Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικός αέρας στο Χρηματιστήριο

Προβάδισμα των long στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη στην περιοχή των 890 μονάδων. Βελτιωμένη η τάση στις τραπεζικές μετοχές, θετική η εικόνα στα περισσότερα blue chips.

Ανοδικός αέρας στο Χρηματιστήριο

Ανοδικά τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο συν τα futures στη Wall Street και στο ΧΑ, οι traders επιβεβαιώνουν την ανοδική φορά  της αγοράς.

Πάνω από τις 890 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, σε μία συνεδρίαση, η εξέλιξη της οποίας επιφύλασσε ευκαιρίες και για τους short (αρχικά) και για τους long (στη συνέχεια). Συνεπώς, σήμερα, αμφότερες οι πλευρές ικανοποιημένες καθώς μέχρι τις 12:00 οι πρώτοι είχαν ευκαιρίες να κάνουν παιχνίδι μέχρι τις 883,72 μονάδες, για να αναλάβουν σταδιακά οι δεύτεροι, οδηγώντας το ΧΑ υψηλότερα προς τον στόχο των 900 μονάδων.

Κάτι η εικόνα των ευρω-αγορών, κάτι τα futures του S&P 500 που έδιναν άνοιγμα από 0,29% και από τις 3.014 μονάδες (δες πρωινή «μέτρηση» του δείκτη, στον Εκηβόλο), λίγο οι εξελίξεις στο εσωτερικό και (να!) οι αγοραστές ενεργοποιήθηκαν εκ νέου καθώς σε κανένα σημείο της διόρθωσης (10:30-12:00) δεν απειλήθηκαν καν οι πρώτες στηρίξεις για κανέναν από τους τρεις βασικούς δείκτες. Ειδικότερα όμως για τον τραπεζικό, που παραμένει το κλειδί της τάσης. Εως τις 771,34 μονάδες διόρθωσε ο ΔΤΡ, με αδύναμη αρχικά τη Eurobank και σαφώς καλύτερη τάση για Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, που κατέγραφε τη μεγαλύτερη απόδοση. Το 52% της αξίας συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή περί τα 20 με 21 εκατ., από τα οποία σε Eurobank, Αlpha Βank, Εθνική και Πειραιώς με τον ΟΠΑΠ -από τα blue chips- να είναι πάνω από την Πειραιώς.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, το ΧΑ έχει τον ανοδικό... αέρα του (με 45,29% ο ΓΔ και με 78,96% ο ΔΤΡ, από την αρχή του έτους), έχει τους πολιτικούς λόγους αλλά και τους επιχειρηματικούς, για να μην κάνει πίσω, τουλάχιστον σε κλείσιμο Ιουλίου, διατηρώντας ένα καλό 6μηνο ανοδικό σερί. Η αγορά έχει να περιμένει αρκετά θετικά νέα, σε αυτή τη φάση στο φορολογικό πεδίο, με την κυβέρνηση να καταθέτει ν/σ για ΕΝΦΙΑ και 120 Δόσεις.

Οπως σωστά με διορθώνει φίλος αναγνώστης, τα θετικά μέτρα που αφορούν στη φορολόγηση εταιρικών κερδών, εσόδων από μερίσματα, θα έρθουν προς ψήφιση αφού πρώτα πάρουν και το ΟΚ των δανειστών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όποιο μέτρο είναι στη λογική της απο-υπερ-φορολόγησης καλοδεχούμενο είναι από την αγορά, το επιχειρείν.

Αλλαγή συσχετισμών μεταξύ ανοδικών/πτωτικών και στα blue chips και στα μεσαιο-μικρά, με θετικό πρόσημο για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Lamda, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Στις 58/46 στο σύνολο, με μεγαλύτερη απόδοση ( και σχετική συναλλακτικότητα...) μετοχές των Intertech, Κορδέλου, Πλαίσιο, ΑΒΑΞ, ΚΕΚΡΟΨ (με αυξημένο τζίρο), ΚΛΜ, Quest (επίσης με αυξημένο τζίρο), Intralot, Κυριακούλης.

Στις 15:20 ο ΔΤΡ ήταν στο συν 1,34% και τις 785 μονάδες -πιάνοντας τον στόχο που είχαμε θέσει σε εβδομαδιαίο-, με το 10ετές να έχει ανέβει στα 2,072%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v