Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβδομάδα κίνησης… σημειωτόν

Πέντε συνεδριάσεις χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη τάση και με υποτονικό τζίρο συμπλήρωσε η εγχώρια αγορά. Στις 862 μονάδες το σημερινό κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη. Με θετική ή αρνητική μεταβολή κάτω το 1% οι είκοσι από τις μετοχές του FTSE 25.

ΧΑ: Εβδομάδα κίνησης… σημειωτόν

Σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και με συνεχείς εναλλαγές αναλώνονται, στην τελευταία συνεδρίασης της εβδομάδας, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές επέλεξαν την στάση αναμονής, λόγω των συγκεχυμένων μηνυμάτων, αλλά και περιμένοντας την Σαββατιάτικη απόφαση από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι “η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά περίπλοκη, στην περίπτωση που το Βρετανικό Κοινοβούλιο απορρίψει, αύριο Σάββατο και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης, την οποία διαπραγματεύθηκαν οι Κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Από την άλλη, οι Υπηρεσίες του Αμερικανού Αντιπροσώπου για το Εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, ενημέρωσαν Επιχειρηματικούς Φορείς ότι οι επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25%, σε χιλιάδες επιλεγμένα Αγαθά που εισάγονται από Κράτη - Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα τεθούν σε εφαρμογή, όπως είχε προγραμματιστεί, σήμερα Παρασκευή, έπειτα από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που “άναψε το πράσινο φως” γι’ αυτό την περασμένη εβδομάδα.

Την επιφυλακτικότητα των Αγορών ενέτειναν και τα στοιχεία γ΄ τριμήνου από την Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, η Οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από τις προβλέψεις για 6,1% δημοσκόπησης της Wall Street Journal. Σύμφωνα με τους Financial Times, ήταν ο πιο χαμηλός ρυθμός των τελευταίων, περίπου, 30 ετών.

Εν μέσω αυτού του επιφυλακτικού κλίματος κινήθηκε και το Χ.Α., με την εικόνα να μην αλλάζει και μετά τις 14.00, όταν και έληξαν τα συμβόλαια Οκτωβρίου στην Αγορά Παραγώγων και όλα παίχτηκαν στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης και στις τελικές δημοπρασίες, οι βοήθειες των οποίων έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα υψηλά ημέρας και τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 862 μονάδων (τεχνικά ζητούμενο).

Και αν η επιφυλακτικότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναμενόμενη και λόγω της εικόνας στις Διεθνείς Αγορές, εκείνο που εξέπληξε αρνητικότατα τους Παράγοντες της Αγοράς, ήταν η συνεχιζόμενη φθίνουσα πορεία της συναλλακτικής δραστηριότητας (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), καθώς είναι γνωστό πως με αυτούς τους τζίρους το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Να σημειωθεί ότι ο τζίρος έδωσε τα διαπιστευτήριά του από την αρχή της συνεδρίασης, καθώς χρειάστηκαν 19 λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο, το πρώτο ημίωρο βρήκε τον τζίρο στα 1,6 εκατ. και η συμπλήρωση της πρώτης ώρας στα 3,6 εκατ., ενώ στα χαμηλά ημέρας μόνο ο τίτλος της TITC (+1,33%) διασωζόταν με θετικό πρόσημο, από το σύνολο του FTSE25, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, σαφής ένδειξη του μειωμένου ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Σαφώς πιο διαφορετικά από την παρατεταμένα επιφυλακτική εικόνα στο Χ.Α., τα δρώμενα στην Αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις υποχωρούν προς νέα ιστορικά χαμηλά και την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 1,306%.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 0,77% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 0,79%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 40,65% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 87,52%.

Για μία ακόμα συνεδρίαση συνεχίστηκε η αδύναμη εικόνα στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλό, με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών να αλλάζουν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και την τελική εικόνα να παίρνει σημαντικότατες βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες.

Η ίδια συμπεριφορά και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 815,05 (-0,54%) και 824,32 μονάδων (+0,60%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 820,78 (+0,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και στις 824,39 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,6%.

