Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια είναι τα νέα δεδομένα στο ΧΑ μετά το sell off

Πτώση Γενικού Δείκτη στις 835 μονάδες με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 95 εκατ. ευρώ. Στις τραπεζικές μετοχές οι ισχυρότερες πιέσεις. Το βαρύ διεθνές κλίμα και οι εγχώριες αδυναμίες. Ποιες μετοχές έβγαλαν άμυνες.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα στο ΧΑ μετά το sell off

Συνεδρίαση εύκολης επικράτησης των πωλητών, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ ευδιάκριτη αύξηση παρουσίασε ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων), αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την συνέχεια, ιδιαίτερα αν συνεχίσει να επιδεινώνεται το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πως εδώ και πολλούς μήνες οι Διεθνείς Αγορές έχουν επιδείξει “ανοσία” σε κάθε αρνητική είδηση, όμως τα χθεσινά στοιχεία για την Μεταποίηση σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ, “έβαλαν φωτιά στην πυριτιδαποθήκη των ανησυχιών”, εντείνοντας την επιφυλακτικότητα της Διεθνούς Επενδυτικής Κοινότητας για την πορεία τόσο της Αμερικανικής και της Ευρωπαϊκής, όσο και της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 47,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, από τις 49,1 τον Οκτώβριο. Ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Είχε προηγηθεί η “ψυχρολουσία” από την μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την IHS Markit, ο τελικός μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 45,7 μονάδες. Ήταν το πιο χαμηλό αποτέλεσμα από τον Οκτώβριο του 2012 και αρκετά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που ξεχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, σε περαιτέρω μείωση των προβλέψεων για την Γερμανική Οικονομία, προχώρησαν σήμερα τα κορυφαία Οικονομικά Ινστιτούτα της Χώρας. Αναμένουν ότι η Γερμανική Οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,5% φέτος και κατά 1,1% το 2020. Τον Απρίλιο εκτιμούσαν ότι η ανάπτυξη θα τρέξει με 0,8% και 1,8% αντιστοίχως. Για το 2021, τα Ινστιτούτα προβλέπουν μία ήπια ανάκαμψη, με οικονομική επέκταση 1,4%.

Στα όρια “νευρικής κρίσης” οι περισσότεροι από τους Ξένους Διαχειριστές, περιορίζονται στο να επισημάνουν πως, “είμαστε σε μια κατάσταση όπου οι Αγορές συζητούν εάν είμαστε στις αρχές της ύφεσης. Κάποιες μέρες έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι δεν είμαστε σε ύφεση και κάποιες άλλες μέρες έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι η ύφεση είναι επί θύραις, αν δεν έχουμε ήδη εισέλθει σε αυτή”.

Πέραν των αδύναμων μακροοικονομικών στοιχείων, οι ενεργοί Επενδυτές παρακολουθούν και τις εξελίξεις στο μέτωπο του “Brexit”. Στην ομιλία του, με την οποία έκλεισε τις εργασίες του το Συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters, για την αποχώρηση της Χώρας από την ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου: “Αποχωρούμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου ότι και αν γίνει. Ας το κάνουμε. Μπορούμε, πρέπει και θα το κάνουμε. Θα εργαστούμε για μία συμφωνία με τους Φίλους μας στην ΕΕ, αλλά ότι και αν γίνει, πρέπει να φύγουμε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου”.

Όσον αφορά τις εγχώριου ενδιαφέροντος ειδήσεις, ουδέτερα παρέμειναν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 1,378%.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,097%. Η απόδοση ήταν χαμηλότερη από την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στις 28 Αυγούστου (0,15%).

Η συνεδρίαση

Ερχόμενοι στα της σημερινής, πολύ κακής, συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα επιδεινώθηκε σημαντικότατα, μόλις ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές χαμηλότερα των 850 μονάδων, καθώς ενεργοποιήθηκαν κινήσεις “stop loss” από χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή υποχώρηση ήταν η μεγαλύτερη του τελευταίου διμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη, σε επίπεδο ΓΔ, να έχει σημειωθεί στις 5/8 (-3,83%).

