Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μια ΔΕΗ δεν φέρνει... την άνοδο

Με ισχυρά κέρδη (6,8%) έκλεισε η Επιχείρηση στον απόηχο των προγραμματικών δηλώσεων. Οριακή μείωση για τον Γενικό δείκτη εξαιτίας τις πίεσης στις τραπεζικές μετοχές. Στοιχειώνουν το ΧΑ οι 876 μονάδες. Ανοδος για ΕΛΠΕ και ΓΕΚ Τέρνα.

ΧΑ: Μια ΔΕΗ δεν φέρνει... την άνοδο

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έδωσε ενδοσυνεδριακή κίνηση υψηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα από τις 876 μονάδες, όμως η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε, εκ νέου, σημαντικά χαμηλότερα από το εν λόγω όριο, με την σημερινή συνεδρίαση να προσθέτει ένα ακόμα «λιθαράκι» στην άποψη όλων αυτών που συνεχίζουν να επισημαίνουν τις ενδείξεις «κόπωσης» στις περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η μείωση του τζίρου, πιθανόν και διότι μέρος της ρευστότητας να αντλείται - οδηγείται προς την ομολογιακή έκδοση της Attica Group, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρονται σε σημαντική υπερκάλυψη, η αισθητή μείωση του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και το απόλυτα επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, για τίτλους εταιρειών που βρέθηκαν στο επίκεντρο των τελευταίων κυβερνητικών, προγραμματικών, δηλώσεων, όπως ΔΕΗ (+6,76%) και Ελληνικά Πετρέλαια (+2,58%), με τους ενεργούς traders να επιστρέφουν στα «στοιχήματα» διάσωσης της ΔΕΗ, αλλά και επανεκκίνησης της διαδικασίας πώλησης των ΕΛΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω θετικών μηνυμάτων από την αγορά ομολόγων (στο 2,106% υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς) και συγκρατημένα θετικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς μετά από εβδομάδες εκτιμήσεων ότι είναι καθ' οδόν οι μειώσεις των επιτοκίων και ένας νέος γύρος αγορών ομολόγων, οι επενδυτές ελπίζουν ότι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη θα δώσει το πιο ξεκάθαρο μήνυμα έως τώρα. για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, αν όχι τις λεπτομέρειες της.

Από την άλλη και επιστρέφοντας στο Χ.Α. θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε μετά από “νηοπομπή” εταιρικών πράξεων και αλλαγών στους δείκτες, που έπαιξαν τον ρόλο τους στη συμπεριφορά επιμέρους μετοχών.

Έτσι, οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-2,70%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, με σχέση ανταλλαγής, κάθε μέτοχος της απορροφώμενης ΕΛΤΕΧ Άνεμος (πλην της απορροφώσας, η οποία κατέχει 53.320.000 μετοχές που θα ακυρωθούν λόγω σύγχυσης) ανταλλάσσει κάθε 1 μετοχή που κατέχει, με 1,27 νέες μετοχές της Ελλάκτωρ. Οι Μέτοχοι της απορροφώσας Ελλάκτωρ, διατηρούν τον αριθμό μετοχών που κατέχουν. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 2,0350. Έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΕΛΤΕΧ Άνεμος.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε τις αλλαγές που πρόκειται να υλοποιηθούν στη σύνθεση των δεικτών της Αγοράς Μετοχών, αναφορικά με την συγχώνευση με απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, από την Ελλάκτωρ.

Γενικός Δείκτης Τιμών Χ.Α. & Δείκτης Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη Τιμών Χ.Α.

Οι μετοχές της ΕΛΤΕΧ Άνεμος αντικαθίστανται από τις μετοχές της ΚΛΜ (+1%) με συντελεστή στάθμισης μετοχών 32% και συντελεστή Capping 1.0.

Δείκτης Μεσαίας & Μικρής Κεφαλαιοποίησης Χ.Α.

Οι μετοχές της ΚΛΜ αντικαθίστανται από τις μετοχές της Byte (-2,38%) με συντελεστή στάθμισης μετοχών 32%.

Δείκτης FTSEM/X.A. Mid Cap

Οι μετοχές της ΕΛΤΕΧ Άνεμος αντικαθίστανται από τις μετοχές της Profile (+1,33%) με συντελεστή στάθμισης μετοχών 50%.

Δείκτης FTSEΑ/X.A. Αγοράς και δείκτης FTSE/X.A. Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Οι μετοχές της ΕΛΤΕΧ Άνεμος αφαιρούνται από την σύνθεση των δεικτών χωρίς άμεση αντικατάσταση.

Επίσης, οι μετοχές του ΟΛΠ (+0,42%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,424 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,3816 ανά μετοχή).

Οι μετοχές της ΕΚΤΕΡ (+2,27%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,04 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,036 ανά μετοχή).

