Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με οδηγό τις τράπεζες στο ΧΑ

Πάνω από τις 830 μονάδες επανέρχεται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αντίδραση μετά και τη δημοπρασία εντόκων. Βοήθειες από τα blue chips, ξεχωρίζουν Viohalco, ΟΛΠ, Jumbo.

Ανοδος με οδηγό τις τράπεζες στο ΧΑ

Ανοδική διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους αγοραστές να επανακάμπτουν με αφορμή το γύρισμα της Νέας Υόρκης, με τα futures των δεικτών να παραπέμπουν σε ισχυρά θετικό άνοιγμα της συνεδρίασης. Ενδεικτική η εικόνα τόσο για το συμβόλαιο του S&P500, που δείχνει αντίδραση της τάξεως του 0,91%, με παράλληλη κατοχύρωση των 2.900 μονάδων, την ώρα που ο δείκτης φόβου υποχωρεί θεαματικά, κατά 6,05% στις 19,02, χαμηλότερα του ορίου συναγερμού.

Στα καθ' ημάς, λίγο ως πολύ αναμενόμενη η προσπάθεια των αγοραστών, καθώς σημειώναμε πως μόνο με αλλαγή φοράς στη Wall Street θα μπορούσαν να επανακάμψουν οι long και να πάρουν λίγες... ανάσες μετά τη νέα δοκιμασία της αγοράς προς τη σημαντική περιοχή στήριξης των 825-820 μονάδων.

Από τις 823,71 μονάδες η αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη έως 13 μονάδες υψηλότερα, με τα νέα από την έκδοση των εντόκων 3μηνης διάρκειας, για πρώτη φορά για την αγορά κρατικών τίτλων/χρέους με αρνητικά επιτόκια. Χθες η επιτυχής επανέκδοση του 10ετούς, σήμερα τα νέα από τα έντοκα, με τον Υπ.Οικ. δικαιολογημένα να κάνει λόγο για σταδιακή επανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, των funds.

Ωστόσο το αν αλλάζει κάτι προς το ουσιαστικά καλύτερο θα το γνωρίζουμε στις 25 του μηνός, όταν ο οίκος Standard & Poor's θα αξιολογήσει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και λίγες μέρες αργότερα, την 1η Νοεμβρίου, από τον οίκο DBRS, η αξιολόγηση του οποίου συνεκτιμάται από την ΕΚΤ όσον αφορά στη βαθμολόγηση και των κρατικών τίτλων.

Στην περιοχή των 835 μονάδων ο ΓΔ, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο αλλά και με πολλές βοήθειες από τα blue chips, με την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να οδηγείται υψηλότερα από τους αγοραστές.

Μεγαλύτερος τζίρος για τις μετοχές των Eurobank, Alpha Bank, με ισχυρότερο ποσοστό για τη δεύτερη και με αξία συναλλαγών πάνω από τα 3 εκατ. η καθεμία. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η Eurobank, καθώς αναμένονται τα νεότερα όσον αφορά το deal με την PIMCO.

Στα blue chips, κινητικότητα για την πλειονότητα των μετοχών αυτής της κατηγορίας, με τον Γιώργο Περιστέρη να κάνει λόγο για την ανάγκη ενός επενδυτικού πατριωτισμού. Στα 6,49 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 7,10 η Τέρνα Ενεργειακή, που προχωρά στην έκδοση νέου ομολόγου.

Στις 70/26 συντριπτική, μετά τις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις, η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη αντίδραση για Moda Bagno, Alumil, MIG, Attica Group, Lykos, Byte, Kέκροψ κ.α

Λίγο μετά τις 15:15, η αξία των συναλλαγών ήταν στα 26,9 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v