Μάλιστα στα χαμηλά ημέρας, μόνο ο τίτλος του Σαράντη έδειχνε σχετικές αντοχές, για να “φορέσει και αυτός τα κόκκινα”, λίγο πριν τις 15.00 και να αντιδράσει αργότερα, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερεξαπλάσιες των ανοδικών.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι των Αναλυτών, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι από τους βασικούς δείκτες έδωσαν ημερήσιο σήμα εξόδου, ότι η σημερινή έντονα πτωτική συνεδρίαση συνοδεύτηκε από ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου, ενώ πολλά για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τις διαθέσεις των Διεθνών Αγορών.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των μετοχών των συστημικών Τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά. Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 770,71 μονάδες (-6,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 774,88 (-5,89%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 775,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,87%.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το κλείσιμο του ΔΤΡ χαμηλότερα των 787 μονάδων, έδωσε σήμα εξόδου το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 831 μονάδων. Αν οι πωλητές συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 755 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, να σημειωθεί ότι το “κουδούνι” της λήξης, με θετικό πρόσημο βρήκε τον Σαράντη (+0,13%) και αμετάβλητη την μετοχή του ΟΤΕ. Όπως προαναφέρθηκε, η μετοχή του FTSE25, που επέδειξε αξιοσημείωτες αμυντικές ικανότητες ήταν αυτή του Σαράντη (+0,13%). Ο τίτλος έχει σαν πρώτη αντίσταση τα 8,20 ευρώ και στηρίξεις στα 7,92 (ημερήσιο “stop long”) και 7,40 ευρώ.

Από τις μετοχές του FTSE25, που το “πάλεψαν” ήταν και αυτή του ΟΤΕ (0%). Ο τίτλος παραμένει “long” με “stop” τα 12,08 ευρώ (θα ανέβει στις επόμενες συνεδριάσεις) και ενδιάμεσες στηρίξεις στα 12,59 και 12,38 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 12,98 – 13,00 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που και σήμερα “πλήρωσαν” την συνεχιζόμενη απόσυρση αγοραστών και ενδιαφέροντος, επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 0,485 ευρώ (κλείσιμο 18/9) η Intralot (-2,44%) και από τα 1,03 ευρώ (κλείσιμο 13/9) η Ιντρακόμ (-3,46%), τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΕΥΑΘ (-0,79%), Moda Bagno (-3,39%), MIG (-10,05%), Ιντρακάτ (-4,40%) και Τρ. Αττικής (-9,84%), ενώ συνεχίζει να εντυπωσιάζει η Ευρ. Πίστη (+2,18%) που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και εννέα ανοδικές, στις τελευταίες δέκα (!).

Από τις 13/9 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η Προοδευτική (+8,74%) και από τις 19/9 θετικό κλείσιμο ο ΟΛΘ (-3,24%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Sato (+17,39%, είχαν προηγηθεί εννέα πτωτικές και μία αμετάβλητη), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την ΕΚΤΕΡ (-8,28%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Unibios (+3,49%, είχαν προηγηθεί τρεις πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη), όσα κέρδισε κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις τα έχασε στη σημερινή συνεδρίαση η Frigoglass (-9,09%), ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Fieratex (+8%), που αντέδρασε από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 0,30 ευρώ (-14,29%).

Σαφώς επιδεινούμενη η εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη το κλείσιμο χαμηλότερα των 851 μονάδων, έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναστρέφεται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 876 μονάδων. Η επόμενες στηρίξεις στις 831 – 825, 814 και 792 μονάδες.

Ημερήσιο σήμα εξόδου και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά το κλείσιμο χαμηλότερα των 2104 μονάδων, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 2166, Η επόμενη στήριξη στην ζώνη 2064 – 2050.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Αναμένεται να διατηρηθεί η πτωτική τάση, λόγω της χειροτέρευσης της επενδυτικής ψυχολογίας στις Αγορές του εξωτερικού και την απουσία σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό”, σημειώνει η Eurobank Eq.