Οι μετοχές του ΟΤΕ (-0,16%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το έκτακτο μέρισμα €0,060595 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0545355 ανά μετοχή).

Οι μετοχές της Ελινόιλ (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,05 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,045 ανά μετοχή).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

«Ο ΓΔ κινείται, εν πολλοίς, εντός του εύρους διαπραγμάτευσης της δεύτερης έντονα πτωτικής συνεδρίασης, μετά τις εκλογές με άνω όριο τις 877 μονάδες. Η υπέρβαση αυτού του επιπέδου ενδέχεται να σημάνει άλλη μία ανοδική προσπάθεια, ενώ ισχύει το επίπεδο στήριξης στην περιοχή των 830 - 820 μονάδων. Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα για μισθωτούς και επενδυτές, αλλά και το περιθώριο κεφαλαιακών δαπανών για τις εισηγμένες. Συντηρείται με αυτόν τον τρόπο η διάθεση για ανάληψη ρίσκου σε μετοχές και ομόλογα. Υγιής θεωρείται μία πλαγιοανοδική κίνηση με απότομες διορθώσεις. Για τους Αμερικανικούς μετοχικούς δείκτες, επισημαίνουμε ότι η εβδομάδα περιέχει ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δεικτοβαρών τίτλων όπως Amazon, Alphabet, Caterpillar, Coca-Cola, McDonalds και Boeing. Στην Ευρώπη αναμένουμε την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, σε συνδυασμό με την συνέντευξη Τύπου του Διοικητή  της», ανέφερε η Leon Depolas Sec.

 «’Φορτωμένη’  η ατζέντα: Ξεκινάει η δημόσια εγγραφή του ομολόγου της Attica Group. Το ομόλογο αναμένεται να φέρει 175 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Άνεμος σταματάει να διαπραγματεύεται. ΕΚΤΕΡ, ΟΤΕ, Ελινόιλ, ΟΛΠ διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα. Η νέα Κυβέρνηση ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης, με την ψηφοφορία να γίνεται το βράδι”, επεσήμαινε η Beta Sec.

«ΟΛΠ και ΕΚΤΕΡ αποκόπτουν σήμερα μικτό μέρισμα 0,424 και 0,04 ευρώ/μετχ. αντιστοίχως, ενώ ξεκινά η τριήμερη δημόσια προσφορά για τα ομόλογα των Επιχειρήσεων Αττικής, με στόχο την άντληση ποσού 125 - 175 εκατ. ευρώ και εύρος απόδοσης 3,40% - 3,80%. Οι φορολογικές αναγγελίες (μειωμένος ΕΝΦΙΑ κυρίως) είναι πιθανό να συμβάλουν στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας και τη συναλλακτική αναβάθμιση, προϋποθέσεις για περαιτέρω ανοδική κίνηση του ΓΔ», εκτιμούσε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Άλλη μία συνεδρίαση δύο όψεων, αυτή της περασμένης Παρασκευής, με αγοραστικό ενδιαφέρον και προσπάθεια για υψηλά στην αρχή και πιέσεις  στο δεύτερο μέρος με κλείσιμο, οριακά πάνω από τα χαμηλά. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 857 και αντίσταση στις 903. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2084 και αντίσταση στις 2179. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 729 μονάδες και αντίσταση στις 835. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ έχει πραγματοποιήσει συσσώρευση σε αυτά τα επίπεδα, περιμένοντας την είδηση που θα του επιτρέψει να φτάσει στον επόμενο στόχο, τις 903 μονάδες. Πρώτο εμπόδιο προς τα επάνω οι 877 μονάδες, ενώ στήριξη έχουμε στις 838. Οι προγραμματικές δηλώσεις τις νέας Κυβέρνησης, έγιναν και αναμένουμε την αντίδραση της Αγοράς, η οποία έχει την δική της ψυχολογία. Η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει θετική και δύσκολα μπορεί να επηρεαστεί. Ξεκαθαρίζει το θέμα των στρεμμάτων της Κέκροψ στα Τουρκοβούνια. Στις 23/7 οι ανακοινώσεις. Μετά τη δημοσίευση της απόφασης και το οριστικό τέλος της δικαστικής διαμάχης, η Εταιρεία θα μπορέσει να αποτιμήσει τα Ακίνητα που σήμερα είναι πλήρως απομειωμένα”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής και ξεκινώντας από το δεικτοβαρές τραπεζικό ταμπλό, παρά το ανοδικό ξεκίνημα και σήμερα τις τελικές εντυπώσεις τις κέρδισαν οι εν δυνάμει πωλητές, κλείνοντας δείκτη και επιμέρους μετοχές, κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης αν και βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 782,44 μονάδες (+1,67%), από εκεί και πέρα ακολούθησε σταθερή πλαγιοκαθοδική πορεία μέχρι το χαμηλό ημέρας των 745,03 μονάδων (-3,19%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 746,11 (-3,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 751,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,30%.

