Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες μετοχές δίνουν τώρα σήμα long

Οι ανάσες που έδωσε ο Ηρακλής και τι απομένει να γίνει για να πάρει ανάσες η αγορά. Οι βοήθειες από το διεθνές περίγυρο και τα επίπεδα που θα δοκιμαστούν οι ορέξεις των επενδυτών μετά το μίνι-ράλι της προηγούμενης εβδομάδας.

ΧΑ: Ποιες μετοχές δίνουν τώρα σήμα long

Ο Ηρακλής και οι 12... άθλοι του, μπορεί να έδωσαν «ανάσες» στον τραπεζικό κλάδο και ευρύτερα την χρηματιστηριακή αγορά ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, μέχρις ότου εκκαθαριστεί ο κλάδος, όπως η... αυλή του Αυγεία.

Ο τραπεζικός κλάδος, έκανε και αυτή την εβδομάδα την διαφορά, αυτή την φορά υπέρ των long και όσων προεξόφλησαν τις εξελίξεις στον κλάδο και με αύξηση συναλλαγών/τζίρου ώθησαν τον Δείκτη Τραπεζών, κατά 8,96% υψηλότερα στην περιοχή των 810-815 μονάδων.

Η άνετη υπέρβαση των 780 μονάδων ενίσχυσε τους αγοραστές από το μέσο και μετά της συνεδρίασης, την Παρασκευή διαμορφώνοντας συνθήκες μόχλευσης και στο σημαντικότερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στις 2.166,55 μονάδες ο δείκτης FTSE25, με θετική απόδοση (1,84%) και «γύρισμα» από short σε τάση long για συγκεκριμένες μετοχές αυτής της κατηγορίας. Μετοχές, που θα δούμε στην συνέχεια του κειμένου.

Η ουσία είναι πως λίγο οι ξένες αγορές, κάτι η έγκριση από τις Βρυξέλλες του σχεδίου του ΤΧΣ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα των συστημικών τραπεζών και ανεστράφη η τάση που πρόσφατα είχε θέσει σε δοκιμασία την περιοχή στήριξης των 825-820 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Προφανώς η ενεργοποίηση του APS λύνει ένα μέρος του προβλήματος, ωστόσο, θα απομένει ένα πολύ μεγάλο μέρος μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων που θα αποτελέσει και το στοίχημα του πρώτου 6μηνου, του 2020, πριν τα stress tests της ECB και της ΕΒΑ.

Το 43% του τζίρου, την Παρασκευή, στις τράπεζες όπερ περί τα 35 εκατ. σε μόλις 4 μετοχές, με αιχμή τις Εθνική, με 12,518 εκατ. και στα 2,70 ευρώ, την Alpha Bank, με 11,417 εκατ., στα 1,70 ευρώ ενώ ακολουθούν Eurobank, στα 0,886 και Πειραιώς, στα 2,98 με τον ΟΤΕ ενδιάμεσα στην 4η θέση, με 9,409 εκατ. και τιμή σταθερή στα 13 ευρώ.

Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ALPHA BANK

 

H METOXH THΣ EUROBANK

H METOXH THΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Μετοχές, με αυξημένη εμπορευσιμότητα, μεγάλες συναλλαγές και τάση η 3άδα των Mytilineos, Motor Oil και Jumbo αλλά και βοήθειες από ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια, Sarantis, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όλες οι αναφερθείσες με θετικό πρόσημο.

Τάση που εν όψει της προσεχούς εβδομάδος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και λήξη της απλής σειράς ΣΜΕ (επί του δείκτη) στο ΧΠΑ την Παρασκευή, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει- κατ΄ αρχήν- βραχυπρόθεσμα.

Eκτός, όμως, των παραγώγων, μεθαύριο Τρίτη η Jumbo ανακοινώνει τα αποτελέσματα χρήσης, καθώς και το τελικό μέρισμα, το οποίο σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη δεν αναμένεται να είναι χαμηλότερο των 44 λεπτών/μετοχή. Την ίδια μέρα η Quest συγκαλεί έκτακτη Γ.Σ για την έγκριση επιστροφής κεφαλαίου 14 λεπτών/μετοχή. Επίσης την Τρίτη η Αθήνα υποβάλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Ευρωπαική Επιτροπή. Στο διάστημα 16 με 18 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η εγγραφή στην έκδοση εταιρικού ομολόγου, της Τέρνα Ενεργειακής. Η έκδοση θα αφορά σε τίτλο 7ετούς διάρκειας και για κεφάλαια ύψους έως 150 εκατ.

Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη οι 860 μονάδες είναι ένα πρώτο σημείο αναφοράς, που πιθανότατα θα δοκιμασθεί, αύριο κιόλας με τους long να «βλέπουν» προς τις 880 περιοχή, όπου έχουν... σκοντάψει ήδη 2-3 φορές οι αγοραστές. Ωστόσο σύμφωνα με την εικόνα των διεθνών αγορών, κυρίως της Wall Street, το Πεκίνο κάνει λόγο για ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον.

Στις 2.970 ο S&P500 με long τάση που μπορεί να τον ξανά φέρει πάνω από τις 3.000 μονάδες. Στην συνεδρίαση της Παρασκευής, το μεν VIX/CBOE υποχώρησε θεαματικά, κατά 11,48% στα 15,58 ενδεικτικό της διάθεσης των traders και των funds να αναλάβουν -και πάλι λόγω Πεκίνου-μεγαλύτερο ρίσκο. Το δε GREK Global X MSCI Greece να ανεβαίνει, κατά 2,60% στα 9,47$ με εισροές κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Συναλλαγές στα 308.172 κομμάτια.

Στα επί μέρους, εστιάζοντας στη μεγάλη κατηγορία short τάση (σε εβδομαδιαίο) έχουν μόλις 3 από τις 25 μετοχές, Coca Cola, Lamda Development και Sarantis. Αντιθέτως την πιο ισχυρή τάση long έχουν οι Jumbo, με 11,69% στα 17,39 ευρώ, Εθνική, με 11,57% στα 2,70 και την Πειραιώς, με 11,19% στα 2,98 ευρώ.

Από τις μετοχές του FT Mid Cap, long τάση διαμορφώνεται για ΑΒΑΞ (14,72% στα 0,647 ευρώ), AsCo, ATTICA Bank, ELTON, IntraKat, Intracom, ΚΕΚΡΟΨ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Quest, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, Profile. Από τις μετοχές του δείκτη το θέμα της εβδομάδος ήταν η «κατάρρευση» της MLS, με απώλειες 47,73% (με 29,83%, μόνο την Παρασκευή) και η... βουτιά από τα 5 στα 2,07 ευρώ, με τις εξελίξεις στην εταιρεία να προοιωνίζονται σημαντικές ανατροπές σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v