προσφέρθηκε το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας, σε όρους γεωγραφικής κατανομής, σε λογαριασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου πήγε το 40% και ακολούθησαν Ιταλία και Ισπανία με 11%, Ελλάδα με 11%, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία με 8%, Γαλλία με 7%, Ασία με 5% και άλλες Χώρες (18%). Η συναλλαγή προσέλκυσε σημαντική ζήτηση από Asset Managers (51%) ενώ το 36% πήγε σε Hedge Funds, το 8% σε Τράπεζες και Ιδιωτικές Τράπεζες και το 5% σε Άλλους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τάξης του 16,8% τελεί από χθες η Εθνική Τράπεζα, μετά την επιτυχή άντληση συμπληρωματικών κεφαλαίων, ύψους 400 εκατ. ευρώ, μέσω έκδοσης και διάθεσης ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), διαθέτοντας, πλέον, ‘μαξιλάρι’ της τάξης των 300 μονάδων βάσης (3%), έναντι της ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης (13,75%) για τη φετινή χρονιά”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στ. Κοτζαμάνη, “η μεγάλη καθυστέρηση των Τραπεζών στην ουσιαστική αντιμετώπιση των ‘κόκκινων’ επιχειρηματικών δανείων, κατά τη διάρκεια της κρίσης, όχι μόνο δεν φαίνεται να λειτουργεί υπέρ των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, αλλά αντίθετα στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα υποχρεώνει να προχωρήσουν τελικά σε ακόμη μεγαλύτερα άμεσα, ή έμμεσα ‘κουρέματα’ υπολοίπων. Αυτό διαπιστώνουν Παράγοντες της Αγοράς, οι οποίοι θεωρούν παράλληλα πως όσο το σήριαλ των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων συνεχίζεται, τόσο δυσκολότερα η πραγματική Οικονομία θα καταφέρει να μπει σε τροχιά ουσιαστικής ανάπτυξης”.

Εν τω μεταξύ, την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων το συντομότερο δυνατόν δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση σύντομα ο Γιάννης Στουρνάρας, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία παρών ήταν και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

“Θεωρούμε πως πλέον δεν έχουν χρησιμότητα τα ‘capital controls”, τόνισε ο Κεντρικός Τραπεζίτης.

Από εκεί και πέρα, διατήρηση της μεταβλητότητας βλέπουν οι περισσότεροι Αναλυτές, παρά τα συνεχιζόμενα ρεκόρ στην Wall Street, με το βλέμμα να παραμένει στραμμένο στις μετοχές που πιέζονται στις τελευταίες συνεδριάσεις, δηλαδή Τράπεζες και ΔΕΗ. Εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μη Τραπεζικές μετοχές, όπως και η αναζήτηση τίτλων που “έχουν μείνει πίσω”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,12%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,81%), Ελλάκτωρ (+1,46%), Motor Oil (+0,17%), Fourlis (+0,36%), ΟΠΑΠ (+1,41%), Σαράντης (+5,08%), Τιτάν (+0,89%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Lamda Development.

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας από τον ΟΠΑΠ (+1,41%), συνολικά 2.684 Μέτοχοι, συμμετείχαν στην επανεπένδυση του υπολοίπου μερίσματος 2018. Το ποσό που επανεπενδύθηκε στην Εταιρεία ανήλθε σε €25.080.534,83, ενώ το υπόλοιπο ποσό των €153.736.744,00 (καθαρό καταβλητέο ποσό) θα καταβληθεί στους δικαιούχους Μετόχους σε μετρητά.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “η 15η Ιουλίου, ερχόμενη Δευτέρα, είναι η καταληκτική προθεσμία του πολυθρύλητου διαγωνισμού πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ, στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα, μετά την πρώτη αποτυχημένη του περασμένου Φεβρουαρίου. Πηγές από τα Στρατόπεδα των υποψήφιων Επενδυτών αφήνουν να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το μόνο που δεν τους απασχολεί αυτή την περίοδο είναι η συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία. Αποτελεί παρελθόν για αυτούς η διεκδίκηση των Μονάδων και πλέον παρακολουθούν στενά τις ενέργειες της νέας Κυβέρνησης”.

