Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γύρω από τις 860 ο ΓΔ

Κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα, σε ευθυγράμμιση και με το θετικό κλίμα διεθνώς λόγω των εξελίξεων με το Brexit. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, πιέζεται χαμηλότερα η Coca Cola. Σε μέτρια επίπεδα ο τζίρος. Τα σενάρια για τη συνέχεια.

ΧΑ: Γύρω από τις 860 ο ΓΔ

Οικονομικά αποτελέσματα κυρίως για τη Wall Street, εξελίξεις στο... μέτωπο του Brexit, για Λονδίνο και Φρανκφούρτη.

Σε ανοδικό άνοιγμα της συνεδρίασης παραπέμπουν τα futures στη Νέα Υόρκη, με το συμβόλαιο του S&P500 από 0,28% και από τις 3.002 μονάδες. Το ενδιαφέρον, όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, και στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, με τις Blackstone, Philip Morris, The Travelers κ.α.

Οι δηλώσεις Γιούνκερ μπορεί να έδωσαν αρχικά μία μικρή ώθηση στον FTSE100, που αντέδρασε έως τις 2.150 για να διολισθήσει στη συνέχεια, με τους traders εύλογα επιφυλακτικούς καθώς από μία δήλωση -όσο ενδεικτική και να είναι- μέχρι την αποσαφήνιση των όρων μίας συμφωνίας, εάν και εφόσον επιτευχθεί, μεσολαβούν πολλά.

Ωστόσο η πρώτη ανάγνωση γίνεται και κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για το ποιες ελληνικές επιχειρήσεις με σημαντική παρουσία, εξαγωγές στο Η.Β. συζητιούνται σε χρηματιστηριακά γραφεία. Μία πρώτη προσπάθεια επιχειρείται με εμφανείς τις τάσεις για 3-5 συγκεκριμένες εισηγμένες/μετοχές. Προφανώς το θέμα θα είναι μεταξύ των κορυφαίων στον Τύπο του σαββατοκύριακου, οπότε... από Δευτέρα και βλέπουμε.

Προσώρας εστιάζουμε στη σημερινή συνεδρίαση και στην προσπάθεια υπέρβασης των 860 μονάδων σε κλείσιμο. Στην εξέλιξη της συνεδρίασης και από τις 14:30 και μετά, με τη ροή των εντολών (κυρίως) από το Λονδίνο θα διαμορφωθεί η τάση, με το τελευταίο 15λεπτο να προοιωνίζεται ενδιαφέρον. Στο καλό -για τους long- σενάριο, που ο ΓΔ ξεπεράσει σε κλείσιμο και τις 863 μονάδες, τότε οι αγοραστές αποκτούν ισχυρό προβάδισμα και... αέρα για τη λήξη των ΣΜΕ Οκτωβρίου, αύριο, στα Παράγωγα.

Σημειωτέον πως μέχρι και τώρα δεν σημειώνονται κινήσεις προεξόφλησης, ενόψει της σημαντικής βαθμολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's, την προσεχή Παρασκευή.

Τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ούτε από τις συναλλαγές/τζίρο, που διαμορφώνονται σε μέτρια επίπεδα -και περί τα 20 εκατ. λιγότερα από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας- ούτε από τη διακύμανση συγκεκριμένων μετοχών, κυρίως του τραπεζικού κλάδου.

Με άνοδο 0,42% στις 862 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον Δείκτη Τραπεζών στο 0,33% και τις 823 μονάδες. Στην περιοχή των 2.140 ο FTSE25, και σήμερα σε discount έναντι του τραπεζικού.

Αυτό γιατί το 42% της αξίας συναλλαγών γίνεται στον κλάδο-κλειδί, με τη Eurobank να έχει τζίρο 6,7 εκατ. (στις 14:20) σε σύνολο 37,9 εκατ. Στο 0,825 η μετοχή της, με τον ΟΠΑΠ να ακολουθεί, με 6,2 εκατ. και Alpha Bank, Εθνική, ΟΤΕ, Motor Oil, Lamda, Mytilineos, Jumbo, Πειραιώς, Coca Cola κ.α. να ακολουθούν. Με αρνητικό πρόσημο η Lamda, στα 7,25 και της Coca Cola στα 28,24 και προ ολίγου και η Jumbo στα 17,45 ευρώ.

Ωστόσο, μετά τις 14:25 επιταχύνθηκε -όπως αναμενόταν- ο ρυθμός εντολών, με τους αγοραστές να ενισχύουν υψηλότερα τις θέσεις τους. Ο κλάδος που συμβάλλει στο 0,55% του ΓΔ είναι -κυρίως- ο τραπεζικός, με Πειραιώς και Εθνική να αντιδρούν περισσότερο από 1,5% στα 3,002 και στα 2,78 ευρώ, αντίστοιχα.

Για τον 25άρη, όπως δείχνει και το διάγραμμα, στις 2.150 μον. είναι η κοντινότερη σημαντική αντίσταση, με την ενδεχόμενη υπέρβαση και των 2.166 (σε κλείσιμο) να σηματοδοτεί την αλλαγή τάσης, την ώρα που και για τον ΔΤΡ ζητούμενο είναι η επαναφορά στα τοπικά υψηλά του. Οι σημαντικές τεχνικές τιμές είναι εμφανείς στο διάγραμμα του Ηλία Ζαχαράκη.

Ενα επιπλέον στοιχείο που μας δείχνει τη βελτίωση του κλίματος, αυτά που αφορούν στα Α/Κ, καθώς και αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Κώστα Σιαμπράκο, συνεχίστηκε η εισροή σε Μετοχικά και Ομολογιακά Εσωτερικού, με το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ  στα 7,438 δισ., περισσότερο κατά 22,1% από την αρχή του έτους.

Με αγοραστές στις μετοχές των Viohalco, Aegean, Cenergy, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Mytilineos, Tέρνα Ενεργειακή, με τραπεζικούς κύκλους να σημειώνουν πως οι εγγραφές για το ομολογιακό ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες. Στα 7,42 η μετοχή και στα 845,28 εκατ. η αποτίμηση, που με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συγκροτούν έναν όμιλο με χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη του 1,2 δισ.

Στις 51 με 40 η σχέση ανοδικών - πτωτικών και 93 χωρίς μεταβολή, καταδεικνύουν την ισορροπημένη τάση στο ταμπλό.

Για ΚΡΙ ΚΡΙ η υψηλότερη απόδοση, με 4,80% στα 5,24 ευρώ, καθώς θα είναι από τις κύριες ωφελημένες από ένα συναινετικό Brexit.

Ακολουθούν Πλαστικά Κρήτης στα 12,60, με αυξημένο -για τα δεδομένα της εταιρείας- τζίρο, Κορδέλλου, Intralot, ElvalHalcor, Πλαστικά Θράκης, Καμπάς/REDS.

Στα 43,8 εκατ. ο τζίρος -στις 14:45-, θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 55 προς τα 60 εκατ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v