Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελαφρύ προβάδισμα για τους πωλητές

Με υποτονικές συναλλαγές και πτωτικές διαθέσεις, η συνεδρίαση στην εγχώρια αγορά. Στις τράπεζες εντοπίζονται οι περισσότερες πιέσεις, ενώ σε ρόλο «αντίβαρου» κινούνται ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. Υποχωρούν Motor Oil και ΔΕΗ.

ΧΑ: Ελαφρύ προβάδισμα για τους πωλητές

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στραμμένο στο Λονδίνο και στις τελευταίες εξελίξεις για το Brexit. Στις 12.630 ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 7.210 ο FTSE στο Λονδίνο. Στο... προοίμιο της συνεδρίασης στη Wall Street, ο μεν δείκτης VIX/CBOE «τσιμπάει» προς τις 14 μονάδες, την ώρα που τα futures του S&P500 παραπέμπουν σε πτωτικό ξεκίνημα, από 0,23% και από τις 2.990 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ οι traders ξεκίνησαν επιφυλακτικά τις κινήσεις τους, με σταδιακές συναλλαγές να οδηγούν βασικούς δείκτες και συγκεκριμένες μετοχές υψηλότερα. Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον χαμηλά επίπεδα, λιγότερα απ' ό,τι χθες. Ενα στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί αφορά στο ότι στις ανοδικές συνεδριάσεις η αξία των συναλλαγών υπερτερεί αυτών που πραγματοποιούνται στις πτωτικές.

Εάν αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στο χτίσιμο θέσεων σε μετοχές τραπεζικές και επιλεγμένα blue chips, μπορεί να οδηγήσει την αγορά υψηλότερα. Για τον ΓΔ, ένα κλείσιμο πάνω από τις 860 μονάδες μπορεί να είναι το ζητούμενο για σήμερα, ωστόσο ο στόχος είναι η πειστική υπέρβαση των 880 μονάδων, εκεί όπου για 2-3 φορές έχει εξαντληθεί η όποια ανοδική αντίδραση.

Κοντά στις 860 ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο λίγο χαμηλότερα, με τον ΔΤΡ στις 820 μονάδες, τον δε FTSE25 λίγο υψηλότερα, στις 2.140, με την απόκλιση των δύο δεικτών να επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμησή μας για επανενεργοποίηση στοχευμένα σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

To 36% πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, αν και ικανοποιητικός είναι ο τζίρος σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, αλλά και Coca Cola, Jumbo, Mytilineos, Aegean, Autohellas και στη μετοχή της Καμπάς/Reds.

Στον τραπεζικό κλάδο, το τελευταίο νέο είναι η παρουσίαση του σχεδίου «Ηρακλής» στους επικεφαλής του Συμβουλίου Εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, με το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων να είναι ένας από τους λόγους που το ΔΝΤ χαμήλωσε τον πήχη για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Από τον κλάδο, μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank, έπεται η Εθνική, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο, με συνέπεια τη διόρθωση τόσο του κλαδικού τραπεζικού δείκτη όσο και της αγοράς, που χάνει 0,33% (στις 11:10) με τον ΓΔ στις 855 μονάδες.

Μοιρασμένη η εικόνα στη μεγάλη κατηγορία, καθώς οι αγοραστές υπερτερούν σε όλο και λιγότερες μετοχές καθώς διευρύνονται οι απώλειες σε 0,45%. Με αγοραστές σε τίτλους των Cenergy, TITC, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Sarantis και Τέρνα Ενεργειακή, απόρροια και της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου. Η διαδικασία εγγραφών ξεκίνησε από σήμερα, διαρκεί μέχρι και την Παρασκευή, με την ουσία να είναι στο ότι ο όμιλος θα αντλήσει περισσότερα κεφάλαια (έως 150 από 60 εκατ.) με σαφώς χαμηλότερα επιτόκια, αποτέλεσμα της ραγδαίας αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στις αγορές κρατικών τίτλων.

Στις 32 έναντι 34 με 110 αμετάβλητες και με την Καμπάς/Reds να ξεχωρίζει. Στο επίκεντρο τα νεότερα για το Smart Park, καθώς με τις νέες συμφωνίες καλύπτεται -πλέον- το 80% των μισθωτηρίων για νέα καταστήματα. Στο 1,20 η μετοχή, με τις CPI, Performance, Κορδέλλου, Δρομέα, IntraKat, ΑΒΑΞ, Intralot, Unibios/Βιοσώλ, Πλαστικά Θράκης, ElvalHalcor να ξεχωρίζουν.

Στα 5,2 εκατ. η αξία των συναλλαγών, λίγο μετά τις 11:25, με τον ΓΔ χαμηλότερα κατά 0,21% στις 856 και τον ΔΤΡ με απώλειες 0,69% στις 818 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v