Σήμερα ο τίτλος της ΔΕΗ (-3,68%), κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, αλλά ανάκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 2,192 ευρώ (-6,32%). Η ενδιάμεση στήριξη στα 2,20 – 2,00 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 1,78 ευρώ. Πολύ ισχυροποιημένη η πρώτη αντίσταση στα 2,58 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 1,568 ευρώ (κλείσιμο 3/7), ο τίτλος της Cenergy (-0,55%). Η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 1,398 ευρώ και την πρώτη αντίσταση στα 1,548 ευρώ.

“Κατηφορίζοντας” σε κεφαλαιοποιήσεις, τουλάχιστον εντυπωσιακή η “μονομπλόκ” κίνηση του Τζιρακιάν (+30%), με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να είναι στο 45% της καθαρής θέσης στις 31/12/2018 (6,2 εκατ.), διατηρεί την επαφή του με τα πολυετή υψηλά ο Κέκροπας (+0,75%), ενώ δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν BriQ (+3,67%), Profile (+4,24%) και Μύλοι Λούλη (+2,11%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για την Ιντρακάτ (+0,91%), τρεις για Ιατρικό (+3,86%), ΕΚΤΕΡ (+3,47%), Άβακα (+1,96%) και Ιντερτέκ (+17,09%), ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά τα Πλ. Κρήτης (+4,10%), με τον τίτλο να κινείται σε υψηλά 7μηνου.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τα ωριαία διαγράμματα, παραμένει “long” με “stop” τις 837 μονάδες. Το 876 και 895 κοντινές και το 902 κύρια αντίσταση.

Πρώτες στηρίξεις στις 852 και 841 μονάδες.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 830 μονάδες, προκειμένου να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 800 – 790 μονάδες.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το ημερήσιο “stop long”, στις 838 μονάδες.

Σύμφωνα με τα 60λεπτα διαγράμματα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχει δώσει σήμα εξόδου. Το “stop short”, σε ωριαίο διάγραμμα, στις 2186 μονάδες και επόμενες αντιστάσεις στις 2200 - 2210 και 2240 – 2250 και 2278 μονάδες. Σε περίπτωση που δείξουν να επιμένουν οι πωλητές, οι πρώτες στηρίξεις στις 2100 και 2061 μονάδες.

Σε ημερήσιο διάγραμμα, ο FTSE25, παραμένει “long” με “stop” στις 2102 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της πρώτης μετεκλογικής εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτη σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 4,06% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, απώλειες 12,09%.

Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη περιορίστηκαν στο 39,96% και του Τραπεζικού δείκτη στο 67,52%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Πτωτική ήταν η πρώτη βδομάδα της νέα Κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, τα spreads των Ελληνικών ομολόγων παρέμειναν σχετικά σταθερά” αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Είδαμε ένα ξεκάθαρο “αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός”.

Τη Δευτέρα το πρωί είχαμε και την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής του ΟΠΑΠ, που βοήθησε την καθιέρωση πτωτικού κλίματος. Με την αναστολή διαπραγμάτευσης, οι εταιρείες που παρέχουν πίστωση, μείωσαν τη στάθμιση της μετοχής, προκαλώντας “margin calls” σε κάποια χαρτοφυλάκια. Με τον ΟΠΑΠ εκτός διαπραγμάτευσης, οι Πελάτες έπρεπε να καλύψουν τα “margin calls” πουλώντας άλλες μετοχές.

Τώρα αν έπρεπε να ανασταλεί η διαπραγμάτευση, όπως πάντα είναι θέμα κρίσης.

Εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε θέμα κινδύνου για την Αγορά. Οι παλιοί Μέτοχοι έχουν την ευκαιρία να επενεπενδύσουν το μέρισμα που τους έδωσε η εταιρεία, στην τιμή € 9,56. Ο βασικός Μέτοχος, αν το έκανε αυτό θα ξεπερνούσε το 33% συμμετοχή και θα υποχρεούτο να κάνει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία. Αποφάσισε λοιπόν να μην επανεπενδύσει και να κάνει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ στο € 9,12 που είναι η ελάχιστη τιμή που επιτρέπει ο Νόμος. Αυτό δεν υποχρεώνει κανέναν να πουλήσει σε αυτή την τιμή. Αντίθετα θέτει ένα πάτωμα (floor) στη μετοχή, καθώς είναι αδύνατον για τους επόμενους μήνες, ο ΟΠΑΠ να πέσει κάτω από € 9,12. Να θυμίσω ότι ο ΟΠΑΠ ήταν στα € 8,50 πριν τις Ευρωεκλογές.

