Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο τέλος οι αγοραστές έσωσαν τα προσχήματα

Με αυξημένο, έναντι της χθεσινής συνεδρίασης, όγκο συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε και σήμερα ουσιαστικά αμετάβλητος. Στο τέλος κρίθηκε το πρόσημο. Ανοδικά ΔΕΗ, ΟΤΕ και Jumbo, πτωτικά Coca Cola, Τιτάν και ΟΛΠ.

ΧΑ: Στο τέλος οι αγοραστές έσωσαν τα προσχήματα

Συνεδρίαση που εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με αισθητή υποχώρηση τόσο των βασικών δεικτών, όσο και επιμέρους Δεικτοβαρών τίτλων, από τα πρωινά υψηλά, με ταυτόχρονη καθίζηση του τζίρου.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο ακολούθησε την κίνηση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, που ξεκίνησαν με ανοδικές διαθέσεις, στον απόηχο των δηλώσεων Μπαρνιέ, για να υποχωρήσουν στην συνέχεια σε εικόνα μικτών προσήμων και διαθέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ άφησε υπόνοιες για πιθανή συμφωνία στο “Brexit” αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι “είναι καιρός να μετατρέψουμε τις καλές προθέσεις σε ένα νομικό κείμενο”.

Το δίκτυο “RTE” μετέδωσε νωρίτερα ότι “το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποβάλει σήμερα νέες προτάσεις για το ‘Brexit’, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο”.

Από την άλλη και όσον αφορά το μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι “πιθανόν να τεθεί σε ισχύ ο πρόσθετος γύρος δασμών σε κινεζικές εισαγωγές, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Δεκεμβρίου, εάν δεν επιτευχθεί έως τότε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αν ήταν λίγο προσεκτικότεροι οι πρωινοί αγοραστές, θα είχαν διακρίνει τον, ασυνήθιστα για τα δεδομένα της εποχής, τζίρο στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, όταν και κατεγράφησαν τα υψηλά ημέρας, ένδειξη ότι κάποια χαρτοφυλάκια “ξεφόρτωναν διακριτικά”, εκμεταλλευόμενα το αρχικό θετικό ξεκίνημα.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι το πρώτο ημίωρο συνεδρίασης συμπληρώθηκε με τζίρο 8 εκατ. και η πρώτη ώρα με μικτή αξία συναλλαγών 13,9 εκατ., για να ακολουθήσει σταδιακή απορρύθμιση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με ταυτόχρονη υποχώρηση των δεικτών από τα πρωινά υψηλά και ενδοσυνεδριακό γύρισμα και σε αρνητικό πρόσημο.

Το τελικό πρόσημο κρίθηκε από την μερική επαναδραστηριοποίηση των αγοραστών, που με τις βοήθειες και των τελικών δημοπρασιών, έσωσαν τα προσχήματα.

Μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 1,413%.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, τος σενάριο της πλάγιας κίνησης δείχνει σαν επικρατέστερο, με το ενδιαφέρον των Επενδυτών να εστιάζεται στην έγκριση του προϋπολογισμού του 2020 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και στα αποτελέσματα των Εισηγμένων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, μετά την λήξη της συνεδρίασης, ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης 1/7/2018 – 30/6/2019 η Jumbo, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην μερισματική απόδοση, ή σε πιθανή επιστροφή κεφαλαίου, ενώ αύριο ξεκινά η δημόσια εγγραφή για το εταιρικό ομόλογο 7ετους διάρκειας της ΤΕΝΕΡΓ (στο 2,6% - 2,9% καθορίστηκε το εύρος απόδοσης).

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίαση και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο και τις Δεικτοβαρείς μετοχές, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι οι μετοχές των συστημικών Τραπεζών ήταν αυτές που έδωσαν το σύνθημα συντεταγμένης υποχώρησης καθώς, όχι μόνο υποχώρησαν σημαντικά από τα αρχικά υψηλά, αλλά μέσα στην μέρα γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο και με αξιοσημείωτες απώλειες, για να υπάρξει ο σχετικός “καλλωπισμός” προς το τέλος της συνεδρίασης.

Να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις μετοχές ήλθαν σε επαφή, ή και υπερκέρασαν προς στιγμήν, με τα ημερήσια “stop short”, πριν υποχωρήσουν προς χαμηλότερα επίπεδα και αυτό μπορεί να έπαιξε τον ρόλο του.

