Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοιτά υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική η εκκίνηση για τον ΓΔ. Η ανοδική διόρθωση-επαναφορά πάνω από τις 850 μονάδες και γιατί οι long διατηρούν το προβάδισμα. Τα νέα τεχνικά δεδομένα και από ποιες εισηγμένες αναμένονται... «καύσιμα».

Κοιτά υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Με... προίκα τη σημαντική αντίδραση της τελευταίας εβδομάδας, οι traders θα επιχειρήσουν να φτάσουν έως τη λήξη της Παρασκευής με όσο το δυνατόν πιο κοντινές τιμές με αυτές των υψηλών μηνός.

Μέχρι τότε μεσολαβεί ένας κύκλος 5 συνεδριάσεων, στον οποίο οι long φαίνεται να έχουν προβάδισμα, ωστόσο η εμπειρία των τελευταίων μηνών έχει δείξει πως σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας και υψηλού επενδυτικού κινδύνου, η όποια βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή. 

Με αυτόν τον... κανόνα ξεκινά η εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη στις 855,95 μονάδες με απόδοση 4,5%, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 817,92 με αντίδραση της τάξεως του 10% plus και στην περιοχή των 2.132 ο FTSE25 με άνοδο 4,5%, ένδειξη πως συγκεκριμένες μετοχές του δείκτη (μη τραπεζικές) υπεραπέδωσαν έναντι της αγοράς. 

Οντως ήταν μία εβδομάδα που πέραν των τραπεζικών που οδήγησαν στην ανοδική διόρθωση του ΧΑ, ενεργοποιήθηκαν εντολές και σε blue chips και μετοχές σηματωρούς, με αποτέλεσμα ο FTSE25 να καταγράψει απόδοση, κατά τι, μεγαλύτερη του ΓΔ.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλές εβδομάδες, που για ένα μεγάλο μέρος των μετοχών του δείκτη βγαίνουν αγορές σε υψηλές τιμές σε τίτλους της μεγάλης κατηγορίας. Να υποθέσουμε πως τα funds επιστρέφουν ως αγοραστές στα βαριά χαρτιά. θα φανεί αυτή την εβδομάδα. 

Η έξοδος με 10ετές και 1,5% και το αρνητικό κόστος στο τρίμηνο βοήθησε σημαντικά την αγορά ενώ πλέον περιμένουμε την αξιολόγηση εκ μέρους του S&P, με τη χώρα σταδιακά να ψάχνει και πάλι να γίνει «επενδύσιμη». Η Infoquest με έκτακτη ΓΣ επιστρέφει 14 λεπτά ενώ η αγορά περιμένει και το μεγάλο ταμείο της Jumbo να κινηθεί ανάλογα. Στη διάρκεια της εβδομάδας περιμένουμε και νέα έκδοση εταιρικού ομολόγου εκ μέρους της Τέρνα 120-150 εκατομμύρια ευρώ. Στα αρνητικά η πίεση όχι τόσο στη μετοχή αλλά στα ομόλογα της MLS, μιας και το μέγεθος της πτώσης τους δεν συνάδει με τα αποτελέσματα και μόνο.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι και πλέον με περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουμε και νέα υψηλά έτους, με τον ΓΔ να είναι πρωταθλητής σε απόδοση για το 2019. Πλέον και όσο το 8 είναι μπροστά στον ΓΔ, μπορούμε να οραματιζόμαστε τετραψήφιο μπροστά μας, θυμίζοντας πως το σημαντικό κλειδί για την αγορά είναι ο τραπεζικός κλάδος, που τα τελευταία 3 χρόνια δεν μπορεί να ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τις τιμές των τελευταίων ΑΜΚ, επίπεδο που είναι και κλειδί για τη συνέχεια. Τα ξένα funds που αρέσκονται να σορτάρουν πλέον δείχνουν να φοβούνται και να κλείνουν θέσεις αργά και σταθερά.

Τεχνικά, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, για τον FTSE η εβδομάδα έκλεισε με κέρδη κοντά στο 5% και πλέον το 2.146 είναι σημαντική κοντινή αντίσταση, με το 2.166 κύριο και stop στο short σε ημερήσιο κλείσιμο. Το 2.100 γίνεται κοντινή στήριξη, με το 2.027 κύρια.

Για τον ΓΔ, το χάσμα του 861 φαίνεται να κλείνει στο άνοιγμα της Δευτέρας ενώ άλλο ένα θετικό κλείσιμο μπορεί να δώσει κίνηση στο 876, που είναι και το σημαντικό make or break σε κλείσιμο. Το 840 έχει γίνει σημαντική στήριξη ενώ οι ταλαντωτές δίνουν και πάλι σήμα long. 

Στα υπόψη η θεαματική υποχώρηση του δείκτη φόβου προς τις 15,5 μονάδες και οι εισροές στο GREK/ETF, όπως και η σταθερά χαμηλή απόδοση του 10ετούς ομολόγου. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v