“Η αισθητή υποχώρηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ κατά το Σεπτέμβριο, επηρέασε τις Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά κυρίως τη Wall Street που κατέγραψε σημαντικές απώλειες χθες, με το επιφυλακτικό κλίμα να διατηρείται και σήμερα. Επόμενο ήταν να τρωθεί η αμυντική στάση και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με συνέπεια να διασπαστούν καθοδικά κρίσιμες στηρίξεις του ΓΔ στην περιοχή μεταξύ 860 - 855 μονάδων. Με δεδομένη την εσωτερική ανομβρία, οι διεθνείς εξελίξεις θα συνεχίσουν να προσδιορίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση και στο Χ.Α.”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Τα αρνητικά στοιχεία Μεταποίησης σε Γερμανία και Αμερική, ήταν αυτά που ‘ξεχείλισαν το ποτήρι’, μετά από μια συσσωρευμένη αρνητική ειδησεογραφία το τελευταίο διάστημα”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Η συρρίκνωση της Μεταποίησης στις δύο Χώρες βρίσκεται σε χαμηλά δεκαετίας, ενώ ως πρόδρομος δείκτης, ενισχύει τους φόβους για επερχόμενη ύφεση.

Κοιτώντας την τεχνική εικόνα των Διεθνών Αγορών και ξεκινώντας από τις Ευρωπαϊκές, τα σημάδια μετά την χθεσινή συνεδρίαση εμφανίζονται δυσοίωνα. Τα “bearish engulfing” “κεριά”, το σημερινό “exhaustion gap” σε DAX και CAC άλλα και η τριπλή κορυφή στον πρώτο δείκτη, αποτελούν ενδείξεις τοπικού υψηλού και αντίστροφης της τάσης. Στην περίπτωση των Αμερικανικών δεικτών, η ανοδική τάση έχει ήδη χαλάσει, με τις πιθανότητες συνέχισης της διόρθωσης να είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το κάτω εύρος της πολυσυζητημένης συσσώρευσης, δίνοντας και σήμα πώλησης στα ημερήσια γραφήματα, μετά από ένα μεγάλο διάστημα ακινησίας. Η σημαντικότητα των 850 μονάδων τασικά και διαγραμματικά έχει επισημανθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όμως κάνοντας ένα βήμα πίσω από την μικρογραφία της πρόσφατης συσσώρευσης, θα δούμε την μεγάλη εικόνα της Αγοράς που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η γραμμή τάσης της φετινής ανόδου, που ξεκινά από τα τέλη του 2018 και τις 597 μονάδες και εκτείνεται έως τα φετινά υψηλά των 902 μονάδων απειλήθηκε σήμερα ευρισκόμενη στις 840 - 830 μονάδες και αποτελεί το τελευταίο “οχυρό” της Αγοράς. Καθαρό κλείσιμο κάτω από τα επίπεδα των 830 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο για τις 805 και 780 μονάδες όπου και αποτελεί το βασικό στόχο των “short”. Διακράτηση των 830 μονάδων κρατάει “ζωντανό” το σενάριο επαναφοράς προς τις 860, 880 και 900 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Αναμενόμενα ο δείκτης Τραπεζών, δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση των 845 μονάδων, φτάνοντας έως τις 835 μονάδες και συντηρούμενος από το αγοραστικό ενδιαφέρον Αμερικανικών funds που εμφανίζονταν το τελευταίο διάστημα.

Η σημερινή πτώση, αν και έντονη, δεν χάλασε το μεσοπρόθεσμο ανοδικό σήμα στον κλαδικό δείκτη, όμως η όποια περαιτέρω επιδείνωση στην Αγορά δύναται να τραβήξει και τους Τραπεζικούς τίτλους χαμηλότερα. Σημαντικές στηρίξεις εντοπίζονται στις 765 και 730 μονάδες, ενώ η βάση της ανόδου πέριξ των 785 μονάδων την σημαντικότερη αντίσταση του δείκτη έως τις 835 μονάδες.

Εισαγόμενη πτώση για ακόμη μια φορά στο ΧΑ, με τα τεχνικά σημάδια να προμηνύουν άσχημη πορεία για το σύνολο των Αγορών συμπεριλαμβανομένης και της Δικής μας.

