ΧΑ: Αναζητά διέξοδο από τη συσσώρευση

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με το βλέμμα και τις προσδοκίες στις ανακοινώσεις της S&P για την Ελλάδα, ξεκινά η εβδομάδα. Ο πονοκέφαλος του χαμηλού τζίρου και τα κρίσιμα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη, τον FTSE 25 και τον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Αναζητά διέξοδο από τη συσσώρευση

Με συγκρατημένη αισιοδοξία το ξεκίνημα της εβδομάδας, με την προσοχή των επενδυτών στις εξελίξεις εκτός συνόρων, κυρίως όμως στην προοπτική αναβάθμισης της οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's, την Παρασκευή, αλλά και στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων, με σημαντικότερα αυτά της Mytilineos, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου.

Στην περιοχή των 862,58 για τον ΓΔ και όπως σημειώναμε -την Παρασκευή, στον Εκηβόλο- με σημείο αναφοράς τις 864, με ζητούμενη την πειστική υπέρβασή τους σήμερα, με έναν τζίρο μεγαλύτερο του μέσου όρου των 60 εκατ. την τελευταία εβδομάδα. Η επίτευξη αυτού του στόχου μόνο εύκολη δεν είναι, παρότι η απόσταση δείχνει ελάχιστη.

Σε φάση ιδιότυπης συσσώρευσης το ΧΑ, με τον ΓΔ στο κανάλι των 840-880, με τους μεν αγοραστές να μην ενισχύονται θεαματικά αλλά και τους πωλητές να μην προχωρούν σε... αδειάσματα, καθώς διάχυτη είναι η εκτίμηση πως η αγορά μπορεί να κινηθεί υψηλότερα στις επόμενες 51 συνεδριάσεις που μένουν για το 2019.

Στο σχόλιό μας της Κυριακής, επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε τα δύο στοιχήματα, από την έκβαση των οποίων θα μπορούσε να διαμορφωθεί η τάση είτε προς το άνω είτε προς το κάτω όριο του καναλιού.

Το αξιοπερίεργο είναι πως τόσο οι short όσο και οι long έχουν λόγους να προσβλέπουν σε μία υποχώρηση ή ανοδική κίνηση της αγοράς.

Για τους μεν πρώτους, το μείζον πρόβλημα των NPLs/NPEs των τραπεζών, η καθυστέρηση ενεργοποίησης ενός μηχανισμού δραστικής μείωσής τους, η ρευστότητα στις διεθνείς αγορές είναι ικανοί λόγοι για να τους επιβεβαιώσουν. Για τους αγοραστές, η καλή χημεία δανειστών - Αθηνών, όπως φάνηκε και με την έγκριση του προϋπολογισμού 2020, με την εικόνα των ομολόγων, τις ενέργειες του οικονομικού επιτελείου να υλοποιήσει 4-5 αυτονόητες πρόνοιες προκειμένου να... ξεκολλήσουν την οικονομία κ.α. λειτουργούν υπέρ τους.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 825 μονάδων, που παρά τη σημαντική απόδοσή του για φέτος υστερεί σημαντικά τόσο σε σχέση με τα blue chips όσο και με τις τιμές των ΑΜΚ του 2015. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο κλάδος έχει (θεωρητικά όμως) τις περισσότερες πιθανότητες υπεραπόδοσης μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Για τον κλάδο και τι αλλάζει για τις συστημικές με την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», ο Γιώργος Α. Σαββάκης αναλύει τα δεδομένα και ανιχνεύει τις προοπτικές. Προσωπική εκτίμηση πως το συγκεκριμένο project είναι ένα βήμα, που ωστόσο δεν επαρκεί. Μία πρώτη άσκηση δραστικής πολιτικής, μόνο που θεωρώ απαραίτητες και άλλες, όπως λ.χ την προώθηση του σχεδίου της ΤτΕ και της συμπληρωματικής εφαρμογής τους.

Τεχνικά για τον FTSE25: Οι 2.129 και 2.146 μονάδες είναι τα δύο πολύ σημαντικά επίπεδα, που διάσπαση θα μας δώσουν κίνηση 20-30 πόντους σε πρώτη φάση. Το 2.166 είναι στην παρούσα το στοπ στο short.

Για τον ΓΔ: Την προηγούμενη εβδομάδα ΟΤΕ και ΟΠΑΠ πρωτοστάτησαν. Ο ΓΔ έχει αντίσταση στο 865, που διάσπαση τεχνικά μας δείχνει στόχο τις 900 μονάδες, θυμίζοντας ότι το στοπ μας είναι στις 875. Οι 855 είναι κοντινή επιθετική στήριξη, που κατοχύρωση οδηγεί προς τις 835 μονάδες.

Για τον ΔΤΡ: Μία κατοχύρωση του πολύ σημαντικού 835 μπορεί να μας φέρει στο 860 σε πρώτη φάση ή και να δώσει συνέχιση άμεσα, αν το κατοχυρώσει. Οι 790 μονάδες είναι κοντινή στήριξη, που κατοχύρωση μπορεί και πάλι να δούμε κίνηση στις 760 μονάδες.

Αλλά με δεδομένο πως το ΧΑ επηρεάζεται και από τις διεθνείς αγορές, όπου τον ρυθμό τον δίνει η Wall Street για τον S&P500, η τεχνική εικόνα δείχνει ότι τo επίπεδο των 3.000 δοκιμάζεται, με το 3.020 να είναι σημαντική κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας δώσει το 3.048. Το 2.954 κοντινή και το 2.912 κύρια στήριξη.
Στα των διεθνών αγορών, η νέα παράταση που φαίνεται να δίνει η ΕΕ για το Brexit μέχρι τον Φεβρουάριο λειτουργεί -βραχυπρόθεσμα- υπέρ των long.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v