Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πωλητές κρατούν τα ηνία στο Χρηματιστήριο

Με πρωταγωνιστή τις τραπεζικές μετοχές (πτώση άνω του 4% για τον κλαδικό δείκτη) αλλά και ρευστοποιήσεις σε δεικτοβαρή blue chips, η αγορά υποχωρεί στην κρίσιμη ζώνη των 850 μονάδων, ακολουθώντας τον καθοδικό δρόμο των ευρωαγορών.

Οι πωλητές κρατούν τα ηνία στο Χρηματιστήριο

Με το... καλημέρα ξεκίνησαν οι πωλήσεις από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Αθήνα. Αναμενόμενη, μετά τη χθεσινοβραδινή διόρθωση στη Wall Street, η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Ενδεικτικά, στη Φρανκφούρτη, ο DAX διορθώνει 0,88% στις 12.150 μονάδες, την ώρα που στην αγορά της Νέας Υόρκης τα futures του S&P 500 παραπέμπουν σε πτωτικό ξεκίνημα από 0,27% χαμηλότερα και από τις 2.929 μονάδες. Νέα... επιβάρυνση του δείκτη VIX/CBOE πάνω και από το 19, στα 19,20, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αύξηση του επενδυτικού ρίσκου.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ, οι όποιες σκέψεις και προσπάθειες για διαφοροποίηση και αυτονόμηση δεν θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν, από τη στιγμή που οι πωλητές είναι σταθεροί από τις αρχές Αυγούστου ακόμη και σε ανοδικές συνεδριάσεις.

Σε αυτή τη λογική, άκρως κατατοπιστικά και χρήσιμα τα όσα αναφέρει ο Γιώργος Α. Σαββάκης για τις εκροές κεφαλαίων από τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές. Εκροή από τα ελληνικά... καλάθια (GREK/ETF, Lyxor) που έχει τη σημασία της και παραπέμπει, σαφώς, σε κατοχύρωση μέρους κερδισμένων θέσεων από την αρχή του έτους.

Χαμηλότερα και των 850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, δημιουργώντας ανησυχία σε μέρος της χρηματιστηριακής κοινότητας, για το ενδεχόμενο/κίνδυνο περαιτέρω διολίσθησης προς τις 838 μονάδες.

Στα 15 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στα πρώτα 40' της συνεδρίασης, με το 42% στις τραπεζικές και ένα σημαντικό μερίδιο σε ΟΤΕ, Mytilineos, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, MIG, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ κ.α. Ενδεικτικό της συνεδρίασης το ότι μόνο στη μετοχή του ΟΠΑΠ υπερισχύουν οι αγοραστές, καθώς στις υπόλοιπες τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές.

Κατανεμημένες οι πωλήσεις τόσο σε τραπεζικές όσο σε blue chips, με τον ΔΤΡ να διορθώνει χαμηλότερα των 800 προς τις 790 μονάδες και τον FTSE25 με απώλειες 1,55% προς τις 2.100 μονάδες. Είναι προφανές πως λόγω της διόρθωσης εκτός, στο ΧΑ θα δοκιμαστούν σημαντικές περιοχές στήριξης και για τους τρεις βασικούς δείκτες.

Στον τραπεζικό κλάδο, μεγαλύτερη αξία συναλλαγών αλλά και ισχυρότερες απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής, στα 2,645, με τη Eurobannk στο 0,85 ευρώ. Στο κόκκινο ο δείκτης, με τους ΟΠΑΠ, στα 9,305 και Sarantis, στα 8,05, να διασώζονται από την 25άδα των μετοχών του FTSE25.

Μεγαλύτερες απώλειες για τίτλους των ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v