Για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα μεταξύ 810 και 831 μονάδων, δεν συντρέχει λόγος ενασχόλησης (!)

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, “είμαστε ανοικτοί και ήδη αναζητούμε άλλες ρεαλιστικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές συστημικές λύσεις, επιπρόσθετα του σχεδίου ‘Ηρακλής’, για τη μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-0,24%), Viohalco (-0,54%), Ελ. Πετρέλαια (-1,66%), ΟΛΠ (-0,22%), ΟΠΑΠ (-0,20%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,13%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΧΑΕ και Σαράντη.

Ελεγχόμενη διόρθωση, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για την μετοχή του ΟΠΑΠ (-20%). Με την υπέρβαση των 9,79 ευρώ ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “long”, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 9,96 – 10,00 και 10,23 – 10,30 ευρώ. Η δημόσια πρόταση στα 9,12 ευρώ, λειτουργεί σαν ισχυρότατη στήριξη.

Επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ (+1,27%), αλλά δεν δείχνει να διαθέτει την δυναμική για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο. Ο τίτλος χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 3,10 ευρώ, για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 3,35 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 2,92 ευρώ και αμέσως επόμενη στα 2,83 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Unibios (+4,27%), Moda Bagno (+2,78%), Mevaco (+4,43%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Reds (+2,03%), εμφάνιση πωλητή στον Σπύρου (-6,92%), νέο κύμα πωλήσεων στην MLS (-6,79%), ενώ μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε μία πρώτη αντίδραση η Audiovisual (+4,35%).

Αντέδρασε στο χθεσινό -7,41% η ΑΕΓΕΚ (+12%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Κορδέλλου (+6,60%), αύξηση των συναλλαγών στην Newsphone (+4,44%), κάτι κινείται στην Foodlink (+1,89%), τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις για την Έλαστρον (+2,39%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά η Fieratex (+5,24%).

Δεν θα μπορούσε να φέρει αλλαγές στα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών, η σημερινή συνεδρίαση.

Για τον Γενικό Δείκτη τα κρίσιμα άκρα στις 850 και 876 μονάδες, με θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 862μονάδων και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα όρια μεταξύ 2100 και 2166 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

“Ολοκληρώθηκε σήμερα η δημόσια εγγραφή για το εταιρικό ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακής, με την υπερκάλυψη να οδηγεί στην άντληση των ύψους 150 εκατ. ευρώ κεφαλαίων. Έληξαν επίσης οι σειρές Παραγώγων για τον τρέχοντα μήνα. Η ανακωχή στη Συρία και η ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στην Ε.Ε., αναμένεται να επηρεάσουν τις ήδη βεβαρημένες Αγορές, που θα περιμένουν τις Σαββατιάτικες αποφάσεις του Βρετανικού Κοινοβουλίου”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ συσσωρεύει εδώ και αρκετό καιρό, με σημερινά όρια 862 - 830 και καμμιά αλλαγή τεχνικά. Η υπέρβαση του όποιου ορίου θα δώσει τάση στην Αγορά”, εκτιμά η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Σε οριακά θετικό έδαφος έκλεισε χθες ο ΓΔ με αρνητική συνεισφορά της ΕΕΕ. Η αποκλιμάκωση του ρίσκου διεθνώς, σύμφωνα και με τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, δεν έδωσε κάποια σημαντική ώθηση στις Αγορές, οι οποίες δείχνουν να παραμένουν ακόμα επιφυλακτικές. Άλλωστε, σε νέο ιστορικό χαμηλό κινήθηκε ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ γ’ τριμήνου της Κίνας (σε ετήσια βάση) και συγκεκριμένα στο 6,0% (εκτ. 6,1%), οδηγώντας σε απώλειες τον Shangai Shenzen CSI 300 μεγαλύτερες του 1%, σήμερα το πρωί. Κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη και ίσως μεσοπρόθεσμη τάση ενδέχεται να αποδειχτούν οι επόμενες συνεδριάσεις του Χ.Α., σε συνάρτηση φυσικά με την πορεία των διεθνών βασικών μετοχικών δεικτών”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Leon Depolas Sec.

