Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο τοίχος των 880 μονάδων και το profit taking

Σταθεροποιητική η εκκίνηση για τον ΓΔ. Η κατοχύρωση κερδών σε τράπεζες και blue chips στη χθεσινή συνεδρίαση, η στάση των ξένων funds και οι ανησυχίες για την επερχόμενη θερινή ραστώνη. Σε ποιες μετοχές επικεντρώνεται το ενδιαφέρον.

ΧΑ: Ο τοίχος των 880 μονάδων και το profit taking

Αποτυχημένη προσπάθεια υπέρβασης των 880 μονάδων οδηγεί σε μερική κατοχύρωση θέσεων.

Μπορεί στη χθεσινή συνεδρίαση η ΔΕΗ να ήταν η εισηγμένη με την «υψηλότερη τάση», ωστόσο για τραπεζικές και αρκετά blue chips αυτή άρχισε να χαμηλώνει μετά τις 13:20 και σταδιακά μέχρι το τέλος να διαμορφωθούν κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Από τις 878,01 έως τις 864,17 ο Γενικός Δείκτης, με τελική τιμή οριακά πάνω από το χαμηλό ημέρας. Κλάδος... υπαίτιος ο τραπεζικός, καθώς το ανοδικό momentum της προηγούμενης εβδομάδος εξαντλήθηκε λίγο υψηλότερα των 780 μονάδων, με την υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου (στις 11:20) να ενεργοποιεί εντολές πώλησης και στις 4 μετοχές του κλάδου.

Η διόρθωση των τραπεζών παρέσυρε συν τω χρόνω πολλά blue chips, που από τις αρχικά υψηλότερες τιμές στη συνέχεια «γύρισαν» χαμηλότερα και μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ορισμένα εξ αυτών έπιασαν μέχρι και... πυθμένα.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τόσο το ότι η χθεσινή οπισθοχώρηση έγινε με αξία συναλλαγών 54,037 εκατ., περί τα 25 εκατ. λιγότερα του μέσου όρου των δύο τελευταίων συνεδριάσεων. Από αυτά, τα 17,285 άλλαξαν χέρια στον τραπεζικό κλάδο. Μιλάμε δηλαδή για διόρθωση των τραπεζικών και ευρύτερα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με μέτριους τζίρους, που αφήνει ανοιχτό ένα... παράθυρο για μία επόμενη προσπάθεια υπέρβασης των 880 και «κλείσιμο» πάνω από αυτή την περιοχή, κάτι που θα ενίσχυε την τάση για συνέχιση της κίνησης προς τις 900 μονάδες. Στόχο εφικτό αλλά υπό προϋποθέσεις τον είχαμε θεωρήσει (στα σχόλιά μας της Κυριακής και στο προσυνεδριακό της Δευτέρας), μόνο που απ' ό,τι φάνηκε χθες η αγορά... ξέμεινε από καύσιμα.

Περιορισμένη η συμμετοχή funds και ισχυρών χεριών, κάτι που αποτυπώθηκε στον τζίρο, απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος για άμεση συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης του τραπεζικού και διάθεση για ένα περιορισμένης έκτασης κλείδωμα σημαντικών υπεραξιών.

Από την άλλη, το όποιο ενδιαφέρον των traders περιορίσθηκε στο στοίχημα προεξόφλησης στη ΔEH, όπου και έγιναν 5,091 εκατ. και με τη μετοχή να υπεραποδίδει 6,76%, στα 2,37 ευρώ. Το αν όσα ανακοινώθηκαν στη συνέχεια αρμοδίως επαρκούν για να αλλάξει η τάση για την επιχείρηση θα φανεί σήμερα. Πρακτικά κατά πόσον οι χθεσινοί αγοραστές θεώρησαν πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πειστικές εξαγγελίες, ένα πειστικό πρόγραμμα διάσωσης της πολύπαθης επιχείρησης. Θα δείξει.

Σημαντική όμως η σημερινή συνεδρίαση, καθώς ξεκινά η... τριπλή διαπραγμάτευση μετοχών της ΤΙΤΑΝ σε Βρυξέλλες και Αθήνα, Παρίσι. Η διαφορά τιμής στην κοινή μετοχή της TCI που θα κάνει ντεμπούτο στα Euronext των δύο πρωτευουσών σε σχέση με αυτήν της ΤΙΤΑΝ, που θα είναι σε διαπραγμάτευση στο ΧΑ, δημιουργεί ένα... gap, που ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως arbitrage μεταξύ θέσεων από το ένα στο άλλο χρηματιστήριο. Ενδιαφέρον το εγχείρημα της ΤΙΤΑΝ, να δούμε πώς θα εξελιχθεί στη συνέχεια.

Ζητούμενο για τους long, η... διπλή επιβεβαίωση των 860 για τον ΓΔ και των 740 για τον ΔΤΡ ως στηρίξεων. Πιθανότερο σενάριο να δούμε κινήσεις περιορισμένου profit taking σε επιμέρους μετοχές αλλά και stock picking σε άλλες. Η ΔEH είναι ένα από τα στοιχήματα της συνεδρίασης, όπως και ο ΤΙΤΑΝας. Στα της ημέρας και τα νεότερα από το ομολογιακό που «τρέχει» για την Attica Συμμετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v