Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η στασιμότητα και οι μετοχές... επικαιρότητας

Με δεδομένη την αδυναμία της εγχώριας αγοράς να αποκτήσει ξεκάθαρη τάση, οι επενδυτές στρέφονται στο stock picking σε και μετοχές που έχουν «ειδήσεις». Η εικόνα σε ΟΤΕ και Jumbo και η σημασία της αύξησης του όγκου συναλλαγών.

ΧΑ: Η στασιμότητα και οι μετοχές... επικαιρότητας

Σημαντική άνοδος στη Wall Street, με ενδεικτική την προσέγγιση των 3.000 μονάδων για τον S&P 500. Συγκεκριμένα στις 2.995,68, την ώρα που ο δείκτης VIX/CBOE έκανε ακόμη μία... βουτιά, αυτή τη φορά κατά 7,07% προς τις 13,54 μονάδες. Σχεδόν 8 μονάδες χαμηλότερα μέσα σε μόλις (ούτε) εβδομάδα, αποτυπώνοντας έτσι την αυξημένη διάθεση traders και επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο.

Καλό το κλίμα και στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Guardian να βλέπει πως το Λονδίνο είναι κοντά σε μία συμφωνία για το Brexit. Αναμφίβολα μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν... βούτυρο στο ψωμί των traders, με τους long να έχουν πλεονέκτημα έναντι των short. Θα δούμε, καθώς πλησιάζουμε προς την ημερομηνία-ορόσημο της 31ης Οκτωβρίου.

Στα καθ' ημάς, η συνεδρίαση δεν ήταν άσχημη, παρά τον «καλλωπισμό» που επιχειρήθηκε προς το τέλος, άλλωστε και αυτή μέρος μίας συνεδρίασης είναι. Με απώλειες μεν οι τραπεζικές και με τον ΔΤΡ κοντά στο χαμηλό ημέρας, στις 813,29 μονάδες, αλλά με επάνοδο των αγοραστών σε blue chips και σε μετοχές-ορόσημο, με κυρίαρχο τον ΟΤΕ. Σε νέο υψηλό, στα 13,28 ευρώ, με αυξημένο τζίρο στα 13,766 εκατ. σε σύνολο 57,233 και διπλάσιος από της δεύτερης Εθνικής, που έκανε 6,768 εκατ. ευρώ. Απόδοση 2,79% στην εβδομάδα και 7,44% σε μηνιαίο, ο ΟΤΕ είναι η πιο αποδοτική θυγατρική για την Deutsche Telekom, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον Οργανισμό, που πλέον αποτιμάται στα 6,37 δισ. Στις 9 Οκτωβρίου αναρτούσαμε (στον Εκηβόλο) σχόλιο με εύγλωττο τίτλο για τον... τελευταίο των Μοϊκανών (από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, όσο οι τραπεζικές αδυνατούν να υπερβούν το όριο των 880-920 μονάδων...).

Ωστόσο πέραν του ΟΤΕ ήταν εμφανής η επιστροφή των αγοραστών σε μετοχές «επικαιρότητας», όπως για παράδειγμα για την Jumbo, που ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα (2018-19) και αυξημένη μερισματική πολιτική. Στα 13,75 η μετοχή και να δούμε πώς θα αποτιμήσει η αγορά τα νεότερα.

Με αγοραστές και σε ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΔΕΗ, με αυξημένες συναλλαγές -για ακόμη μία συνεδρίαση- στη μετοχή της Autohellas, γεγονός που χρήζει παρακολούθησης.

Τεχνικά για τους long προέχει η επιβεβαίωση των 850 ως περιοχή στήριξης (μέχρι τις 845), με ζητούμενη την υπέρβαση των 860 μονάδων σε κλείσιμο.

Μένει να δούμε εάν αυτός ο σχεδιασμός θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω των τραπεζικών, οπότε ο ΔΤΡ θα πρέπει να υπερβεί τις 840 ή με τα blue chips, εάν και εφόσον ο 25άρης υπερβεί τις 2.150 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, με αυτό το κλίμα θα συνεχιστεί η μόχλευση στα μεσαιο-μικρά, που και χθες απέδωσαν (Αlumil, Frigoglass, ΚΕΚΡΟΨ, ΑΒΑΞ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Enersoft κ.α.), από τις 49 που έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v