ΧΑ: Επαναφορά στις 850 για τον ΓΔ

Διευρύνονται τα κέρδη στην εγχώρια αγορά, που επωφελείται και από το θετικό διεθνές κλίμα. Στις τραπεζικές μετοχές τα υψηλότερα κέρδη, ανοδικά η πλειοψηφία των blue chips. Ποια small caps ξεχωρίζουν.

ΧΑ: Επαναφορά στις 850 για τον ΓΔ

Συντηρείται η ανοδική τάση στα διεθνή χρηματιστήρια, από Φρανκφούρτη και Παρίσι, καθώς στη Νέα Υόρκη τα futures παραπέμπουν σε ισχυρό ξεκίνημα, από την πλευρά των αγοραστών. Ενδεικτικό το ότι νωρίτερα το Συμβόλαιο του S&P500 ξεκινούσε από 1,07% υψηλότερα και από τις 2.972 μονάδες.

Κυρίως σε δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων, οι οποίοι ελπίζουν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, απέδιδαν χρηματιστηριακοί κύκλοι την ισχυρή ανοδική τάση, που διαμορφώνεται διεθνώς. Επίσης ενδεικτικό το ότι ο DAX αντιδρά πάνω από 1,50% προς τις 12.365 μονάδες.

Το ενθαρρυντικό για τους long, τόσο εκτός όσο εντός συνόρων, είναι το διαφαινόμενο κλείσιμο εβδομάδας για τα περισσότερα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια, με θετικό πρόσημο. «Γύρισμα» που ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα.

Οπως εκτός έτσι και εντός οι αγοραστές έχουν το πλεονέκτημα, ξεκινώντας από χαμηλότερα, από τις 841,58 μονάδες, για να ανέβουν σταδιακά και μεθοδικά προς τις 855 μονάδες. Η επαναφορά του ΓΔ εντός του εύρους των 850-860 μονάδων ξαναβάζει στην αγορά τους αγοραστές, από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε η στήριξη στη ζώνη των 820-825 μονάδων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να μετρά απόδοση της τάξεως του 3,44%, όταν σε μηνιαία εμφανίζει οριακές απώλειες 0,50%.

Κλάδος-κλειδί -χιλιοειπωμένο μεν, ακριβές δε- ο τραπεζικός, όπου καθημερινά πραγματοποιείται, κατά μέσο όρο, ένα περίπου 40% της συνολικής αξίας. Σε μόλις 4 μετοχές το εν λόγω ποσοστό μόνο αμελητέο δεν είναι, αντιθέτως καταδεικνύει την επικέντρωση διαχειριστών και funds στον κλάδο που συνήθως κάνει τη διαφορά. Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Συναλλαγές και τζίρος σε υψηλότερα επίπεδα απ' ό,τι χθες, ένδειξη για την ενεργοποίηση -και πάλι- βραχυπρόθεσμων παικτών, κυρίως σε ΑLPHA BANK, EUROBANK, EΘΝΙΚΗ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Στις 811 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τις εντολές αγοράς να ενισχύονται από τη στιγμή, που φάνηκε πως αφήνει πίσω το σημείο αναφοράς και στήριξης των 780 μονάδων. Αλλωστε ο ΔΤΡ άνοιξε με μικρό ανοδικό χάσμα από τις 789 μονάδες, για να ενισχυθεί σταδιακά στη συνέχεια.

Μεγαλύτερος τζίρος για τη μετοχή της Εθνικής, που με σχεδόν 8 εκατ. αντιδρά 5,02% στα 2,678 ευρώ. Ακολουθεί η ALPHA BANK, με 7,4 εκατ. και με 4,37% στο 1,695 ευρώ.

Στην περιοχή των 2.115 ο FTSE25, υψηλότερα της αντίστασης των 2.110 μονάδων, καθώς ΟΤΕ στα 13 ευρώ και Coca Cola στα 20,71 ευρώ συντηρούν το αγοραστικό ενδιαφέρον και για τίτλους των ΔΕΗ, Μytilineos, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ κ.α. όλες με θετικό πρόσημο και την ΔEH στα 3,094 να πλησιάζει το τοπικό υψηλό των 3,26 από τη συνεδρίαση της 27ης Σεπτεμβρίου.

Στις 62 έναντι 32 η σχέση ανοδικών - πτωτικών μετοχών, σχέση ενδεικτική της τάσης και διάθεσης που επικρατεί. Υψηλές αποδόσεις και σήμερα για μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Forthnet, ABAΞ, Φιερατέξ, ΜIG, Koρδέλου, ELVALHALCOR, Intralot κ.α. με απόδοση υψηλότερη του 4%, με την αξία συναλλαγών, στις 15:20, στα 44,9 εκατ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v