“Την εβδομάδα που πέρασε, είδαμε μία από τις μικρότερες διακυμάνσεις στην ιστορία του Χρηματιστηρίου. Όλη η διακύμανση της εβδομάδας, σε επίπεδο κλεισίματος, ήταν μόλις 0,4% πάνω και κάτω από το μέσο όρο των ημερησίων κλεισιμάτων” επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Ακόμα και οι ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις ήταν ελάχιστες. Αυτά έγιναν με σχετικά καλό τζίρο για την περίοδο, αλλά είναι από τις ελάχιστες φορές που σημειώθηκε τέτοια απροθυμία από τους Συμμετέχοντες.

Στα ομόλογα πάμε καλά. Η μεγάλη πτώση των spreads στα Ελληνικά ομόλογα, έχει κάνει όλα τα ομόλογα με μεγαλύτερο επιτόκιο να φαντάζουν ελκυστικά, ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις που υποχρεωτικά περιλαμβάνουν τα ενημερωτικά των εκδόσεων.

Έτσι το πράσινο ομόλογο της ΤΕΝΕΡΓ υπερκαλύφθηκε άνετα και βγαίνει στο χαμηλότερο επιτόκιο που δινόταν. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις, αλλά δεν εμπιστεύονται τις Ελληνικές μετοχές.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Οι βασικότεροι είναι δύο.

Οι Τράπεζες δεν έχουν πείσει ότι ξεπερνούν τα προβλήματά τους και τα τελευταία χρόνια όποιος έχει επενδύσει σε Ελληνικές Τράπεζες έχει χάσει (σχεδόν το σύνολο των κεφαλαίων του), παρά το γεγονός ότι οι ίδιες Τράπεζες είναι ακόμη, ο κυρίαρχος Παίκτης σε κάθε οικονομική διαπραγμάτευση στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όσες μη Τραπεζικές Εταιρείες έχουν μείνει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχουν χαμηλή διασπορά με αποτέλεσμα να κάνουν σπασμωδικές κινήσεις, μόλις κάποιος αποφασίσει να πάρει μια μεγάλη θέση σε κάποια Εταιρεία.

Σε αυτούς τους λόγους πρέπει να προσθέσουμε και τις επικείμενες Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων που κάνουν, ή θα αναγκαστούν να κάνουν όσες Εταιρείες θέλουν να παίξουν ρόλο στην νέα εποχή, που διαμορφώνεται στην Ελληνική Αγορά.

Οπότε περιμένουμε.

Την ίδια στιγμή, διεθνώς επικρατεί αναβρασμός, αλλά η “διεθνοποίηση” φαίνεται να βρίσκει συμβιβασμούς για τα πάντα.

Με τη σημερινή λήξη των Παραγώγων, μπορούμε να δούμε μια επιτάχυνση των κινήσεων προς τα πάνω, ή προς τα κάτω.

“Πάντως στηρίξεις υπάρχουν στις 850 και 835 μονάδες, ενώ οι αντιστάσεις είναι στις 865 και τις 880 μονάδες”, σημειώνει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Δεν άλλαξαν πολλά την εβδομάδα που πέρασε στο Χ.Α., ωστόσο κάποιες επιλεκτικές κινήσεις τοποθετήσεων διαφοροποίησαν επιμέρους κεφαλαιοποιήσεις από την μεγάλη εικόνα. Το ταμπλώ, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας, δεν έχει την δυναμική που είχε σε άλλες περιόδους και σε αυτό έχει συμβάλει, κυρίως, το γεωπολιτικό ρίσκο, το οποίο μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα”, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Είναι αναμενόμενο και εποχικά συμβατό, οι αναμονές των μεγάλων Θεσμικών Επενδυτών να είναι μεγαλύτερες όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, καθώς διανύουμε τις τελευταίες 51 συνεδριάσεις της χρονιάς και όσο να ‘ναι διαχειριστικά τα συνολικά κέρδη του 40%, δεν δημιουργούν άγχος απόδοσης για την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Η τακτική αυτή την περίοδο έχει να κάνει περισσότερο με την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης ζημιάς, παρά με την ανάληψη νέων θέσεων που θα χαλάσουν την εικόνα των αποδόσεων του χαρτοφυλακίου.

