Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται... αποκόλληση στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική εκκίνηση για τον ΓΔ. Στο εύρος των 640-660 μονάδων, για μια ακόμη συνεδρίαση «περιμένει» η αγορά. Τα σενάρια για αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, η... έκπληξη από τον τίτλο του ΟΤΕ και το εύθραυστο διεθνές κλίμα.

Ζητείται... αποκόλληση στο Χρηματιστήριο

Σε φάση συσσώρευσης και αναμονής το ΧΑ, την ώρα που διεθνώς οι εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα (Συρία, Brexit, ΗΠΑ-Κίνα κ.α.) αποτελούν μέρος των όσων επηρεάζουν χρηματαγορές, πρώτες ύλες, νομίσματα. Προφανές πως είμαστε μέσα σε μία ιδιαίτερη περίοδο, με όχι και τόσο κανονικές συνθήκες, που συντηρούν τη μεταβλητότητα/αβεβαιότητα, το αυξημένο επενδυτικό ρίσκο, την επιφυλακτικότητα traders και επενδυτών.

Ρυθμιστής της διεθνούς τάσης η Wall Street, με τις λιανικές πωλήσεις να προβληματίζουν χθες και τον S&P 500 να διαμορφώνεται στις 2.989 μονάδες, κατά 0,20% χαμηλότερα, δηλαδή όση ήταν η ένδειξη στα futures μιάμιση ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Ωστόσο ο δείκτης VIX/CBOE παρά την επιβάρυνσή του -2,58%- παρέμεινε στα 13,89, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα των σημείων συναγερμού (17-18 μονάδες).

Στο ΧΑ, μέτρια η χθεσινή συνεδρίαση, με μειωμένες συναλλαγές, ανάλογο τζίρο, με το 39% στις τραπεζικές και το 22% στις τηλεπικοινωνίες. Δηλαδή σε 4+1 μετοχές πάνω από το μισό της συνολικής αξίας των 57,883 εκατ. Μονοδιάστατη η αγορά μας, όπως και αρκετά... ρηχή, τόσο που σχετικά εύκολα μπορεί να... χειραγωγηθεί από 3-4 ισχυρούς παίκτες.

Για τον Γενικό Δείκτη, άλλη μία συνεδρίαση στο γνωστό εύρος 640-660, με κλείσιμο στις 858,37 μονάδες και με τους long να προσβλέπουν σε υπέρβαση αυτής της αντίστασης σήμερα-αύριο, ημέρα λήξης της απλής σειράς μηνός Οκτωβρίου στα Παράγωγα.

Ηταν οι τράπεζες ο αρνητικός πρωταγωνιστής, χθες, με πωλήσεις και διόρθωση του κλαδικού δείκτη προς τις 819,52 αλλά ακόμη πάνω από το όριο των 800 μονάδων. Με βάση την τεχνική εικόνα και την αυριανή συνεδρίαση, θα διακινδύνευα να δω ως πιθανή μία κίνηση-αντίδραση προς τις 840 μονάδες στο αυριανό κλείσιμο της εβδομάδας. Για να δούμε, με τους long να περιμένουν κίνηση από Εθνική ή Alpha Bank, ή και τις δύο μέχρι και αύριο.

Ομως η θετική έκπληξη (;) των ημερών έρχεται από τον ΟΤΕ, και τη φρενήρη ανοδική πορεία του. Λόγος για τον οποίο και σήμερα ανεβάσαμε μέτρηση για τη μετοχή του, στα 13,45 ευρώ, στον Εκηβόλο, σε συνέχεια προηγούμενης στις 9 Σεπτεμβρίου.

Εκτός του ΟΤΕ η αγορά εστίασε σε επιμέρους μετοχές/εισηγμένες, λ.χ. Καμπάς/Reds με αφορμή τις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τα νεότερα για το φιλόδοξο project του ομίλου.

Παράλληλα, επιμέρους επιχειρηματικές κινήσεις/εξελίξεις διαμορφώνουν τάση για επιμέρους χαρτιά, όπως λ.χ η έγκριση για τη Noval Property που θα λειτουργήσει ως βραχίονας ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco. Με πλούσιο χαρτοφυλάκιο, θα είναι σε επόμενο χρόνο η εταιρεία που -κατά κάποιο τρόπο- θα αναπληρώσει την... απουσία της Grivalia.

Στα επιμέρους, κινητικότητα στις 3+1 εισηγμένες συμφερόντων Κόκκαλη, αλλά και σε μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v