Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση χωρίς το... κάτι παραπάνω

Θετικό το κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη αλλά σε απόσταση από το υψηλό ημέρας. Τιτάνας και ΔΕΗ οι μεγάλοι κερδισμένοι της ημέρας. Η προσπάθεια να γίνει η τεχνική υπέρβαση και ποιες είναι οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο.

ΧΑ: Συνεδρίαση χωρίς το... κάτι παραπάνω

Συνεδρίαση μικτών συμπερασμάτων η σημερινή, καθώς από την μία οι αγοραστές πέτυχαν την “contrarian” κίνηση, εν μέσω, εμφανώς, επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος, όμως δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν το τεχνικά ζητούμενο, που ήταν το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 876 μονάδων, αν και ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ δοκίμασε και τιμές, οριακά ψηλότερα από το εν λόγω όριο.

Σχετικά “απονευρωμένο” το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπου σε αρκετές περιπτώσεις σημειώθηκαν ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και αυτό φαίνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι σημερινοί αγοραστές κινήθηκαν εν μέσω μικτών μηνυμάτων. Από την μία το επιφυλακτικό, διεθνές, χρηματιστηριακό κλίμα. Σημαντικό ρόλο στην διστακτικότητα των ενεργών Επενδυτών, έπαιξε και η δημοσίευση της έκθεσης της “Beige Book” από τη Fed, που έθεσε εκ νέου εν αμφιβόλω τις πιθανότητες άμεσης μείωσης των Αμερικανικών επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα. 

Από την άλλη, η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 2,084%.

Κύριο θέμα της σημερινής συνεδρίασης, η είδηση επιτυχίας της δημόσιας πρότασης στον Τιτάνα, με το ποσοστό αποδοχής να ξεπερνά το 90%. Να σημειωθεί ότι ο MSCI ανακοίνωσε πως, εάν η δημόσια πρόταση είναι επιτυχής, προτίθεται να εντάξει την TCI στους δείκτες MSCI Global Standards, με Χώρα κατάταξης την Ελλάδα. Αντίστοιχα, ο FTSE Russell ανακοίνωσε πως, σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης της δημόσιας πρότασης, προτίθεται να εντάξει τις μετοχές TCI, από την 24η Ιουλίου 2019, στον δείκτη GEIS Small Cap (Belgium).

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ανακοινώσει, ότι σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της δημόσιας πρότασης, οι μετοχές της TCI θα αντικαταστήσουν τις μετοχές της Τιτάν στους δείκτες που αυτή συμμετέχει, πριν την έναρξη των συναλλαγών την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της TCI στο Χ.Α.

Οι μετοχές της Τιτάν που ήταν αντικείμενο της δημόσιας πρότασης και συγκεκριμένα το 7% των κοινών και 7,64% των προνομιούχων που δεν αποδέχθηκαν τη δημόσια πρόταση, θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του squeeze out.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν της απόφασης της Τέρνα Ενεργειακή να προπληρώσει το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολογιών που είχε εκδώσει, οι ομολογίες της Εταιρείας αφαιρέθηκαν σήμερα από τα Συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Για σήμερα οι μετοχές του εξωτερικού θα συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με τις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο και η επιφυλακτική συμπεριφορά αναμένεται να μεταφερθεί στην Εγχώρια Αγορά”, εκτιμούσε η Eurobank Eq. “Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον ενδέχεται να κρατήσει τα επίπεδα του Γενικού Δείκτη και να φέρει συσσώρευση στη σημερινή συνεδρίαση”, σημείωνε η Beta Sec.

“Σήμερα το πρωί η Τιτάν ανακοινώνει τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης που ολοκληρώθηκε χθες. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, σε σχέση με την κατεύθυνση του ΓΔ, χωρίς να διαφαίνονται ιδιαίτεροι λόγοι που μπορούν να συντηρήσουν τη συναλλακτική βελτίωση”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τις δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει προβάδισμα στους αγοραστές, έστω και με σημαντική απόσταση από τα υψηλά ημέρας.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο ΔΤΡ, που ξεκίνησε διστακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 752,74 μονάδες (-0,18%), όμως σχετικά γρήγορα οι αγοραστές τον γύρισαν σε θετικό βηματισμό. Αναρριχήθηκε μέχρι τις 774,26 μονάδες (+2,67%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 764,88 (+1,43%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 763,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,28%.

Σε πρώτη φάση ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 770 μονάδων, ενώ το μεγάλο ζητούμενο είναι η υπέρβαση της ζώνης 782 – 799 και ακόμα μεγαλύτερο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 847 μονάδων (ημερήσιο “stop long”). Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για κίνηση προς τις 903 μονάδες.