Στη διαδικασία μέχρι να ανακοινωθεί η τελική πρόθεση του βασικού Μετόχου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ένοιωσε ανασφαλής και ανέστειλε τη διαπραγμάτευση, προκαλώντας συνειρμούς τύπου Follie, που καθόλου δεν βοήθησαν στη διατήρηση θετικού κλίματος.

Μέσα στη βδομάδα ο Γενικός Δείκτης επανήλθε στα επίπεδα τιμών που δίνουν στηρίξεις στις 850, 835, 812 και 780 μονάδες, ενώ σημαντικότατη αντίσταση δημιουργήθηκε στις 880 μονάδες.

Από πλευράς της νέας Κυβέρνησης, είναι εμφανής ο στόχος να εντυπωσιάσει με τις κινήσεις της και νομίζω πως τα καταφέρνει.

Σε χρόνο μηδέν ανέλαβε ο νέος Πρωθυπουργός, ανέλαβαν οι Υπουργοί, ανατέθηκαν φάκελοι στους Υπουργούς, που για πρώτη φορά έχουν ορόσημα και διαδικασίες ελέγχου και ξεκίνησαν οι συναντήσεις με Φορείς. Είναι εμφανές πως υπάρχει προετοιμασία και πως η επικέντρωση γίνεται σε συγκεκριμένα θέματα και όχι στη γενικότερη ιδέα των πολιτικών λύσεων, που μαγικά θα επιλύσουν τα πάντα.

Τώρα φυσικά πρέπει να δούμε και συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και λύσεις.

Τα κύρια θέματα για την Οικονομία και την ανάπτυξη, παραμένουν τα “κόκκινα” δάνεια, οι Αποκρατικοποιήσεις και ο Αναπτυξιακός Νόμος.

Η νέα Κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να προτείνει λύσεις και η Αγορά φαίνεται έτοιμη να τις κρίνει αυστηρά.

Οι Δανειστές βρίσκονται σε περίοδο αγρίων διαθέσεων, καθώς πρέπει να πείσουν τη νέα Κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Συνήθως η χαλάρωση γίνεται στην αξιολόγηση του Φθινοπώρου και πάντα εφόσον η Κυβέρνηση τους πείσει.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προσφέρει διακυμάνσεις και οι Επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.

“Από την άλλη με κάθε νέα Κυβέρνηση, ξεχωρίζουν κάποιες Εταιρείες που ωφελούνται από τις πολιτικές της και οι Επενδυτές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση να τις αναγνωρίσουν και να επενδύσουν σε αυτές”, σημειώνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

“Φυσιολογική θεωρείται, από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης, η δυστοκία του Γενικού Δείκτη πλησίον των 900 μονάδων, καθώς από εκείνη την περιοχή διέρχεται η 10ετης καθοδικής γραμμή τάσης ‘Q”, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος.

Γραμμή η οποία εάν διασπαστεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα προκαλέσει ισχυρά “πυροτεχνήματα”, ανοίγοντας το διάδρομο για τις 1000 με 1050 μονάδες. Πριν όμως την εκδήλωση του προαναφερόμενου θετικού σεναρίου, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να ανακτήσει δυνάμεις, κάνοντας ένα ελεγχόμενο καθοδικό “pullback” με ταυτόχρονη ”εξαέρωση” των όποιων γρήγορων ενεργών Επενδυτών θέλουν να ρευστοποιήσουν. Σημεία στήριξης θα είναι τα επίπεδα των 838 και 825 μονάδων.

Οι αποκοπές μερισμάτων έχουν αποδιοργανώσει το δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ωθώντας τον σε μια γρήγορη βύθιση 175 μονάδων, από την ισχυρή αντίσταση των 2275 μονάδων. Σημείο αναφοράς θα είναι αρχικά οι 2100 μονάδες και έπειτα οι 2055 μονάδες, όπου και δε πρέπει να διαρραγούν καθοδικά, καθώς θα ανοίξουν άσχημο μέτωπο με το στρατόπεδο των “Bears”. Διακράτηση του δείκτη πέριξ των 2100 μονάδων, θα δώσει ενδείξεις λήξης της υπάρχουσας βραχυχρόνιας διόρθωσης.

