Αφύπνιση στο ΧΑ με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο

Επιχείρηση «αποκόλλησης» και άνοδος στις 873 μονάδες για τον ΓΔ με ενισχυμένο τζίρο. Η Εθνική και η Ελλάκτωρ πρωταγωνίστησαν σε απόδοση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Πιέσεις για ΟΤΕ , ΟΠΑΠ και Eurobank. Νέο ρεκόρ στα ομόλογα.

Αφύπνιση στο ΧΑ με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο

Η υποχώρηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 1,272% η απόδοση του 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), δείχνουν να δίνουν τα απαιτούμενα “καύσιμα”, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να συνεχίσει την αργή αναρρίχησή του προς νέα βραχυπρόθεσμα υψηλά, με τον καθαρό τζίρο να παραμένει στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών, με μικρές αυξομειώσεις.

Από την άλλη, σε τίποτα η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ δεν συνηγορεί για “γενικευμένη άνοδο”, καθώς οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Τραπεζικός κλάδος έπαιξε τον ρόλο “ταγού” στην ανοδική κίνηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +1,28% του Τραπεζικού δείκτη, αλλά και από το γεγονός ότι ο ΔΤΡ ήταν ο πρώτος από τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., που έδωσε ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσε να προστεθεί και η ευδιάκριτη κινητοποίηση στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, με αποτέλεσμα με αρνητικό πρόσημο να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση μόνο οι Jumbo (-0,11%), Lamda Development (-0,56%), ΟΛΠ (-0,22%), ΟΠΑΠ (-1,62%) και ΟΤΕ (-1,10%).

Όπως προαναφέρθηκε η αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη συνεχίζει να είναι αργή και παρά το γεγονός ότι ο ΓΔ συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, τα αθροιστικά κέρδη μόλις και μετά βίας φθάνουν στο 2,06%, όταν ο Τραπεζικός δείκτης με τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, αθροίζει κέρδη 3,44%.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης έχει “ξαναδεί” έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στην περίοδο 26/6 έως και 5/7/2019, όταν και είχε συμπληρώσει οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Μένει να φανεί αν η “νηοπομπή” των, ήπια, ανοδικών συνεδριάσεων, έχει επενδυτικό ορίζοντα την Παρασκευή όπου και αναμένεται η “ετυμηγορία” της S&P, ή θα συνεχιστεί αν σε αυτό βοηθήσουν οι Διεθνείς Αγορές και τα θετικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων.

Ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (+1,42%) και Εθνική (+3,64%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Eurobank (-0,22%) και Πειραιώς (+0,46%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 852,15 μονάδες (+1,82%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 848,96 (+1,44%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 847,63 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,28%.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, με το “stop long” να εντοπίζεται στις 738 μονάδες. Αν συνεχίσουν να είναι καλύτεροι οι αγοραστές, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη 878 – 880 και οι πρώτες στηρίξεις στις 847, 835, 820, 800 και 762 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στρατηγική δύο ταχυτήτων ακολουθεί και θα ακολουθήσει εφεξής η Εθνική Τράπεζα, στη μάχη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διαχωρίζοντας τα στεγαστικά από τα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά. Για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, η Διοίκηση της Τράπεζας έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλα τα όπλα της, με στόχο τη ρύθμιση της μεγαλύτερης μάζας. Όπου ο Δανειολήπτης δεν συναινεί στη ρύθμιση, θα επιστρατεύονται τα ύστατα όπλα, όπως η πώληση του δανείου (μαζί με το collateral), ή ο πλειστηριασμός του Ακινήτου. Αντίθετα, στα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, η Τράπεζα έχει, σύμφωνα με του ‘Euro2day.gr’, αποφασίσει να προχωρήσει σε πωλήσεις και τιτλοποιήσεις”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και δύο κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ, συμπλήρωσε η Αεροπορία Αιγαίου (+1,57%). Για να δώσει νέα βραχυπρόθεσμα υψηλά, πρέπει ο τίτλος να πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 8,24 ευρώ, ενώ η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 7,69 ευρώ.

Το τελευταίο αρνητικό πρόσημο για τον τίτλο της ΔΕΗ (+1,57%) στις 16/10 και τρία κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ, ενώ σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 3,10 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνησης προς τα 3,35 – 3,50 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” έχει ανέβει στα 2,97 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση των 6.330.002 (KA) μετοχών της εταιρείας Βαρβαρέσος, προκειμένου να μετατραπούν σε ισάριθμες (ΚΟ) μετοχές. Η επαναδιαπραγμάτευση των νέων 6.330.002 (ΚΟ) μετοχών της εταιρείας ορίζεται για την 25/10/2019.

