Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βαρίδι οι τράπεζες για τον Γενικό Δείκτη

Περιορίστηκαν τα κέρδη της εγχώριας αγοράς, μετά το γύρισμα του τραπεζικού κλάδου σε αρνητικό πρόσημο. ΔΕΗ και ΕΛΠΕ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη με ισχυρά κέρδη, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις. Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι συναλλαγές.

ΧΑ: Βαρίδι οι τράπεζες για τον Γενικό Δείκτη

Εμπόδια για τα σχέδια των long, στις 880 μονάδες. Σε επιμέρους ρευστοποιήσεις θέσεων/κατοχύρωση υπεραξιών προχώρησαν ορισμένοι traders, με συνέπεια τη διολίσθηση της αγοράς χαμηλότερα και επαναφορά της προς τις 870 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη.

Με μέτριες συναλλαγές/τζίρο η αρχική προσπάθεια δοκιμής και ενδεχόμενης υπέρβασης του ορίου των 880 μονάδων, επίσης με μέτριο τζίρο η επαναφορά της αγοράς λίγο χαμηλότερα. Περίπου στα... ίσα κατανεμημένη η ροή συναλλαγών τόσο στην αρχική ανοδική προσπάθεια (στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης) όσο και στη διολίσθηση που ακολούθησε στη συνέχεια.

Στα περίπου 32 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 14:45, με το 25% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σημαντικά μερίδια να κατανέμονται σε μετοχές των ΔΕΗ, Jumbo, Motor Oil και ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ.

Στις 869 μονάδες ο ΓΔ, στις 2.152 ο FTSE25, στις 763 ο ΔΤΡ και στις 1.405 ο FTMid Cap.

Η διολίσθηση της αγοράς από τα αρχικά υψηλά προήλθε κυρίως από τις κινήσεις των traders στον τραπεζικό κλάδο, με το «γύρισμα» του ΔΤΡ από τις 782 μέχρι οριακά χαμηλότερα των 760, ήταν η κύρια αφορμή που συνετέλεσε στο να ανακόψουν ταχύτητα οι παίκτες και στα blue chips.

Από το 1,667 στο 1,606 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank, ενδεικτική της εικόνας που διαμορφώθηκε για τις μετοχές των συστημικών. Από τις 13:25 που «γύρισε»σε αρνητικό έδαφος ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης καταγράφηκε μικρή επιτάχυνση των συναλλαγών, κυρίως από την πλευρά των πωλητών, με τους αγοραστές να... περιμένουν λίγο χαμηλότερα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ως εντός πλαισίου την οπισθοχώρηση των τραπεζικών, από τη στιγμή που δεν κατέστη δυνατή η υπέρβαση των 780 και σταθεροποίηση του ΔΤΡ υψηλότερα αυτής της αντίστασης, μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης.

Από τις μετοχές του δείκτη, παραμένει επικεντρωμένη στη μετοχή της ΔΕΗ το ενδιαφέρον (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων, με την τιμή σταθερά σε θετικό έδαφος και στο εύρος των 2,332- 2,42 ευρώ, με αυξημένη αξία συναλλαγών να ξεπερνά τα 3,5 εκατ. Η μετοχή της Επιχείρησης είναι αδιαμφισβήτητα το... play της συνεδρίασης, σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια προεξόφλησης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, που θα αμβλύνουν τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εισηγμένη.

Κινητικότητα και αντίδραση με αυξημένους τζίρους για τις μετοχές των Cenergy, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis.

Με μικρή άνοδο ο ΟΤΕ στα 12,45 (από 12,50 υψηλό ημέρας), έως τα 11,43 η Μυτιληναίος (ενδοσυνεδριακό νέο υψηλό), στα 19,64 η ΤΙΤΑΝ, που οδεύει προς παράλληλη διαπραγμάτευση σε Βρυξέλλες (κύρια αγορά) και Αθήνα.

Από την αρχική εικόνα στη μεγάλη κατηγορία, με τη μόλις μία μετοχή σε αρνητικό πρόσημο, προ ολίγου είχαμε εννέα μετοχές του δείκτη στο μείον: Αlpha Βank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Eurobank, Lamda, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Fourlis.

Στις 66/49 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τις Ιντρακάτ, ΑΒΑΞ, Inform Lykos, Cenergy, Πλαστικά Θράκης να ξεχωρίζουν.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v