Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στο ΧΑ

Στη ζώνη των 850 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, μετά την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας υπό το βάρος των πιέσεων στις τράπεζες και στη ΔΕΗ. Περιορισμένος ο τζίρος. Νέο limit down για την MLS.

Διστακτικές κινήσεις στο ΧΑ

Αρνητικά τα νεότερα από την Κίνα για την οικονομία της χώρας, «ρίχνει» χαμηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο μείον η Φρανκφούρτη, σε οριακά πτωτικό άνοιγμα τα futures στη Wall Street, αλλά σε χαμηλά επίπεδα για τον δείκτη φόβου.

Στις 12.441 ο DAX, από τις 2.968 ο S&P500 και στις 15,68 μονάδες ο VIX/CBOE.

Σε αυτό το ρευστό διεθνές περιβάλλον, και στο ΧΑ οι traders εμφανίζονταν επιφυλακτικοί από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα.

Τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές εμφανίζονταν διστακτικοί, τουλάχιστον για τα πρώτα 45' της συνεδρίασης. Ενδεικτικός ο μέτριος τζίρος, η κατανομή σε τραπεζικές και blue chips, με τον κλάδο-κλειδί να διαμορφώνει την πτωτική τάση. Καθότι ο κλάδος με την υψηλότερη απόδοση, την προηγούμενη εβδομάδα, είναι αυτός που πρώτος επηρεάζεται είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Ωστόσο ένα από τα καίρια ζητήματα και σήμερα είναι το νέο «κλείδωμα» της μετοχής της MLS, στα χαμηλά ημέρας. Με απώλειες 28,02% στο 1,49 ευρώ, σωρρευτικά στο μείον 60% σε μέτρηση εβδομάδας, προοιωνίζεται, όπως είχαμε αναφέρει στο προσυνεδριακό σχόλιο, μετοχικές και ενδεχομένως διοικητικές αλλαγές.

Η... κατάρρευση της MLS δημιουργεί εύλογα ερωτήματα τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για την 3Κ, στην οποία μέτοχος και ένα από τα τρία Κ είναι ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης. Απορία αρκετών χρηματιστηριακών η μέχρι τώρα... άφωνη στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την ώρα που συγκεκριμένο άρθρο της σχετικής νομοθεσίας προβλέπει ρητά ενέργειες που μπορεί να λάβει η εποπτεύουσα αρχή.

Προφανώς η... κατάρρευση της εισηγμένης δημιουργεί έναν πρόσθετο... πονοκέφαλο σε όσους ενεργούν, κατ' αρχάς, στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στην περιοχή των 852 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες 0,45%. Στις 811 ο Δείκτης Τραπεζών, χαμηλότερα κατά 0,68% και πέριξ των 2.125 ο FTSE25. Η απόκλιση μεταξύ FTSE25 και ΓΔ ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς οι οποίοι κάνουν λόγο για επιφυλακτική, διερευνητική επιστροφή ορισμένων αγοραστών στα blue chips και μετοχές-σηματωρούς.

Μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική και Eurobank, με την Autohellas να ακολουθεί. Στη μετοχή πέρασε νωρίτερα ένα πακέτο για 61.410 κομμάτια, στην τιμή των 6,84 ευρώ. Συνολική αξία στα 420.044 ευρώ, ακόμη ένα στην πληθώρα προσυμφωνημένων συναλλαγών που γίνονται το τελευταίο διάστημα.

Από τις μετοχές του δείκτη, με αγοραστές σε Aegean, Coca Cola, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή. Σταθερές TITANC και ΕΧΑΕ.

Στις 29/44 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 108 χωρίς μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v