Η μετοχή της Alpha Bank (-0,06%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,75 ευρώ (+1,80%), της Εθνικής (+0,80%) μέχρι τα 2,79 ευρώ (+2,05%), της Eurobank (+0,34%) μέχρι τα 0,894 ευρώ (+1,48%) και της Πειραιώς (0%) μέχρι τα 3,08 ευρώ (+2,67%).

Υπενθυμίζεται ότι τα ημερήσια “stop short” ενεργοποιούνται, με κλείσιμο υψηλότερα των 1,736 ευρώ για την Alpha Bank, των 2,80 για την Εθνική, των 0,893 ευρώ για την Eurobank και με κλείσιμο υψηλότερα των 3,084 ευρώ για την Πειραιώς.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 835,57 (+1,59%) και 812,04 μονάδων (-1,27%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 821,35 (-0,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 824,65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,26%.

Για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο “stop short” με κλείσιμο υψηλότερα των 831 μονάδων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, στη δεύτερη φάση του εισέρχεται ο διαγωνισμός για την πώληση χαρτοφυλακίου με καταγγελμένα, ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια Μικρομεσαίων, έως πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, που “τρέχει” η Εθνική Τράπεζα. Σήμερα το απόγευμα θα κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 7.300 καταγγελμένα (σ.σ. το 83% του συνόλου), ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια 1.500 Μικρομεσαίων ως πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. Το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 1,52 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση της Τράπεζας στα 2,5 δισ. ευρώ.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, να σημειωθεί ότι η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, αν και στα υψηλά ημέρας με αρνητικό πρόσημο επέμενε μόνο η μετοχή της ΕΕΕ (-0,90%).

Για τον τελευταίο τίτλο, που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, εξαιρετικά ισχυρή δείχνει η στήριξη στα 28,25 ευρώ, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 29,10 και 30,21 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Συμπλήρωσε τρία κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 17,00 ευρώ η μετοχή της Jumbo (+1,46%), διατηρώντας επαφή με τα πρόσφατα υψηλά. Σημείο – κλειδί τα 17,50 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), καθώς ανοδική διαφυγή θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα18,40 και 19,46 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 15,43 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, όπου η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων παραμένει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κέκροπα (+4,50%) και Τρ. Αττικής (+0,24%), τέσσερις για την ΕΚΤΕΡ (+0,37%) και τρεις για την MIG (+1,52%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Δρομέα (+2,56%), επιστροφή αγοραστών στην Αλουμύλ (+15,60%), μία πρώτη ανοδική αντίδραση από την MLS (+3,38%), ενώ προσπαθούν πλαγιοανοδικά οι Ιντερτέκ (+2,16%), Άβακας (+3,29%) και Κρι Κρι (+3,96%).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το σενάριο συσσώρευσης, γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, δείχνει επικρατέστερο για το Χ.Α.” εκτιμά η Euroxx Sec.

“Σε φάση συσσώρευσης βρίσκεται το Χ.Α., καθώς οι Επενδυτές περιμένουν την έγκριση του προϋπολογισμού του 2020 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, αναφέρει η Beta Sec.

“H Jumbo ανακοινώνει σήμερα τα ετήσια αποτελέσματά της για την περίοδο από 1/7/2018 μέχρι 30/6/2019. Τα γεωπολιτικά δεδομένα στη Συρία δημιουργούν προϋποθέσεις κλιμάκωσης της έντασης και απρόβλεπτων εξελίξεων, επιβαρύνοντας το επενδυτικό περιβάλλον. Έτσι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δύσκολα θα παραμείνει ανεπηρέαστο, στο βαθμό που οι Διεθνείς Αγορές υποχωρήσουν, έστω και αν η συναλλακτική του αφυδάτωση συνιστά μια μορφή προστασίας του”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Αγορά πλησιάζει σε ισχυρές αντιστάσεις και θα χρειαστεί, ιδιαίτερη δύναμη για να τις ξεπεράσει. Αντίσταση στις 862 και στήριξη στις 830 μονάδες”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ, με την σημερινή συνεδρίαση να την επαληθεύει.

“Υποτονική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση από πλευράς όγκου συναλλαγών, αν και οι απώλειες ήταν τελικά οριακές. Από το τέλος Αυγούστου ο ΓΔ συσσωρεύει, επί της ουσίας, εντός ενός εύρους 50 μονάδων, σε αντιστοιχία με τις Ευρωπαϊκές Αγορές. Η διαφυγή απαιτεί θετικούς καταλύτες ή/και ανάλογες κινήσεις στο εξωτερικό. Στις ΗΠΑ ξεκινά η περίοδος αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου με ορισμένα σημαντικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα να ανακοινώνουν σήμερα και αύριο (JP Morgan, Wells Fargo, Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America), μαζί με Δεικτοβαρείς Εισηγμένες όπως Johnson & Johnson, United Health”, υπενθυμίζει η Leon Depolas Sec.