Ίλιγγο φαίνεται ότι έπαθε διαγραμματικά ο Τραπεζικός δείκτης λίγο πάνω από τις 800 μονάδες, καθώς κατέβηκε μέσα σε 2 συνεδριάσεις 120 μονάδες, ή -15%. Παρόλα αυτά, όσο παραμένει μέσα στο “μαξιλάρι” αντοχής των καθοδικών κραδασμών, θα τον επαναφέρει από εβδομάδα προς την περιοχή των 740 με 750 μονάδων, για μια επανεκτίμηση των διαθέσεων των ρυθμιστών τάσης. Αρνητικά επιδρούν και η συνεχόμενες αλλαγές της βαρύτητας των Τραπεζών στους δείκτες, καθώς προκαλεί βίαιες καθοδικές αναδιαρθρώσεις στα Θεσμικά χαρτοφυλάκια.

“Για παράδειγμα στις τελευταίες συνεδριάσεις οι Τράπεζες έχουν φτάσει να κατέχουν συνολικά το 18,5% της βαρύτητας του Γενικού Δείκτη, από εκεί που έλεγχαν το 26%, ενώ, πλέον, καμία από αυτές δε βρίσκεται ούτε καν στην πρώτη εξάδα, “βλέποντας τις πλάτες” του ΟΤΕ, της ΕΕΕ, του ΜΥΤΙΛ, της ΜΟΗ, της ΜΠΕΛΑ και του ΤΙΤΚ”, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Οι Επενδυτές πούλησαν την είδηση της αυτοδυναμίας, επιβεβαιώνοντας μια από τις πλέον δημοφιλείς χρηματιστηριακές ρήσεις, που ισχύουν πριν και μετά από κάθε κομβικό γεγονός”, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Η Αγορά παρόλα αυτά δεν έχασε την φρεσκάδα της, καθώς μετά τις γρήγορες απώλειες του 7% στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, ενεργοποιήθηκαν αγοραστικά αντανακλαστικά που ανέκοψαν την δυναμική της διόρθωσης.

Η πτώση αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στο “γρήγορο χρήμα” και έχει ισχυρό αποτύπωμα από Εγχώριους Επενδυτές Λιανικής, με πολύ μικρότερη συμμετοχή από Θεσμικούς.

Η εικόνα εισροών στα Μετοχικά Αμοιβαία παρέμεινε θετική, προσεγγίζοντας τα 20 εκατ. ευρώ την εβδομάδα που πέρασε, συντηρώντας την ισχυρή δυναμική που έχει παρατηρηθεί από τις αρχές Ιουνίου.

Οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν, όσο θα πλησιάζουμε στην ψήφισή τους, στο οικονομικό προσκήνιο. Η Βουλή επανεκκινεί στις 17 Ιουλίου και όπως φαίνεται θα υπάρξουν άμεσα νομοσχέδια για την ΔΕΗ, το Ελληνικό και την Φορολογία, που θα περιέχονται στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου με την ψήφο εμπιστοσύνης. Στις 17 Ιουλίου αναμένεται και η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, αρμόδιου για τα δημοσιονομικά θέματα, όπου θα συζητηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα μέτρα εξοικονομήσεων, που θα προταθούν από την Ελληνική Πλευρά.

Από την στάση των Ευρωπαίων θα εξαρτηθεί και ο χρόνος εφαρμογής των νέων φορολογικών ελαφρύνσεων. Σε παράλληλο χρόνο φαίνεται ότι θα τρέξει η νέα έκδοση Ελληνικού ομολόγου 7ετους διάρκειας, καθώς οι συνθήκες μπορούν να θεωρηθούν άριστες, δεδομένης της μεγάλης επιτυχίας που παρατηρήθηκε στην έκδοση του ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και της σημαντικής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στα τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης σε μια εβδομάδας ισχυρής μεταβλητότητας αύξησε αισθητά το εύρος κίνησης, ξεφεύγοντας από το μονότονα οριακά ανοδικό τέμπο. Αφού δοκίμασε για λίγα λεπτά της ώρας το επίπεδο των 900 μονάδων, στο ξεκίνημα των συναλλαγών της περασμένης Δευτέρας, κινήθηκε έντονα πτωτικά για να ανακάμψει ζωηρά την Τετάρτη από τις 838 μονάδες.