Σε όλα τα παραπάνω η υπόθεση του “Brexit” δεν είναι αδιάφορη, καθώς το 60% του τζίρου των Ξένων Επενδυτών γίνεται από κωδικούς που έχουν έδρα στην Μ. Βρετανία, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Χρηματιστηρίου.

Η αργή εξέλιξη των τιμών με την σειρά της, δεν δίνει “τροφή” σε βραχυπρόθεσμους Συμμετέχοντες στην Αγορά, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να γίνεται ακόμα πιο περιορισμένη.

Πέρα από την στασιμότητα στις χρηματιστηριακές τιμές, τα αισιόδοξα μηνύματα συνεχίστηκαν με κυριότερο την έγκριση του σχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2020 από την Ε.Ε., γεγονός που ανοίγει το δρόμο για μειώσεις στην φορολογία της χρήσης του 2019.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τιμολογημένη στις τρέχουσες τιμές και ενδεχομένως να αποτελέσει ένα ισχυρό θεμελιώδες άλλοθι για ένα ράλι προς το τέλος της χρονιάς, ή στο ξεκίνημα της επόμενης.

Επίσης στο μέτωπο των Τραπεζών διαπιστώνεται μια μεγαλύτερη εγρήγορση στον τομέα της επίσπευσης των τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων πακέτων δανείων, γεγονός που έχει βελτιώσει την οπτική των Ξένων στον κλάδο.

Τέλος η υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού έχει πλέον αντίκρισμα και στις Επιχειρήσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την σημαντική υποχώρηση στο κόστος δανεισμού της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέσω της έκδοσης των εταιρικών ομολόγων.

Και οι τρεις αυτοί παράγοντες λειτουργούν υποστηρικτικά στην Αγορά, περιορίζοντας τις πιέσεις σε ημέρες όπου η έλλειψη νέων, ή η τάση των Ξένων Αγορών θα δικαιολογούσε ένα μεγαλύτερο βάθος διόρθωσης.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης, σε μια από τις πιο “σφιχτές” σε εύρος εβδομαδιαίες κινήσεις του, επιβεβαίωσε την σημασία των 860 μονάδων, μένοντας πρακτικά στα ίδια επίπεδα με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Διαγραμματικά αυτό μεταφράζεται σε μια ευθεία γραμμή, που δεν αλλάζει τα δεδομένα της τάσης.

Η οριζόντια κίνηση είχε πάντως και κάποια θετικά στοιχεία: Ενεργοποίησε εκ νέου τα σήματα αγορών από MACD και τους μεσοπρόθεσμους κινητούς μέσους, οι οποίοι, πλέον, ταυτίζονται με την χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη.

Σε αυτή την σφιχτή συσσώρευση, οι τζίροι δεν είναι ομοιόμορφοι και δεν δίνουν κάποια άμεση ένδειξη στο που θα σπάσει η συγκέντρωση των τιμών. Η μεγάλη εικόνα δείχνει το σχηματισμό βάσης για κάποιο υψηλότερο επίπεδο, το οποίο δεν είναι άλλο από τις δίδυμες κορυφές του Ιουλίου στις 900 μονάδες.

Προς το παρόν και για όσο οι τζίροι δεν δείχνουν να ενισχύονται σε συστηματική βάση, η αργή κίνηση στον άξονα του χρόνου είναι το πιο πιθανό σενάριο, για τις επόμενες ημέρες.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση από την S&P ξεχωρίζει την ερχόμενη Παρασκευή, από τα προγραμματισμένα γεγονότα της εβδομάδας. Η S&P αξιολογεί την Ελλάδα με “Β+”, 4 βαθμίδες κάτω από το επενδυτικό όριο, με θετική προοπτική.