Αντίθετα, οι πρώτες στηρίξεις στις 716, 695, 660 και 652 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και ξεκινώντας από τον Τιτάνα, ο τίτλος ξεκίνησε την συνεδρίαση με Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), αναρριχόμενος μέχρι τα 19,50 ευρώ (+6,67%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 19,38 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 6,02% και κοντά στην τιμή των 19,64 ευρώ (€19,64, η τιμή ανταλλάγματος για την κοινή μετοχή και €18,98, για την προνομιούχα).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για τον τίτλο του ΑΔΜΗΕ (+1,19%). Στα 2,19 ευρώ η πρώτη αντίσταση, στα 2,03 ευρώ το ημερήσιο “stop long”. Πολύ υψηλό το volatility για την μετοχή της Σαράντης που κινήθηκε μεταξύ 9,19 (+2,57%) και 8,63 ευρώ (-3,68%) για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 8,64 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 3,57%. Το κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ, θα σηματοδοτήσει νέα υψηλά 19,5 ετών. Επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 9,20 και 10,86 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 8,46 ευρώ. 

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Κέκροπα (+2,47%), με τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να καλούνται να δικαιώσουν, ή όχι τα “καθυστερημένα” πονταρίσματα και τις φήμες για σημαντικές θετικές εκπλήξεις, έξι οι ανοδικές για τον Τζιρακιάν (+0,90%) και τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές για την Performance Technologies (+5,49%), όμως στις δύο περιπτώσεις το “bid” ήταν λιγότερο πειστικό, από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Συναλλακτική αφύπνιση και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ιντεάλ (+9,43%) που πρέπει να δείξει συνέχεια και συνέπεια για να πείσει, ενώ ο ίδιος αριθμός συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων και για Παπουτσάνη (+2,41%) και Attica Group (+4%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Μουζάκη (+4,42%), Αλουμύλ (+5,77%), Έλαστρον (+1,03%), και Έλτον (+4,35%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για ΕΛΧΑ (+2,05%) και Καραμολέγκο (+11,88%), από τις 9/7 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο το Κτήμα Λαζαρίδη (+2,47%), ενώ πωλητής εμφανίστηκε στην Ελινόιλ (-3,09%).

Επιστροφή αγοραστών σε Μοτοδυναμική (+1,56%), Ιατρικό (+1,74%), Κυριακούλη (+5,61%) και Foodlink (+8,49%), ενώ ο Άβακας (+4,80%) επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,59 ευρώ (κλείσιμο 9/7).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για να θεωρηθεί περατωθείσα η τελευταία διορθωτική κίνηση, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 876 – 878 μονάδων. Σε μία τέτοια περίπτωση, επιστρέφει ο στόχος για κίνηση προς τις 895 – 902 μονάδες.

Πλησιέστερες στηρίξεις στις 855 – 850 και 838 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Η απομάκρυνση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης από την κρίσιμη στήριξη των 2120 μονάδων, είναι θετική ένδειξη με τους αγοραστές να “αγοράζουν χρόνο”. Όμως μόνο με την υπέρβαση της ζώνης 2186 – 2200, θα δείχνει σαν επικρατέστερο το σενάριο ολοκλήρωσης του τελευταίου πτωτικού κύματος.

Πλησιέστερη στήριξη οι 2140 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και μέγιστη αποδεκτή διόρθωση οι 2102 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Κλείσιμο υψηλότερα των 2200 μονάδων και σημαντική αύξηση των συναλλαγών, μπορεί να οδηγήσουν προς την πολύ ισχυρή ζώνη αντίστασης των 2250 – 2275 μονάδων.

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αρνητικές διαθέσεις στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street. Αξιοσημείωτες απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρότερες για Χρυσό και Ευρώ. Οι ιαπωνικές εξαγωγές υποχώρησαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, σε ποσοστό 6,7%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως ανέφεραν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των Αναλυτών αναφερόντουσαν σε πτώση 5,4%.

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας (ΒΟΚ) προχώρησε σε μία απρόσμενη μείωση του επιτοκίου της, κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50%. Πριν από την μείωση το επιτόκιο της Τράπεζας ήταν στο 1,75%.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το “Brexit” Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι “δεν εντυπωσιάζεται από τις απειλές για μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση χωρίς συμφωνία, αλλά αν το Λονδίνο επιλέξει αυτό τον δρόμο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες”. Από την άλλη, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τροπολογία, που μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια μελλοντικής Κυβέρνησης να διακόψει την λειτουργία του Κοινοβουλίου, για να διασφαλίσει ένα “Brexit” χωρίς συμφωνία. Αναπάντεχη ανάκαμψη σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον Ιούνιο. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 1% σε σύγκριση με τον Μάιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν πτώση κατά 0,3%. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018, οι πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 3,8%, επίσης υψηλότερα από τις εκτιμήσεις.

“Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει στο επίπεδο της φορολόγησης η Ψηφιακή Οικονομία και να προχωρήσουν με τα σχέδιά τους για ένα ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις Επιχειρήσεις”, σύμφωνα με προσχέδιο της σύνοψης του προεδρείου που είδε σήμερα το Reuters.

Ανέκαμψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Πολιτεία της Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιούλιο. Ο δείκτης της Fed έδειξε ότι κινήθηκε ανοδικά, στις 21,8 μονάδες, από 0,3 τον Ιούνιο, κάνοντας άλμα στο πιο υψηλό σημείο του τελευταίου έτους. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Econoday, ανέμεναν ότι θα ανέλθει στις 4,5 μονάδες.

Ενισχύθηκαν ελαφρώς οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στα μέσα του Ιουλίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν κατά 8.000, τις επτά μέρες που ολοκληρώθηκαν στις 13 Ιουλίου, φτάνοντας στις 216.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.

Οι Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε έρευνα του MarketWatch, ανέμεναν ότι θα φτάσουν στις 221.000.

 “Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, αναμένοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, κυρίως στο οικονομικό πεδίο, προσπαθεί με τακτικές κινήσεις επιμέρους μετοχών να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Τα νέα επίπεδα ισορροπίας στις χρηματιστηριακές αξίες υποβοηθούνται σήμερα από την επιτυχημένη δημόσια πρόταση του Τιτάνα και τον Τραπεζικό κλάδο.

Οι Αγορές προσπαθούν να διαβάσουν πιο καθαρά τις προθέσεις της νέας Κυβέρνησης, όπου μετά τις προεκλογικές εξαγγελίες, πρέπει να μετουσιωθούν μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις της, με “υπερηχητικές ταχύτητες”, σε πράξεις.

Τα μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας δεν περιμένουν και θα απαιτηθούν ριζικές αλλαγές για να αυξηθούν εκτός της ψυχολογίας και  οι οικονομικοί δείκτες.

Στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η μεταβλητότητα παραμένει ελεγχόμενη, με τους Κεντρικούς Τραπεζίτες να συνεχίζουν να λειτουργούν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται, κυρίως στην Ευρωπαϊκή, αλλά και την  Παγκόσμια Οικονομία. Η Cristine Lagarde αναμένεται να συνεχίσει στα βήματα του Προκατόχου της. 

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά, μετά και την νέα επιτυχή έκδοση του 7ετους ομολογιακού δανείου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλές αποδόσεις σε όλη την καμπύλη,  με την 5ετη έκδοση να κινείται πέριξ του 1,15% και την 10ετη  πέριξ του 2,15%. Το γεγονός ότι ήδη έχουν καλυφθεί οι Κρατικές δανειακές ανάγκες για φέτος, αλλά και η χαμηλή εμπορευσιμότητα των τίτλων, υποβοηθά την παραμονή των επιτοκίων σε αυτά τα επίπεδα. 

Παρά τον  οικονομικό ανορθολογισμό που παρατηρείται στα Κρατικά ομόλογα διεθνώς, πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις το φαινόμενο αυτό σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στο Ελληνικό χρηματιστήριο αν αφαιρεθεί το σημερινό πακέτο της ΕΛΤΡΑΚ) οι Τραπεζικές μετοχές αντιπροσωπεύουν το 55% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Η προσοχή επικεντρώνεται και σήμερα στην ΕΤΕ, μετά τις διοικητικές αλλαγές και όλοι περιμένουν να δουν αν ο ΔΤΡ μπορεί να διασπάσει σε 1ο επίπεδο τις 780 & σε 2ο τις 810 μονάδες, δίνοντας την απαραίτητη δύναμη στην Αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά την σημερινή αρνητική εικόνα των Διεθνών Αγορών, παρουσιάζει  κοντινή στήριξη στις 840 μονάδες. με τον εκθετικό ΚΜΟ 50 ημ. να εντοπίζεται στις 820 μονάδες. Τα επόμενα σημεία αντίστασης οριοθετούνται στις 875 & 900 μονάδες και μόνο επιβεβαιωμένη διάσπασή τους, ανοίγει τον δρόμο για άμεση συνέχιση της κίνησης. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 820 μονάδων, αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 790 μονάδων, οριοθετώντας τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 772, 765 & 740  μονάδες.

Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2110 & 2082 μονάδες. Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2180, 2200, 2240 & 2280 μονάδες. Χαμηλότερα των 2082 μονάδων εντοπίζονται στηρίξεις στις  2050 & 2015 μονάδες.

Η αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης συνεχίζεται, με ακραίες διακυμάνσεις & αυξημένους όγκους. Επισημαίνουμε όμως ότι χρειάζεται αυξημένη προσοχή από τους επενδυτές, ειδικά αν δεν υποστηρίζονται οι ακραίες ανοδικές κινήσεις  από θεμελιώδη μεγέθη και βασίζονται μόνο στην φημολογία, αφού το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως στην τελευταία φάση ανοδικών κινήσεων.

Συμπερασματικά διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι. Πιθανές τεχνικές διορθώσεις δεν πρέπει να μας φοβίζουν, αλλά να είμαστε έτοιμοι σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις να αυξάνουμε θέσεις, σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια & ιστορική συνέπεια μεγέθυνσης.

“Έχοντας φτάσει η ώρα της δράσης, η επιτάχυνση φίλο-επενδυτικών Κυβερνητικών κινήσεων, θα λειτουργήσει ως ‘καύσιμη ύλη’ για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά, διατηρώντας τις θετικές προσδοκίες για την Ελληνική Οικονομία”, εκτιμά ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων και Motor Oil δίνει η UBS, σε έκθεσή της για τον κλάδο πανευρωπαϊκά.

Ο Οίκος ανεβάζει την τιμή - στόχο για τη Motor Oil στα 25, από 24 ευρώ και για τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 9, από 8,3 ευρώ, ενώ διατηρεί σύσταση "neutral" και για τις δυο μετοχές.

Η Moody's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “Ba2” για τη θυγατρική της Αlpha Βank στη Ρουμανία, ενώ αλλάζει το outlook σε θετικό, από σταθερό.

Η κίνηση έπεται της επιβεβαίωσης του “Caa1”, για τη Μητρική Αlpha Βank.

 Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 866,14 (-0,14%) και 877,08 μονάδων (+1,04%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 869,97 (+0,23%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 870,58 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,30%.

Ο τζίρος στα 90 εκατ., από τα οποία τα 36,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΑΝΕΜΟΣ, ΕΛΤΚ), ενώ ΕΤΕ και ΕΛΤΚ απέσπασαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Για την περίπτωση της Ελτράκ, πέρασαν έξι "πακέτα" για 6.847.156 μετοχές της Εταιρείας που αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 45% στα 3,2880 ευρώ, με τη συναλλαγή να ξεπερνά τα 22,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι μεταβιβάζεται το 66,03% στην ELTRAK CP LTD, μετά τη συμφωνία βασικών Μετόχων και μένει να φανεί αν θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ και ΤΙΤΚ και με το θετικό οι ΕΕΕ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Cenergy, Motor Oil και Ελ. Πετρέλαια.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Η κίνηση στο Χρηματιστήριο Παραγώγων

Συνεδρίαση υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σταθεροποίηση του όγκου τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.021 συμβόλαια).

Στα 9.293 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.682 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12.601, 6.407 για τον Ιούλιο, 6.043 για τον Αύγουστο και 151 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.158) κινήθηκε μεταξύ 2.151 και 2.177,25 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.191),Alpha Bank (4.153), Πειραιώς (2.280), ΔΕΗ (2.513), Εθνική (4.013), Ελλάκτωρα (305), Μυτιληναίο (212), MIG (1.787), Cenergy (179), ΓΕΚ (108), ΕΧΑΕ (198), Ιντρακόμ (104), ΑΔΜΗΕ (203), Viohalco (198), Τρ. Αττικής (138).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 44.392, Alpha Bank 66.849, Εθνική 59.152, MIG 89.563, Πειραιώς 24.779, ΔΕΗ 21.499, Μυτιληναίο 10.096,Cenergy 10.091.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Position Holder                            Name of Issuer                          NSP              Date

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha BankΑΛΦΑ +0,56% 36.914.818 τεμ., (από 36.914.818 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.655.155 τεμ. (24.636.855), ΔΕΗ 6.982.839 τεμ. (6.982.839), Eurobank 78.189.840 τεμ. (78.189.840), Εθνική 30.580.300 τεμ. (30.582.359), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v