Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθοδικές οι διαθέσεις στο Χρηματιστήριο

Υποτονικός όγκος συναλλαγών και ήπια πτώση για τον Γενικό Δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση. Οριακές οι μεταβολές που καταγράφονται στα περισσότερα blue chips. Στο Brexit στραμμένα τα βλέμματα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Καθοδικές οι διαθέσεις στο Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μικρή άνοδο στη Φρανκφούρτη και με μικρή υποχώρηση στο Λονδίνο. Η Ευρώπη έχει στραμμένη την προσοχή της (κυρίως ) στις εξελίξεις από το μέτωπο του Brexit και δευτερευόντως σε όλα τα άλλα, συμπεριλαμβανόμενου αυτού των επαφών Ουάσιγκτον- Πεκίνου.

Με την προσυνεδριακή εικόνα της Wall Street να παραπέμπει σε ήπιο πτωτικό ξεκίνημα, με τα futures του S&P500 να δείχνουν άνοιγμα από 0,10% χαμηλότερα και από τις 2.995 μονάδες. Σημειωτέον πως από νωρίς «τσιμπάει» ο δείκτης VIX/CBOE καθώς επανέρχεται πάνω από τις 14 ενώ χθες την ίδια ώρα κυμαινόταν λίγο υψηλότερα των 13,55 μονάδων.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ, από την αρχή της συνεδρίασης οι short έχουν αναλάβει από τις πρώτες κιόλας εντολές, με τη συνεδρίαση να ανοίγει με ισχνό πτωτικό χάσμα από τις 859,44 μονάδες (σχετική ανάρτησή μας νωρίτερα στον Εκηβόλο...) και να συνεχίζει προς τις 855 μονάδες.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, χαμηλότερα ακόμη και από τον μέσο όρο εβδομάδας (στα περίπου 60 εκατ. ευρώ), ενδεικτικές της επιφυλακτικότητας (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών. Ωστόσο η προσοχή είναι επικεντρωμένη στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης και συγκεκριμένα στη διαδικασία λήξης της απλής σειράς μηνός Οκτωβρίου στα Παράγωγα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως από τις 14:00 και μετά θα επιταχυνθεί η ροή εντολών (κυρίως) από το City, ενώ για μετά τις 14:30-14:45 θα πρέπει να αρχίσει να ξεκαθαρίζει τη στάση που τηρούν τα ξένα χαρτοφυλάκια, που εδώ και περίπου ένα μήνα τηρούν τακτική αναμονής.

Με περίπου τις ίδιες απώλειες για τον FTSE25 και Δείκτη Τραπεζών στο 0,35% με 0,50%, αποτυπώνεται ο καταμερισμός των συναλλαγών των πωλητών και σε τραπεζικές μετοχές και σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς.

Στην περιοχή των 2.124 μονάδων ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πέριξ των 815 μονάδων ο ΔΤΡ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνέχεια. Για τους long ζητούμενη ήταν, εξαρχής, ένα κλείσιμο του ΓΔ πάνω από τις 864 μονάδες, στόχος που μέχρι τώρα δεν επιτυγχάνεται. Πλέον οι ελπίδες των αγοραστών εστιάζουν προς τη λήξη στο ΧΠΑ αλλά και στην εικόνα που θα διαμορφώνεται σε Νέα Υόρκη και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το 24% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στις τραπεζικές μετοχές αλλά και σε συγκεκριμένα «βαριά» χαρτιά, κυρίως δε σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και σε Coca Cola, που είναι και οι τρεις πρώτες στη σχετική κατάταξη, με τις τραπεζικές να ακολουθούν.

Στο μείον και οι 3 πρώτες μετοχές, με τις πωλήσεις να φτάνουν στα 13,38 ευρώ για τον Οργανισμό, στα 27,89 για την Coca Cola και στα 9,86% για τον ΟΠΑΠ. Μένει να δούμε πώς θα ενεργήσουν οι επενδυτές σε αυτές αλλά και σε άλλες.

Από τις μετοχές του δείκτη, αγοραστές ενεργούν σε μόλις 3 τίτλους, συγκεκριμένα για ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Fourlis και με σταθερές Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Sarantis. Στις 30 έναντι 44 και με 107 χωρίς μεταβολή (αρκετές δεν είχαν κάνει καν συναλλαγή αρχής στις 11:48). Μεγαλύτερη η απόδοση για Κορδέλλου, ΒIOΣΩΛ/Unibios, Καμπάς/Reds, Quest, Moda Bagno κ.α. 

Στα 5,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 12:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v