“Τρία χρόνια φαγούρα’ ο Τραπεζικός κλάδος, μιας και η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση είχε γίνει στις 1000 μονάδες του ΔΤΡ. ΕΥΡΩΒ στο 1, 00 ευρώ, ΕΤΕ στα 3,00, Αλφα στα 2 και ΠΕΙΡ στα 6,00 ευρώ, ήταν τα επίπεδα που είχαν πληρωθεί οι ΑΜΚ, με το Ελληνικό Δημόσιο να χάνει τον κλάδο, μιας και το ποσοστό του έπεσε κάθετα. Έκτοτε ο κλάδος προχωράει να λύσει τα θέματα του με πολύ αργά βήματα και όλα δείχνουν πως φτάνει το πλήρωμα του χρόνου”, επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η έγκριση των Βρυξελλών για τις Κρατικές εγγυήσεις που θα υποβοηθήσουν το εγχείρημα της εξυγίανσης των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων είναι ιδιαίτερης σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, ότι είναι προαπαιτούμενο για την αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από τους Οίκους αξιολόγησης”, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ανάλογα σημαντική είναι και η ψήφος εμπιστοσύνης των Αγορών, καθώς η απόδοση της 10ετους έκδοσης διαμορφώθηκε στο 1,5% και η υπερκάλυψη ήταν μεγάλη. Παράλληλα, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Ελληνικό Δημόσιο χρηματοδοτήθηκε για έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας με αρνητικό επιτόκιο !

Από την άλλη πλευρά, η μετάθεση της διάθεσης του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ για το 2020, μεταφέρει χρονικά την υλοποίηση ενός σημαντικού πυλώνα του προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων, όταν την ίδια ώρα η Lamda διαβεβαιώνει την ισχυρή της βούληση να ξεκινήσει τις δράσεις στο πλαίσιο του master plan Ελληνικό.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζεται ο θετικός βηματισμός της Ελληνικής Οικονομίας, σε σχέση με την προσπάθεια επιτάχυνσης της ανάπτυξης, με τον πληθωρισμό ωστόσο να αρνείται να καταγράψει θετική επίδοση, καθώς η Ιδιωτική κατανάλωση παραμένει αναιμική και οι επενδυτικές πρωτοβουλίες συνεχίζουν να είναι λιγοστές.

Έτσι, το Χρηματιστήριο συνεχίζει να μην εντάσσεται στο “ραντάρ” όσων διαθέτουν τα απαραίτητα διαθέσιμα για να επενδύσουν, παρά τις ελκυστικές επενδυτικές επιλογές στην υψηλή αλλά και στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, όπως διαφάνηκε στην εκδήλωση του Χρηματιστηρίου την περασμένη εβδομάδα.

Το αντίθετο μάλιστα, η συναλλακτική απαξίωση δίνει την εντύπωση ότι η Θερινή ραστώνη έχει επανέλθει, καθώς έχει περιοριστεί και η συμμετοχή Επενδυτών με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Παρ’ όλα αυτά, με την υποβοήθηση των Τραπεζικών μετοχών, ο Γενικός Δείκτης πέτυχε την αναρρίχησή του πάνω από τις 850 μονάδες και τρέφει ελπίδες για επαναπρόσεγγιση της ζώνης των 880 - 890 μονάδων, αν η έκθεση της S&P, της 25ης Οκτωβρίου, συνοδευθεί με διπλή αναβάθμιση, σενάριο αισιόδοξο αλλά όχι απίθανο!

Πάντως, η εικόνα ταλαιπωρίας στο Αναδυόμενο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει την εξήγησή της, ενόψει της εντεινόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Παρά την επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα και τις προσδοκίες για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας στο εγγύς μέλλον, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας είναι αναπόφευκτη.

Το επιβεβαιώνει άλλωστε και η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η Σύνοδος Koρυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη, συνιστά την τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας ώστε να αποφευχθεί το άτακτο “Brexit”.

Παράλληλα, η Τουρκική επιθετικότητα απέναντι στη Συρία και την Κύπρο, διαμορφώνει όξυνση του συγκρουσιακού σκηνικού στη Μέση Ανατολή και αυξάνει την πιθανότητα εμπλοκής περισσότερων, στη εμπόλεμη διαμάχη που ξεκίνησε με τους Κούρδους.

