Τραπεζικά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 830 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να εμφανίζουν τα υψηλότερα κέρδη στον FT 25, μετά και το πράσινο φως στο «σχέδιο Ηρακλής». Βαρίδι για τον δείκτη η πτώση των Coca Cola, ΟΤΕ. Μέτριος ο τζίρος.

Τραπεζικά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Σε οριακά αρνητικό έδαφος οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με αφορμή το γύρισμα των futures στη Wall Street, με το συμβόλαιο του S&P500 που παρέπεμπε σε αρνητικό ξεκίνημα της συνεδρίασης από 0,27% χαμηλότερα και τις 2.912 μονάδες. Ανοδος και στις τιμές του δείκτη φόβου, με τον VIX/CBOE να επανέρχεται υψηλότερα των 19 μονάδων.

Ενδεικτικό το ότι ο DAX πέρασε σε αρνητικό πρόσημο 5' μετά το ανάλογο πέρασμα του συμβολαίου του 500άρη δείκτη.

Στα καθ' ημάς διαφορετικό κλίμα και διάθεση αγοραστική, μετά τις εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου και κυρίως της θετικής ετυμηγορίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στο προσκήνιο ο κλάδος-κλειδί, καθώς είναι αυτός που επηρεάζεται άμεσα από την ενεργοποίηση του μηχανισμού του ΤΧΣ για περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων. Στις 778 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με το 53% της αξίας των συναλλαγών και με το μεγαλύτερο μέρος να πραγματοποιείται στις μετοχές Eurobank και Εθνική, με τις Alpha Bank, OTE, Πειραιώς, Mytilineos, OΠΑΠ, ΟΛΠ, Coca Cola και Jumbo να συμπληρώνουν τη 10άδα.

Ο τζίρος, λίγο πριν τις 15:00, σε μέτρια επίπεδα καθώς μόλις που ξεπερνούσε τα 30 εκατ. περίπου, στα χαμηλά επίπεδα της χθεσινής συνεδρίασης.

Για τον Γενικό Δείκτη χρειάστηκε να περάσει πάνω από μία ώρα συνεδρίασης για να κινηθεί από την περιοχή των 830 μονάδων έως και περίπου 10 μονάδες υψηλότερα, καθώς οι traders ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Ετσι θα λέγαμε πως αποφεύχθηκαν σήμερα σε μεγάλο βαθμό οι... ταυροπαγίδες/bull traps, από τη στιγμή που και οι πωλήσεις που ενεργοποιήθηκαν λίγο μετά τις 13:30 έγιναν με ελεγχόμενο ρυθμό.

Ο Δείκτης Τραπεζών μπορεί στα υψηλά ημέρας να έπιασε τον στόχο των 780 μονάδων -εξαρχής ζητούμενο ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο σε αυτά τα επίπεδα-, αλλά σταδιακά διολίσθησε προς τις 773 μονάδες, καθώς από τη μία Ελληνες διαχειριστές ρευστοποίησαν μερίδια Α/Κ, από την άλλη, η συμμετοχή των ξένων -μετά τις 14:00- δεν ήταν αυτή που αρχικά αναμενόταν. Ετσι απολύτως διολίσθησε ο τραπεζικός κλάδος, για να ακολουθήσουν μετά από λίγο και τα περισσότερα blue ships.

Στο μείον οι δύο βαρύτερες μετοχές του δείκτη, με την Coca Cola κατά 1,57% χαμηλότερα στα 28,26 ευρώ, με τον ΟΤΕ με απώλειες 0,38% στα 12,92 ευρώ.

Ομως με αλλαγή τάσης είναι από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και οι τίτλοι των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Aegean, Motor Oil, TITAN, ΕΛΠΕ, με μικρές μεν ζημιές αλλά με απώλεια των αρχικών κερδών, που σημείωναν μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης.

Στις 49/44 με 93 χωρίς μεταβολή (αρκετές δεν έχουν... ανοίξει καν), με μεγαλύτερη απόδοση για Fieratex, CPI, Κυριακούλη, Mevaco, Epsilon Net, Moda Bagno.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v