“Θεωρητικά, μετά από μεγάλες συσσωρεύσεις γίνονται έντονες κινήσεις προς την κατεύθυνση διαφυγής, ενώ το διεθνές κλίμα αναμένεται να εντείνει την μεταβλητότητα το ερχόμενο διάστημα”, εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με ελεγχόμενες απώλειες ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αγορές στην Ηπειρωτική Κίνα θα παραμείνουν κλειστές καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Τουλάχιστον αξιοσημείωτες οι απώλειες στα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, προς χαμηλότερα επίπεδα πιέζονται και οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέσεις στο Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.

Δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα $1500 ο Χρυσός, σημαντικότερα κέρδη για το Ασήμι, κάτω από τα $8300 υποχωρεί το Bitcoin.

Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα Κρατικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 35,6 μονάδες, από 37,1 έναν μήνα νωρίτερα.

Υποχώρησε ο δείκτης ΡΜΙ του Βρετανικού τομέα Κατασκευών τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στις 43,3 μονάδες, από 45 που ήταν τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την IHS Markit, η πτώση ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αρνητική κίνηση από τον Απρίλιο του 2009 και επηρέασε και όλες κατηγορίες της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Οι νέες παραγγελίες κινήθηκαν καθοδικά και κατέγραψαν τη δεύτερη πιο απότομη πτώση των τελευταίων 10 ετών, ενώ η απασχόληση σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση από τον Δεκέμβριο του 2010.

Ο Ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσαν οι Moody’s Analytics και ADP. Οι Αμερικανικές Εταιρείες αύξησαν το εργατικό τους δυναμικό κατά 135.000 τον περασμένο μήνα. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 125.000 θέσεις εργασίας, από 157.000 τον Αύγουστο.

“Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε προσωπικά από τον Μπόρις Τζόνσον τη βοήθειά του για να πλήξει την αξιοπιστία της έρευνας Mueller”, σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν την Τετάρτη, οι Times του Λονδίνου. Ο Τραμπ επίσης επικοινώνησε με τους Ηγέτες της Αυστραλίας και της Ουκρανίας για να τους ζητήσει να βοηθήσουν τον γενικό Εισαγγελέα William Bar στη συλλογή στοιχείων, έτσι ώστε να υπονομευθεί η έρευνα, που έψαχνε δεσμούς μεταξύ της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ το 2016 και τη Ρωσία.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, Αξιωματούχοι στην Αυστραλία, την Ουκρανία και την Ιταλία έχουν επιβεβαιώσει τηλεφωνήματα από τον Τραμπ, ενώ η Βρετανία αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 834,45 μονάδες (-3,14%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 835,02 (-3,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 835,55 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,01%.

Ο τζίρος στα 94,4 εκατ., από τα οποία τα 7,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΕΥΑΠΣ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό οι Εθνική, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Cenergy.

Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα με 18 ανοδικές μετοχές, έναντι 104 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

----ΧΠΑ

Έντονα πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (56.516 συμβόλαια).

Στα 15.956 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.967 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.663, 2.213 για τον Οκτώβριο, 446 για τον Νοέμβριο και 4 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.072,5) κινήθηκε μεταξύ 2.069 και 2.120,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (125.095 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.924), Alpha Bank (11.599), Πειραιώς (4.348), ΔΕΗ (3.045), Εθνική (12.093), MIG (12.107), Μυτιληναίο (887), Ελλάκτωρα (1.565), ΑΔΜΗΕ (254), ΟΠΑΠ (389), Intralot (424), Viohalco (131), Τρ. Αττικής (364), ΕΕΕ (115), ΓΕΚ (194), Ελ. Πετρέλαια (153), ΟΤΕ (1.053), Τέρνα Ενεργειακή (117), Cenergy (272), Jumbo (213).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 37.569, Alpha Bank 59.197, Εθνική 37.137, MIG 75.945, ΔΕΗ 15.143, Ελλάκτωρα 12.493, Πειραιώς 22.426, Μυτιληναίο 11.802, ΓΕΚ 10.293.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                              Name of Issuer                    NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.833.944 τεμ., (από 57.455.944 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.395.365 τεμ. (25.365.365), ΔΕΗ 6.821.624 τεμ. (6.821.624), Eurobank 57.323.222 τεμ. (57.323.222), Εθνική 20.884.149 τεμ. (23.048.052), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.311.967 τεμ. (1.312.067).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v