Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική υποχώρηση στο ΧΑ

Με τη ζώνη των 850 μονάδων αναμετράται ο Γενικός Δείκτης, με βασικό υπαίτιο τις... τράπεζες. Πτώση άνω του 1,5% για τον κλαδικό δείκτη, «βαρίδι» για την τάση και η ΔΕΗ. Επιχείρηση «μαζέματος» του limit down στην MLS.

Τραπεζική υποχώρηση στο ΧΑ

Διάψευση προσδοκιών των long πως η... προίκα της προηγούμενης εβδομάδας θα έδινε πλεονέκτημα στους αγοραστές να κινηθούν υψηλότερα. Δυστυχώς για τους αγοραστές, στις συνεδριάσεις της Πέμπτης και Παρασκευής ήταν αρκετή η οικονομική ειδησεογραφία για να γυρίσουν πτωτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ελληνικό να ακολουθεί χαμηλότερα.

Με απώλειες έως τις 848 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με... υπαίτιο τον τραπεζικό, που μετρά διπλάσια σε ποσοστό διόρθωση και τον FTSE25 να διαμορφώνεται στην περιοχή των 2.115 μονάδων.

Μέτρια η συναλλακτική δραστηριότητα, ανάλογος ο τζίρος (χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν της Παρασκευής αλλά και έναντι του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας). Το 46% επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο, όπως... συνηθίζεται εδώ και μήνες, με ικανοποιητικό μερίδιο και σε τίτλους των Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Autohellas, MIG αλλά και των MLS, Πλαστικών Κρήτης κ.α., με κατανομή και σε τίτλους της μεσαίας κατηγορίας.

Οσον αφορά στην εικόνα της αγοράς, σημειώναμε πως ναι μεν οι αγοραστές ξεκινούν με πλεονέκτημα (που ΔΕΝ ξεκίνησαν), πλην όμως η αυξημένη μεταβλητότητα σε συνδυασμό με την ταχύτητα όσον αφορά στην αλλαγή τάσης δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί στις αγορές, στο ΧΑ. Πλέον, καλώς ή κακώς, αρκεί ένα tweet του προέδρου των ΗΠΑ ή μία είδηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας για να... γυρίσουν... τούμπα οι αγορές, με συνέπεια να επηρεάζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό δείκτες και μετοχές στο ΧΑ.

Στη διαγραμματική απεικόνιση αποτυπώνονται τα περιθώρια κίνησης του δείκτη, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε η λήξη της απλής σειράς ΣΜΕ μηνός Οκτωβρίου.

Από τα blue chips, ξεχωρίζουν με αγοραστές οι μετοχές των Αegean, EXAE, Sarantis και Τέρνα Ενεργειακής, που έχει μπροστά της την έκδοση του εταιρικού ομολόγου, ύψους έως 150 εκατ.

Στη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζει η προσπάθεια που καταβάλλεται στην MLS προκειμένου να περιοριστούν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες, έως το limit down, στο 1,45 ευρώ. Νωρίτερα με μικρότερες απώλειες, στο 1,905 ευρώ αλλά με τα ερωτήματα να παραμένουν.

Στις 14:35 η αξία των συναλλαγών ήταν στα μόλις 15,9 εκατ., η δε σχέση ανοδικών-πτωτικών στις 30-69, με 84 χωρίς μεταβολή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v