“Είναι επομένως φανερό, ότι διαμορφώνεται σκηνικό που οδηγεί τους Διαχειριστές σε ολοένα και πιο αμυντικές στρατηγικές, αναζητώντας, μεταξύ άλλων, ομολογιακές εκδόσεις (Κρατών ή καλών Εταιρειών) που ακόμη έχουν θετικές αποδόσεις”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Σημαντικές απώλειες για Χρυσό και Ασήμι, κάτω από τα $8300 το Bitcoin.

Στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων έξι ετών σκαρφάλωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, μετά την αύξησή του κατά 2,8% τον Αύγουστο.

Ξεπέρασε τις προβλέψεις των Αναλυτών που εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 2,8%.

“Η Γερμανική Οικονομία είναι απίθανο να διολισθήσει σε παρατεταμένη ύφεση, παρά το ότι βρίσκεται σε αδύναμη φάση”, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομίας.

Η διάθεση μεταξύ των Γερμανών Επενδυτών επιδεινώθηκε ελαφρώς τον Οκτώβριο. Στη μηνιαία έρευνά του, το Γερμανικό Ινστιτούτο σημειώνει ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία υποχώρησε στις -22,8 μονάδες, από -22,5 τον Σεπτέμβριο, υψηλότερα από τις προβλέψεις των Αναλυτών που εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις -27.

Ο δείκτης της τρέχουσας αποτίμησης υποχώρησε στις -25,3 μονάδες, από -19,9 μονάδες τον περασμένο μήνα, έναντι εκτίμησης για -26.

O Αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπάλαρντ, δήλωσε ότι “το Παγκόσμιο Εμπόριο και άλλα ρίσκα παραμένουν υψηλά για την Αμερικανική Οικονομία, που μπορεί να επιβραδυνθεί περισσότερο από ότι αναμένεται. Ως εκ τούτου, η Fed μπορεί να επιλέξει να προσφέρει στην πορεία επιπρόσθετη νομισματική χαλάρωση, αλλά οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά”.

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα θα επιβραδύνει την Παγκόσμια ανάπτυξη το 2019, στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2008 - 2009, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτοντας ότι το outlook μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά, αν παραμείνουν ανεπίλυτες οι εμπορικές εντάσεις.

Στο τελευταίο “Word Economic Outlook”, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 3% το 2019, αντί για 3,2% που ανέμενε τον Ιούλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “υπέρβαση πλεονάσματος κατά 3,012 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο, κατέγραψε το πρωτογενές αποτέλεσμα του Κρατικού προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, με τα καθαρά έσοδα να είναι αυξημένα κατά 1,6 δισ. ευρώ και τις δαπάνες μειωμένες κατά 1,7 δισ., πάντα έναντι του στόχου. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 4,79 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,467 δισ. ευρώ”.

Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας με ρυθμό 2% για το 2019 και 2,2% για το 2020 (πολύ χαμηλότερα δηλαδή από το 2,8% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού), προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook). Την έκθεση παρουσίασε σήμερα η επικεφαλής Οικονομολόγος Γκίτα Γκόπινατ, στο πλαίσιο της Φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 862,8 (+0,81%) και 853,01 μονάδων (-0,34%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 856,77 και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 858,16 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,27%.

Ο τζίρος στα 57,2 εκατ., από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ και TITC και με το αρνητικό οι ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΣΑΡ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΟΤΕ, Fourlis και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ και TITC.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σημαντικότατη αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη (ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων), ενώ μικρή υποχώρηση σημείωσε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.734 συμβόλαια).

Στα 14.075 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.625 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.698, 7.280 για τον Οκτώβριο, 6.398 για τον Νοέμβριο και 20 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.138,75) κινήθηκε μεταξύ 2.120 και 2.147,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 Τρ. Αττικής), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.114), Alpha Bank (4.278), Πειραιώς (1.591), ΔΕΗ (1.382), Εθνική (3.642), MIG (3.703), Μυτιληναίο (326), Ελλάκτωρα (720), Jumbo (107), Intralot (187), OTE (147).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 30.506, Alpha Bank 53.761, Εθνική 43.653, MIG 69.686, ΔΕΗ 13.691, Ελλάκτωρα 11.948, Πειραιώς 23.296, Μυτιληναίο 12.197, ΓΕΚ 10.026.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                          Name of Issuer                 NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.765.236 τεμ., (από 56.765.236 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.125.269 τεμ. (25.125.269), ΔΕΗ 6.709.224 τεμ. (6.709.224), Eurobank 60.324.779 τεμ. (60.084.811), Εθνική 18.339.970 τεμ. (18.361.149), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.311.403 τεμ. (1.311.403).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v