Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Φτωχό το οπλοστάσιο των «αισιόδοξων»

Συνεχίζονται οι πιέσεις στο χρηματιστήριο παρά την επιτυχή έξοδο στις αγορές και την αναμενόμενη έγκριση του σχήματος APS για τα κόκκινα δάνεια από τις Βρυξέλλες. Τράπεζες και blue chips πιέζονται σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι αντιστάσεις.

ΧΑ: Φτωχό το οπλοστάσιο των «αισιόδοξων»

Σημαντικές οι απώλειες στη Wall Street χθες βράδυ, με ενδεικτικό το μείον 1,56% του S&P 500 στις 2.893,06 μονάδες. Πάνω και από τις 20 μονάδες ο δείκτης VIX/CBOE Volatility Index, στα 8,91$, με απώλειες 1,33% το ελληνικό καλάθι του GREK/GlobalX MSCI Greece.

Σε αυτό το περιβάλλον είναι άξια αναφοράς η... τόλμη των υπευθύνων να προχωρήσουν, χθες, στην επανέκδοση του 10ετούς λήξεως τον Μάρτιο του 2029. Προσφέρθηκαν πάνω από 7,6 δισ., αντλήθηκαν 1,5, με το «κουπόνι» στο ιστορικό χαμηλό του 1,5%. Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης αναλύει το πόσο κοντά φέρνει την επενδυτική βαθμίδα το χθεσινό εγχείρημα, που στέφθηκε από επιτυχία.

Σημαντικό στοιχείο στην όλη διαδικασία και η πολύ καλή «χημεία» που υπάρχει μεταξύ οικονομικού επιτελείου-Μαξίμου-ΟΔΔΗΧ.

Αυτό ήταν ίσως και από τα ελάχιστα της χθεσινής συνεδρίασης στις αγορές μετοχών/ομολόγων καθώς στο ΧΑ οι πωλητές όχι μόνο διατήρησαν το πλεονέκτημά τους, αλλά επιπλέον αύξησαν τις πωλήσεις τους στα περισσότερα χαρτιά του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στοχεύοντας κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, που ακόμη και μετά το χθεσινό νέο άδειασμα αποφέρει κέρδη 68,37% από την αρχή του έτους. Ωστόσο δεν περιορίστηκαν στις τραπεζικές, αλλά απεναντίας συνέχισαν τις ρευστοποιήσεις στις μετοχές του FTSE25, με συνέπεια τη συνέχιση της διόρθωσής του προς τις 2.050 μονάδες και με τον Γενικό Δείκτη κατά 0,66% χαμηλότερα στην περιοχή των 825-820 μονάδων. Λίγο χαμηλότερα οι τελευταίες στηρίξεις άνω των 800, όπου και αναμένεται να δοθεί «μάχη» μεταξύ πωλητών vs αγοραστών για την επιβεβαίωση ή όχι της ζώνης άμυνας των 800 μονάδων.

Οπως σημειώναμε και χθες, για πολλοστή φορά τα funds, οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τις πολιτικές εξελίξεις με την ανοδική κίνηση της αγοράς προς τις 880-890 μονάδες. Περιοχή όπου 2-3 φορές... σκόνταψαν οι long, με συνέπεια να ενεργοποιηθούν οι short εκμεταλλευόμενοι και τη διεθνή συγκυρία.

Πλέον η αντιπαράθεση θα γίνει από τις 825 μονάδες προς τις 820 μονάδες, με αδύναμο τον τραπεζικό κλάδο, όπου δύσκολα θα επανέλθουν περισσότεροι αγοραστές απ' ό,τι πωλητές, τουλάχιστον έως Παρασκευή, εκτός εάν υπάρξουν θετικές ειδήσεις που αφορούν την αναμενόμενη (άμεσα, κατά πληροφορίες) έγκριση του σχήματος APS για τα κόκκινα δάνεια. Στις 720 μονάδες η στήριξη για τον ΔΤΡ.

Ανάλογη εικόνα και στα blue chips, παρά τις θετικές ειδήσεις/εξελίξεις για επιμέρους εταιρείες. Απεναντίας οι traders δεν δείχνουν να... συγκινούνται, με συνέπεια αυτό το 3ήμερο να δώσει (την Παρασκευή) νέο χαμηλό, σε κλείσιμο, για το ΧΑ.

Μνεία θα πρέπει να γίνει στις contrarian μετοχές του δείκτη, με Motor Oil, Aegean, Jumbo και ΟΤΕ.

Αφήνουμε τελευταίο τον ΟΤΕ, καθώς αναρτήσαμε ξεχωριστή μέτρηση στον ΕΚΗ, δεδομένου ότι είναι μία από τις ελάχιστες του FTSE25, που παραμένει κοντά στα υψηλά της. Κλείσιμο στα 12,92 υψηλά ημέρας, με υψηλό στα 13,10 από τη συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου. Δικαιωματικά και ο χαρακτηρισμός μας ως... ο τελευταίος των Μοϊκανών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v