Για τον εν λόγω δείκτη, η απώλεια της στήριξης των 751 μονάδων, σε συνέχεια της απώλειας των 770 μονάδων, θα επιβαρύνει σημαντικά την τεχνική εικόνα και αν χαθεί η επόμενη στήριξη στις 730 μονάδες, δεν αποκλείεται ο ΔΤΡ να αναζητήσει στήριξη στην ζώνη 700 – 680.

Η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 785 – 800 και το ημερήσιο “stop short” στις 847 μονάδες.

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, “η εμπροσθοβαρής, εντός του 2020, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είτε μέσω της αξιοποίησης της συστημικής λύσης που έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος είτε μέσω τιτλοποίησης συνολικού ύψους περίπου έως και 10 δισ. ευρώ αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Euro2day.g’r, τον βασικό άξονα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Alpha Bank και αυτή θα αποτυπώνεται στο πλάνο μετασχηματισμού που θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο - Νοέμβριο”.

Ερχόμενοι στο ταμπλό του μη τραπεζικού FTSE25, όπου η εικόνα βελτιώθηκε σχετικά προς το τέλος, βοηθώντας και τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (+1,44%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,83%), ΔΕΗ (+6,76%), ΕΕΕ (+0,20%), Cenergy (+2,68%), Ελ. Πετρέλαια (+2,58%), ΟΛΠ (+0,42%) και ΟΠΑΠ (+0,20%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Σαράντη, Τιτάνα και Fourli.

Επιστροφή των αγοραστών και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, για τον τίτλο των Ελληνικών Πετρελαίων (+2,58%), μετά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για σύντομη επανέναρξη των διαδικασιών πώλησης.

Η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 9,40 – 9,50 και το ημερήσιο “stop long” στα 8,81 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Cenergy (+2,68%), με πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο υψηλότερα των 1,60 ευρώ. Η ανοδική διαφυγή μπορεί να αλλάξει επίπεδο στον τίτλο, στέλνοντάς τον προς νέα ιστορικά υψηλά. Στα 1,394 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Σαφώς λιγότερα τα άξια αναφοράς, από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Έλτον (+1,10%), τέσσερις για Παπουτσάνη (+1,14%) και Άβακα (+1,96%), τρεις για τον Κυριακούλη (+0,88%) και δύο συνεχόμενες ανοδικές για Ιντρακόμ (+0,19%), ΕΥΔΑΠ (+1,71%) και Pasal (+20%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Intralot (+0,20%), επιστροφή αγοραστών σε Τεχν. Ολυμπιακή (+7,23%), Πλ. Θράκης (+3,45%), ΕΥΑΘ (+2,22%) και Profile (+1,33%), ενώ σε υψηλά 63 μηνών κινείται ο τίτλος της Ιντρακάτ (+3,76%).

Συνεχίζουν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη, η πρώτη αντίσταση στις 876 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 840, με ενδιάμεση στήριξη στις 850 – 845 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2180 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 2141 – 2140, 2122 και 2084 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι έγινε στις διεθνείς αγορές

Με τους πωλητές να επικρατούν, ολοκληρώθηκε πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Από την άλλη, παροξυσμός επικράτησε κατά τη σημερινή διαπραγμάτευση της νέας, αντίστοιχης του Nasdaq, Κινεζικής Χρηματιστηριακής Αγοράς για Εγχώριες Τεχνολογικές Εταιρείες, με τις τιμές των μετοχών να εκτινάσσονται έως και 520% και τη συνολική αξία των εταιρειών να αυξάνεται κατά $44 δισ., ξεπερνώντας τις προσδοκίες βετεράνων Επενδυτών.

Οι 16 από την πρώτη ομάδα των 25 Εταιρειών, που περιλαμβάνει από Κατασκευάστριες Μικροκυκλωμάτων, έως Επιχειρήσεις του κλάδου Υγείας, υπερδιπλασίασαν τις ήδη πολύ υψηλές τιμές κατά την πρώτη δημόσια προσφορά (IPO) τους στην Αγορά STAR, την οποία λειτουργεί το Χρηματιστήριο της Σανγκάης. Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street. Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

Η Κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ότι επιβάλλει δασμούς αντιντάμπινγκ σε Προϊόντα Ανοξείδωτου Χάλυβα που εισάγονται στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδονησία.

“Το επίπεδο των επιπρόσθετων δασμών που θα εφαρμοστούν στα Προϊόντα Χάλυβα, κυμαίνεται από το 18,1%, ως το 103,1% και θα το επωμιστούν εταιρείες της ΕΕ και των τριών Ασιατικών Χωρών από αύριο (Τρίτη 23η Ιουλίου)”, διευκρίνισε το Κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου.

