Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακινησία και καθίζηση τζίρου στο ΧΑ

Στη ζώνη των 855-860 μονάδων περιορίζονται οι κινήσεις για τον Γενικό Δείκτη, με περιορισμένες συναλλαγές. Μεικτά πρόσημα για τις τραπεζικές μετοχές, πιέσεις για ΕΛΠΕ, Viohalco, άνοδος για ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα. Τι έδειξαν τα παράγωγα.

Ακινησία και καθίζηση τζίρου στο ΧΑ

Σε ήπια ανοδικό ρυθμό τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο, καθώς εδώ και μιάμιση ώρα έχουν γυρίσει οριακά θετικά τα futures στη Wall Street. Ενδεικτικά του κλίματος δύο στοιχεία, καθώς ο μεν S&P 500 δείχνει προς τις 2.999 μονάδες, αλλά με τον VIX/CBOE να έχει περάσει τις 14 μονάδες, με την τάση να ενισχύεται προς υψηλότερα επίπεδα, στα 14,15%. Η προσοχή και στα οικονομικά αποτελέσματα, παρότι σήμερα δεν ανακοινώνει μεγέθη κάποια μεγάλη εταιρεία του NYSE.

Στην Αθήνα, στο ΧΑ, το κλίμα υποτονικό μέχρι τις 14:00, οπότε επιταχύνθηκε κάπως η ροή εντολών, ενεργοποιήθηκαν ορισμένες εντολές σε βαριές μετοχές, με τους αγοραστές να οδηγούν τον δείκτη λίγο υψηλότερα. Ωστόσο η τάση άρχισε να ξεκαθαρίζει σταδιακά μετά τις 14:30, σε μία λίγο-πολύ αναμενόμενη εξέλιξη.

Νωρίτερα η αγορά γύρισε χαμηλότερα, με τον ΓΔ προς τις 857, τον ΔΤΡ στις 820 με οριακά θετικό πρόσημο και τον TSE25 στις 2.132 με οριακά αρνητική μεταβολή.

Στα 19,8 εκατ. η αξία των συναλλαγών στις 14:00, στα 20,2 εκατ. στις 14:15 και ένα τέταρτο αργότερα στα 23,4 εκατ. ευρώ. Στο 33% η αξία των συναλλαγών που έχουν γίνει στον τραπεζικό κλάδο και με συγκριτικά ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Jumbo, Mytilineos, αλλά και σε Motor Oil, Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ, Viohalco, TITAN C, AEGEAN, Autohellas, Ελληνικά Πετρέλαια.

Στην αγορά Παραγώγων η λήξη χωρίς θεαματικές αλλαγές, καθώς στην τρέχουσα σειρά έγιναν 1.505 με μικρό discount αλλά με την επόμενη σειρά έχουν... ανοιχθεί 1.785 Συμβόλαια με premium 0,37%, αποτυπώνοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Δεδομένου ότι την προσεχή Παρασκευή αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον, από οικονομικό επιτελείο μέχρι funds και ισχυρούς ιδιώτες επενδυτές, η βαθμολόγηση από τον Standard & Poor's, με την αγορά να περιμένει αναβάθμιση κατά μία κλίμακα. Δεδομένου ότι ο οίκος αξιολόγησης την προηγούμενη φορά (πριν τις εκλογές) δεν είχε βάλει... βαθμό, η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς θεωρείται λογική. Ωστόσο εάν δεν δούμε το αποτέλεσμα, θα πρέπει να τηρούνται χαμηλοί τόνοι και προσεκτικές κινήσεις. Ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο, καθώς θα είναι αυτός που θα επηρεαστεί περισσότερο είτε προς τη μία -τις 840- είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Πάντως, με τη μέχρι τώρα (14:50) εικόνα της αγοράς, με τον τζίρο στα 23,9 εκατ. δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος για συναλλαγές προεξόφλησης, από μία εβδομάδα πριν. Θα δούμε, σε μία εβδομάδα από σήμερα.
Μέχρι τότε οι traders φαίνεται να προτιμούν την ασφάλεια των κινήσεών τους εντός συγκεκριμένου εύρους, για τον ΓΔ μεταξύ 850/845 έως 860/865 μονάδων.

Σε ένα εύρος 40 μονάδων και ο ΔΤΡ, μεταξύ 800-840 μονάδων, χωρίς -μέχρι τώρα- ουσιαστικό λόγο να επιχειρηθεί η προσέγγιση της αντίστασης.

Σε Eurobank και Πειραιώς υπερισχύουν ελαφρώς οι αγοραστές, σε Alpha Bank και Εθνική, οι πωλητές. Αυξημένος τζίρος για τη Eurobank στα 5,4 εκατ., μακράν ο μεγαλύτερος σε σχέση με ΟΤΕ και ΟΠΑΠ που έπονται, αλλά και των τραπεζικών που ακολουθούν.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν πως μέρος των θέσεων και της ρευστότητας αντλείται από την έκδοση του ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακής, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρωτοφανή ζήτηση από τις πλευρές των funds, Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ιδιωτών επενδυτών.

Από τις μετοχές του FTSE25 -στις 2.135 με οριακά θετικό πρόσημο- ξεχωρίζουν ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ΔΕΗ, η AEGEAN, η Motor Moil, η ΤΙΤ C κ.α., με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών μοιρασμένη.

Για το σύνολο της αγοράς, για 42 μετοχές υπερισχύουν οι αγοραστές, για 52 οι πωλητές, ενώ 89 είναι χωρίς μεταβολή.

Μεγαλύτερη άνοδος για ΑΕΓΕΚ, Pasal (με αφορμή τη συμφωνία με τη Sterner Stenhus), Κορδέλλου, ΒΙΟΣΩΛ/Unibios, Revoil, FoodLink, Lykos, Καμπάς/REDS, Moda Bagno, Δρομέας, Ελαστρον κ.α., κυρίως από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.

Στα 25,8 εκατ. ο τζίρος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v