Η εικόνα των διαγραμμάτων είναι, πλέον, αισθητά αποφορτισμένη από το πολύμηνο ράλι, φθάνοντας στην απόλυτη ουδετερότητα των ταλαντωτών, ενώ σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο κινητός μέσος των 30 ημερών λειτούργησε ως ανάχωμα στην πίεση της προσφοράς.

Η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση δεν έχει χαλάσει, αντιθέτως με τους δείκτες απαλλαγμένους από το πληθωριστικό βάρος της επίμονης ανόδου, υπάρχουν εκ νέου προϋποθέσεις για να δοκιμαστεί το επίπεδο των πρόσφατων υψηλών στο άμεσο μέλλον.

Οι συναλλακτικοί όγκοι διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και δείχνουν ικανοί να υποστηρίξουν το εγχείρημα της επιστροφής στα υψηλά έτους.

Ενδεχομένως αυτό που αλλάζει είναι η ταχύτητα της ανόδου, καθώς πλέον σε κάθε “σκαλοπάτι” τιμών (875, 890) θα υπάρξουν πρόθυμοι πωλητές που έχουν εγκλωβιστεί από την γρήγορη κίνηση της περασμένης Τρίτης. Ειδικά το επίπεδο των 875 μονάδων, όπου η Αγορά ξεκίνησε την συνεδρίαση με καθοδικό κενό, ενδέχεται να είναι το βασικότερο σημείο αντίστασης στην πορεία προς τις 900 μονάδες, άρα και η συσσώρευση δυνάμεων πριν την νέα διαφυγή, διεκδικεί καλές πιθανότητες ως επικρατέστερο σενάριο την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του ΟΠΑΠ που προέκυψαν από την επιλογή μερίσματος σε είδος σε τιμή 9,56 ευρώ ανά μετοχή. Την Τετάρτη 17 Ιουλίου λήγει η δημόσια πρόταση της Τιτάν για τις κοινές και προνομιούχες μετοχές. Το αποτέλεσμα της πρότασης θα ανακοινωθεί την επόμενη ημέρα και αν οι Μέτοχοι της TCI έχουν συγκεντρώσει ποσοστό αποδοχής στις κοινές μετοχές άνω του 75%, ανοίγει ο δρόμος για την παράλληλη εισαγωγή της μετοχής στο Euronext.

Την Παρασκευή 20 Ιουλίου λήγουν οι σειρές Παραγώγων σε δείκτες για το μήνα Ιούλιο. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι δημοσιεύσεις του εξαμήνου ξεκινούν στο τέλος του μήνα, ωστόσο στις ΗΠΑ από την ερχόμενη εβδομάδα πυκνώνουν οι ανακοινώσεις από τις εταιρείες που έχουν υψηλό ειδικό βάρος στο δείκτη.

“Στις κυριότερες από αυτές επισημαίνονται: την Δευτέρα (15/7) ανακοινώνει η Citigroup, την Τρίτη (16/7) οι JP Morgan, Wells Fargo, Goldman Sachs, Johnson & Johnson την Τετάρτη (17/7) οι Alcoa, Ebay, Bank of America, Netflix την Πέμπτη (18/7) οι Morgan Stanley, Philip Morris και τέλος την Παρασκευή (19/7) oι American Express και BlackRock”, σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Απόλυτα επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με θετικό βηματισμό κινείται η Wall Street.

Οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Πτώση 1,3% σημείωσαν οι Κινεζικές εξαγωγές τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι Αναλυτές περίμεναν ότι θα υποχωρήσουν κατά 2%, σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση 7,3%, σε σύγκριση με πέρυσι, υψηλότερη από το 4,5% που προέβλεπαν οι Οικονομολόγοι, αλλά μικρότερη από το 8,5% του Μαΐου.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ήταν $50,98 δισ. τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τα $41,66 δισ. τον Μάιο. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στα $44,65 δισ.

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Μάιο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η παραγωγή στα Εργοστάσια ενισχύθηκε κατά 0,9% τον Μάιο, σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις προσδοκίες για άνοδο 0,2%

Μικρή άνοδο σημείωσαν οι τιμές παραγωγού τον Ιούνιο στις ΗΠΑ. Αυξήθηκαν κατά 0,1%, σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκαν 1,7%. Πρόκειται για τη μικρότερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2017. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, προέβλεπαν ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν 0,1%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

“Δεν είναι οπαδός των Κρυπτονομισμάτων ο Ντόναλντ Τραμπ”, όπως δήλωσε ο ίδιος μέσα από το Twitter, προσθέτοντας ότι “οι εταιρείες που θέλουν να κυκλοφορήσουν Κρυπτονομίσματα πρέπει να υπόκεινται σε ρυθμίσεις”. Σύμφωνα με το CNBC, “ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι το Facebook ίσως χρειαστεί καταστατικό Τράπεζας, εάν επιθυμεί να κυκλοφορήσει το Ψηφιακό Νόμισμα, ‘Libra”.