Η απόφασή του ακολουθεί την έρευνα αντιντάμπινγκ που διενεργήθηκε από τον Ιούλιο της περασμένης χρονιάς.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εγκαθιδρύσει σχέσεις συνεργασίας, με οποιονδήποτε νέο Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου”, ανακοίνωσε σήμερα Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Αύριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μεταξύ των Μελών του Συντηρητικού Κόμματος, που θα καθορίσει τον επόμενο Ηγέτη των Τόρις και Πρωθυπουργό της Χώρας.

Προς την περιφέρεια συνεχίζει να πηγαίνει η ρευστότητα

“Η Αγορά κινείται όπως αναμενόταν, χωνεύοντας τα επίπεδα και διορθώνοντας περισσότερο σε χρόνο, με τα τεχνικά μας σημάδια να είναι άριστα, έχοντας προϋποθέσεις να δοκιμάσει και πάλι κίνηση, αν μη τι άλλο, στα υψηλά μας”, εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η ρευστότητα συνεχίζει να πηγαίνει προς την Περιφέρεια, μιας και με μικρά κεφάλαια βλέπουμε σημαντικές κινήσεις και αποδόσεις.

Την Δευτέρα θα δούμε το σχέδιο της Κυβέρνησης σε σχέση με την ΔΕΗ, μιας και μπροστά της έχει να λύσει ένα σημαντικό και δύσκολο πρόβλημα. Από την άλλη θα δούμε και το σχέδιο της Κυβέρνησης σε σχέσεις με την πολιτική της στην φορολογία. Εκτός από την μείωση του ΕΝΦΙΑ την επόμενη διετία κατά 30%, στόχος της Κυβέρνησης είναι να καταργήσει το ΦΠΑ στα Νεόδμητα Ακίνητα, ενώ σκοπός της είναι να δώσει και φοροελαφρύνσεις σε ανακαινίσεις κτιρίων. Το σύνολο των μέτρων μπορεί να βοηθήσει το real estate και να αυξήσει τα έσοδα του Κράτους στον κλάδο.

Από την άλλη όλα δείχνουν ότι σύντομα και λόγω της σημαντικής ζήτησης, μπορεί να δούμε και επόμενη κίνηση με 10ετες ομόλογο. Μένει να ακολουθήσουν αναβαθμίσεις από Ξένους Οίκους, γεγονός που θα βοηθήσει στην προσέγγιση νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό. Στα σημαντικά της εβδομάδας που πέρασε ήταν η πετυχημένη πρόταση του Τιτάνα που πλέον θα διαπραγματεύεται παράλληλα σε Ελλάδα, Βρυξέλες και Παρίσι, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την θέση του σε κόστος δανεισμού, ενώ θα συμπεριληφθεί και σε νέους δείκτες αργά, ή γρήγορα.

“Μεσοπρόθεσμα είμαστε πολύ αισιόδοξοι, με την Αγορά να φαίνεται ότι ετοιμάζεται για την επόμενη κίνησή της. Μέρα με την μέρα τα νέα είναι θετικά σε όλους τους τομείς, βλέποντας μία Κυβέρνηση να κινείται με γνώμονα την ανάπτυξη της Οικονομίας, κάτι που είχαμε ξεχάσει ότι μπορεί να συμβεί”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 878,01 (+1,18%) και 864,17 μονάδων (-0,42%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 864,33 (-0,40%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 864,99 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,32%.

Ο τζίρος στα 54 εκατ., από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ), ενώ ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Τιτάν.

Σχεδόν μοιρασμένη η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Η κίνηση στα Παράγωγα

Με απώλειες ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.854 συμβόλαια).

Στα 15.578 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.578  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.432, 1.113 για τον Αύγουστο και 319 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.155) κινήθηκε μεταξύ 2.155 και 2.195 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.400 Jumbo, 13.000 ΟΠΑΠ, 5.100 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.293), Alpha Bank (4.450), Πειραιώς (2.516), ΔΕΗ (3.409), Εθνική (5.420), Ελλάκτωρα (477), Μυτιληναίο (455), MIG (846), Τρ. Αττικής (113), ΑΔΜΗΕ (259), Ελ. Πετρέλαια (200), Ιντρακόμ (212), ΟΤΕ (287), Cenergy (188), Intralot (245), Viohalco (141).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 42.529, Alpha Bank 69.134, Εθνική 58.533, MIG 89.913, Πειραιώς 24.874, ΔΕΗ 21.674, Μυτιληναίο 10.003, Cenergy 10.192, Ελλάκτωρα 10.080.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 35.914.818 τεμ., (από 36.914.818 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.286.073 τεμ. (24.490.223), ΔΕΗ 6.930.839 τεμ. (6.930.839), Eurobank 75.961.851 τεμ. (78.189.840), Εθνική 29.367.996 τεμ. (29.531.400), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v