ΧΑ: Οπισθοχώρηση προς τις 850 για τον ΓΔ

Η εμφανής αδυναμία του Γενικού Δείκτη να κινηθεί υψηλότερα και το επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον. Σε μόλις τέσσερις μετοχές κατευθύνθηκε χθες περίπου το 50% της αξίας των συναλλαγών. Πλεονεκτούν οι πωλητές.

ΧΑ: Οπισθοχώρηση προς τις 850 για τον ΓΔ

H μεταποίηση «κοκκίνισε» τη Wall Street, με τον S&P500 να χάνει πάνω από 1,2% και να κλίνει προς τις 2.940 μονάδες.

Εκ νέου επιβάρυνση του δείκτη... φόβου, καθώς με άλμα υπερέβη όχι μόνο το όριο 18,02 επιτείνοντας τις ανησυχίες στην αγορά της Νέας Υόρκης. Συνακόλουθες οι απώλειες για το GREK/ETF με 1,61% στα 9,18 δολάρια. Σχετικό το θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη, ο οποίος μετρά δεύτερο μήνα εκροών από τα ελληνικά ETF, δηλαδή για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια.

Σημαντική η σημερινή μέρα και λόγω της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ιταλό επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Φίλιππο Πανταζή,  αλλά και των εγκαινίων, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, της μεγάλης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας , με καύσιμο το φυσικό αέριο, όπως μας μεταφέρει ο Χρήστος Κολώνας.

Πέραν αυτών και η συνέχιση της ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να παρουσιάζει τις 24 εισηγμένες με γεμάτο ταμείο αλλά και τα επιμέρους στοιχεία, εξελίξεις που ενισχύουν τις κινήσεις stock picking, που αναγκαστικά ακολουθούν (κυρίως) traders και επενδυτές λόγω της υπερδιμηνιαίας συσσώρευσης της αγοράς μεταξύ 835-880 μονάδων.

Εμφανής η αδυναμία ή η μη διάθεση για πειστική υπέρβαση των 880 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης αναπόφευκτα θα δοκιμαστεί σε χαμηλότερα επίπεδα, με πρώτο αυτό των 850 μονάδων. Από την ανθεκτικότητά του ή μη θα κριθεί και η βραχυπρόθεσμη τάση, δηλαδή το αν το ΧΑ θα δοκιμαστεί χαμηλότερα και των 850, με κοντινές στηρίξεις που θα εξεταστούν εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί το πτωτικό σενάριο.

Διόρθωση στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, με τον ΓΔ στις 861,50 μονάδες, με απώλειες για σχεδόν όλους τους δείκτες, με εξαίρεση αυτόν των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ) και τεχνολογίας (Intracom) ενώ ο επιμερισμός των πωλήσεων από τις τραπεζικές μέχρι την πλειονότητα των blue chips, αν και σε ορισμένα υπερίσχυσαν οι αγοραστές.

Συναλλαγές στα 56,388 εκατ., σε ακόμη μία πτωτική συνεδρίαση με τζίρο χαμηλότερο απ' ό,τι σε μία ανοδική, οπότε συνήθως η αξία συναλλαγών φτάνει ή και ξεπερνάει τα 70 εκατ. ευρώ. Τα 28 εκατ. σε μόλις 4 μετοχές, του τραπεζικού κλάδου, με Eurobank, Alpha Bank και Εθνική στην πρώτη 3άδα, να ακολουθούν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και μετά η Πειραιώς. Συγκριτικά αυξημένος τζίρος και σε Jumbo, Mytilineos, Motor Oil και Autohellas, όλες με τζίρο μεγαλύτερο του ενός εκατ. Αξια αναφοράς η συναλλακτικότητα μέσω πακέτων σε μετοχές των Autohellas, Jumbo, Eurobank, Αlpha Βank, Εθνικής. Προσυμφωνημένες πράξεις που για ορισμένες μετοχές παραπέμπουν σε πιθανή συνέχιση της ανοδικής τάσης. Ενδεικτική η περίπτωση της Autohellas, που με υψηλό τζίρο, με 2 πακέτα κινήθηκε στα 6,76-6,96, με τελική τιμή τα 6,92, πολύ κοντά στο υψηλό των 6,96 που επιτεύχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση. Ετερη περίπτωση αυτή της Quest, καθώς χθες καταγράφηκε (ενδοσυνεδριακά) νέα υψηλή τιμή στα 7,56, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η άλλη μετοχή συμφερόντων Φέσσα, η BriQ, στα 2,30 ευρώ.

Με νέα άνοδο συνέχισαν ΑΒΑΞ, Ελγέκα, Παπουτσάνης, Ευρωπαϊκή Πίστη κ.α., ενισχύοντας την προσέγγιση πως για αρκετές μετοχές η πορεία δεν επηρεάζεται και τόσο από τις διακυμάνσεις και τις πωλητικές διαθέσεις των short παικτών.

Τακτική που θα συνεχιστεί και σήμερα-Παρασκευή, δεδομένης της υπερίσχυσης των πωλητών σε τραπεζικές μετοχές και blue chips.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v