Κατά τα άλλα το νέο εταιρικό ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓΧΟ2) αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στον πίνακα της Κύριας Αγοράς του Χ.Α. την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.

"Στις ΗΠΑ η εβδομάδα αναμένεται να φορτιστεί από τις ανακοινώσεις των Εισηγμένων Εταιρειών, καθώς 563 Εταιρείες έχουν προγραμματίσει να δημοσιεύσουν αποτελέσματα τριμήνου, την εβδομάδα που έρχεται”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Πλεονέκτημα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.

Οριακές οι μεταβολές για Χρυσό και Ασήμι, κάτω από τα $8000 το Bitcoin.

“Η Κίνα θα προχωρήσει στην εισαγωγή νέων μέτρων για την οργάνωση του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ξένες επενδύσεις”, σύμφωνα με το αποτέλεσμα Κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της σύσκεψης αυτής, θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για την είσοδο των Ξένων Επενδυτών, αλλά και οι λίστες αξιολόγησης στην πιλοτική εφαρμογή των ζωνών ελεύθερου Εμπορίου.

Παράλληλα, θα αρθούν οι περιορισμοί στις Τράπεζες, στις Εταιρείες ομολόγων και στις Εταιρείες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν ιδρυθεί με Ξένα κεφάλαια και δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Dave Ramsden, αναπληρωτής διοικητής της BoE, δήλωσε ότι “εάν η συμφωνία για το ‘Brexit’ που έκλεισε ο Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση εγκριθεί από το Βρετανικό Κοινοβούλιο το Σάββατο, η καθοδήγηση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναφέρει καθαρή έξοδο από την ΕΕ, θα σημαίνει περιορισμένες και σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων”.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε ότι “υπάρχουν κάποια ήπια σημάδια υπερβολικών αποτιμήσεων, στις Χρηματοοικονομικές και real estate Αγορές της Ευρωζώνης”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, έντονο ήταν το ενδιαφέρον των Επενδυτών για το πράσινο ομόλογο ύψους 150 εκατ. ευρώ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Παράγοντες της Αγοράς αναφέρουν ότι η έκδοση υπερκαλύφθηκε 4,5 φορές, με τους Επενδυτές να προσφέρουν συνολικά 684 εκατ. ευρώ.

Η Εταιρεία αντλεί τελικώς 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα και με τον αρχικό προγραμματισμό, με τις πληροφορίες να φέρουν το επιτόκιο της έκδοσης στο 2,7%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 855,01 (-0,50%) και 862,25 μονάδων (+0,34%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 860,53 (+0,14%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 862,66 (+0,39%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 862,58 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,38%.

Ο τζίρος στα 41,7 εκατ., από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Jumbo, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα από 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακών μεταβολών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (5.363 συμβόλαια).

Στα 13.624 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.908 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.662, 1.505 για τον Οκτώβριο, 2.136 για τον Νοέμβριο και 21 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 2.127,75) κινήθηκε μεταξύ 2.120 και 2.135 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (343), Alpha Bank (1.093), Πειραιώς (679), ΔΕΗ (352), Εθνική (1.583), MIG (461), Ελλάκτωρα (127), OTE (168).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 31.212, Alpha Bank 54.452, Εθνική 42.944, MIG 72.245, ΔΕΗ 14.379, Ελλάκτωρα 12.323, Πειραιώς 23.894, Μυτιληναίο 12.081, ΓΕΚ 10.073.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                               Name of Issuer                NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.197.830 τεμ., (από 56.895.125 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.072.081 τεμ. (25.125.269), ΔΕΗ 6.709.224 τεμ. (6.709.224), Eurobank 60.674.779 τεμ. (60.674.779), Εθνική 18.760.952 τεμ. (18.598.556), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.311.403 τεμ. (1.311.403).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v