Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χαμηλού τζίρου προσπάθεια αντίδρασης

Μικρά κέρδη με υποτονικές συναλλαγές για τον Γενικό Δείκτη, που ακολουθεί την κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Πειραιώς, ΔΕΗ, Alpha Bank «ηγούνται» της προσπάθειας. Ρευστοποιήσεις σε Motor Oil, ΟΛΠ και Aegean.

ΧΑ: Χαμηλού τζίρου προσπάθεια αντίδρασης

Θετικό «γύρισμα» στις ευρωπαϊκές αγορές, παρότι οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας δεν επιβεβαιώνονται, προσώρας. Ωστόσο η βελτιωμένη εικόνα στα futures στη Wall Street και η σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη φόβου VIX/CBOE χαμηλότερα του ορίου συναγερμού (των 20 μονάδων, συγκεκριμένα στις 19,55), δίνει τη δυνατότητα των long να πάρουν... ανάσες.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX αντιδρά κατά 0,72% περνώντας εκ νέου το όριο των 12.000, με κίνηση προς τις 12.050 μονάδες. Στη Νέα Υόρκη, τα συμβόλαια του S&P500 παραπέμπουν σε θετικό ξεκίνημα, με τον δείκτη να επανέρχεται υψηλότερα του φράγματος των 2.900 μονάδων, την ώρα που οι αγοραστές επανακτούν μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών. Εάν επιβεβαιωθεί σε κλείσιμο, σήμερα, η αλλαγή τάσης, τότε δεν αποκλείεται να αποφευχθεί μία τελική τιμή, την Παρασκευή, σε επίπεδα άνω των 820-825 μονάδων. Θα φανούν στη συνέχεια της συνεδρίασης και ειδικότερα μετά τις 14:00-14:30 ποιες είναι οι διαθέσεις των ξένων traders.

Προσώρας και σχεδόν μετά από μιάμιση ώρα συνεδρίασης, οι συναλλαγές και ο τζίρος παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα περισσότερο κοντά σε αυτά της Δευτέρας παρά στα χθεσινά. Ωστόσο και στη χθεσινή συνεδρίαση, η αξία των συναλλαγών ήταν ανάλογη της σημερινής, μέχρι τις 12:00.

Στην περιοχή των 825-830 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 750 ο Δείκτης Τραπεζών που, αν μη τι άλλο, βγάζει αντίδραση και πέριξ των 2.060 ο FTSE25.

To 39% του τζίρου πραγματοποιείται στις 4 συστημικές τραπεζικές, με μεγαλύτερο μέρος στη μετοχή της Αlpha Bank, με σχεδόν 2 εκατ. και κίνηση επαναφοράς προς το 1,55 ευρώ. Ομως ισχυρότερη η τάση ανοδικής διόρθωσης για την Πειραιώς, που σχεδόν με 2% πλησιάζει προς τα 2,70 ευρώ.

Στα blue chips, η επάνοδος των αγοραστών από χαμηλότερα επίπεδα τιμών ενισχύει την εκτίμηση πως τουλάχιστον τα μεσομακροπρόθεσμα και πιο συντηρητικά επενδυτικά funds παραμένουν εντός παιδιάς παρά τις κατά καιρούς μειώσεις μέρους των θέσεών τους. Πιθανότατα για «κλείδωμα» μέρους των σημαντικών υπεραξιών, τις οποίες μετρούν κατά τη διάρκεια της μεγάλης ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά του 2012.

Σήμερα υπερισχύουν οι αγοραστές για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη. Με πωλητές σε τίτλους των AEGEAN, MOTOR OIL, OΛΠ και ΟΤΕ. Αφήνουμε και σε αυτό το σχόλιο τελευταία την αναφορά μας για τη μετοχή του Οργανισμού, καθότι είναι η μόνη από τα 21 μη τραπεζικά με τρέχουσα τιμή πολύ κοντά στα υψηλά έτους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v