Πρόσθεσε ότι “το αξιόπιστο Αμερικανικό Δολάριο, είναι το μόνο πραγματικό Νόμισμα στις ΗΠΑ”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η ύπαρξη Μονοκομματικής Κυβέρνησης πλειοψηφίας στην Ελλάδα, θα βοηθήσει στη βελτίωση της πολιτικής σταθερότητας στη Χώρα”, αναφέρει η Fitch σε σχόλιό της για τη νέα Κυβέρνηση της ΝΔ.

“Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, που δυνητικά θα στηρίξουν την ανάπτυξη, αλλά οι αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική παραμένουν μια πρόκληση”, σημειώνει.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία σημειώνει ενίσχυση τον Ιούνιο, στις 104,2 (από 102,9) μονάδες, επίπεδο ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (103,1 μον.)”, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ στον τομέα της Βιομηχανίας.

“Το γεγονός αυτό, αντανακλά τη βελτίωση των προσδοκιών στο Μεταποιητικό τομέα, κυρίως λόγω της διαδικασίας ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας των Επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα της αναπτυξιακής δυναμικής που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες”, τονίζει το ΙΟΒΕ.

“Ο βασικός δείκτης κεφαλαίων (CET1) των τεσσάρων σημαντικών Ελληνικών Τραπεζών, διαμορφώθηκε ελαφρά υψηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο των Τραπεζών της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2019”, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, ανήλθε στο 14,88%, έναντι 14,34% του μέσου όρου 114 σημαντικών Τραπεζών της Ευρωζώνης, ο οποίος παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018 (14,39%). Τον χαμηλότερο δείκτη CET1 είχαν οι Ισπανικές Τράπεζες (11,77%), ακολουθούμενες από τις Πορτογαλικές και τις Ιταλικές Τράπεζες, ενώ τον υψηλότερο δείκτη είχαν οι Τράπεζες της Εσθονίας (27,69%).

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των Τραπεζών της Ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω στο πρώτο τρίμηνο φέτος στο 3,67% (από 3,81% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, όταν άρχισε η δημοσίευση των σχετικών στοιχείων. Οι Ελληνικές Τράπεζες είχαν τον υψηλότερο δείκτη ΜΕΔ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 41,41%, ενώ ακολουθούσαν οι Κυπριακές (20,31%) και οι Πορτογαλικές Τράπεζες (11,50%).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 865,19 (+0,22%) και 846,65 μονάδων (-1,93%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 857,67 (-0,66%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 858,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,58%.

Ο τζίρος στα 68,4 εκατ., από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΟΠΑΠ, απέσπασαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή της Jumbo.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν αισθητή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.535 συμβόλαια).

Στα 16.279 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.575 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.210, 1.542 για τον Ιούλιο και 668 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.135) κινήθηκε μεταξύ 2.105 και 2.158,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (88.000 Τρ. Αττικής, 5.504 Μυτιληναίος, 104.656 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.820), Alpha Bank (13.271), Πειραιώς (3.570), ΔΕΗ (2.768), Εθνική (14.321), Ελλάκτωρα (412), Μυτιληναίο (319), MIG (2.712), Τρ. Αττικής (611), ΕΧΑΕ (255), ΓΕΚ (337), Intralot (102), Viohalco (136), ΟΠΑΠ (386).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 44.586, Alpha Bank 67.839, Εθνική 64.530, MIG 86.872, Πειραιώς 24.096, ΔΕΗ 20.533, Μυτιληναίο 10.077.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

   Position Holder                                           Name of Issuer                NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,00%

2019-06-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,01%

2019-06-28

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-06-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 36.785.818 τεμ., (από 36.798.380 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.122.134 τεμ. (24.116.424), ΔΕΗ 6.967.839 τεμ. (6.967.839), Eurobank 79.030.840 τεμ. (78.316.339), Εθνική 30.580.300 τεμ. (30.420.300), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v