Από σήμερα, και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρείας Frigoglass ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία €0,10 (από €0,36) ανά μετοχή.

Τέλος από σήμερα, η επωνυμία της εταιρείας Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, άλλαξε σε Prodea ΑΕΕΑΠ με νέο διακριτικό τίτλο Prodea Investments.

Από εκεί και πέρα, από χθες η στήλη ειδοποίησε για την επερχόμενη από την “άλλη όχθη του Ατλαντικού” είδηση που αφορούσε την Intralot (+8,95% και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση).

Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστήριο της Περιφέρειας της Κολούμπια στις ΗΠΑ αρνήθηκε να μπλοκάρει την αμφιλεγόμενη συμφωνία στο online στοίχημα με την Intralot. Όπως γράφουν τα τοπικά ΜΜΕ, “ο Δικαστής John Campbell αρνήθηκε να ‘παγώσει’ τη συμφωνία ύψους $215 εκατ. με την Ελληνική Εταιρεία για τη διαχείριση του στοιχήματος”.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “σημαντική η στήριξη στα 0,35 ευρώ, κοντινή στα 0,39 και πρώτη αντίσταση στην ζώνη 0,44 – 0,46 ευρώ. Το ημερήσιο ‘stop short’ στα 0,49, ενώ τα 0,57 είναι μεσοπρόθεσμη αντίσταση και μεγάλο επίπεδο, αν θέλει να αλλάξει τάση σε μεγάλη εικόνα”.

Επιστροφή αγοραστών σε Pasal (+18,18%), Δρομέα (+6,12%), Παπουτσάνη (+2,67%) και Μουζάκη (+2,92%), ενώ θετικής υποδοχής έτυχαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Μοτοδυναμική (+10,08%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για MLS (+5,11%) και Ιντρακόμ (+3,77%), με “ανοιχτές” εντολές αγορών το σημερινό +4,59% για την Moda Bagno, ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά η ΕΥΔΑΠ (+3,64%).

Εμφάνιση “καθυστερημένων” αγοραστών στην Forthnet (+9,69%), ενώ αν δεν πιέζεται “τεχνικά” η Τεχν. Ολυμπιακή (-0,89%), δεν αποκλείεται να βραδύνουν οι εξελίξεις που περιμένει εναγωνίως η Αγορά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ο Τραπεζικός κλάδος δίνει τον τόνο, προϊδεάζοντας για πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο Scope, προϊδεάζει για ανάλογη αντιμετώπιση και από τη S&P την Παρασκευή, συμβάλλοντας στην περαιτέρω βελτίωση της τεχνικής εικόνας, χωρίς, ωστόσο, να συνοδεύεται και από συναλλακτική βελτίωση. Έτσι, οι αγοραστές συνεχίζουν να διατηρούν το προβάδισμα, σε σχέση με την πιθανότητα συνέχισης της ανοδικής κίνησης του ΓΔ” εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ, επιβεβαίωσε το προχθεσινό σήμα ανόδου, ταυτόχρονα και ο 25αρης έκλεισε πάνω από την αντίσταση των 2145 μονάδων, καθώς και ο ΔΤΡ παρέμεινε πάνω από τις 830 μονάδες. Όλα αυτά με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Επόμενες αντιστάσεις οι 876 μονάδες για τον ΓΔ και 2176 για τον 25αρη, στηρίξεις 850 και 2130”, τονίζει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Το περιβάλλον συνεχίζει να είναι υποστηρικτικό για το Χ.Α., αν και ο συναλλακτικός όγκος παραμένει ισχνός. Σχετικά με τις πιθανές αναβαθμίσεις πρέπει να σημειώσουμε ότι, αν και θετικές για την ανοδική ορμή, το επίπεδο που αποτελεί ‘game changer’ για το Χ.Α. είναι η επενδυτική βαθμίδα. Η κατάκτηση αυτής θα εξαρτηθεί, κατά την εκτίμησή μας, από μια πολυδιάστατη βελτίωση των μεγεθών της Ελληνικής Οικονομίας τους επόμενους μήνες. Αυτό δεν θα είναι εύκολο σε περίπτωση επιδείνωσης του ‘outlook’ της Παγκόσμιας Οικονομίας και γι' αυτό απαιτούνται εμπροσθοβαρείς διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που θα ξεκλειδώσουν επενδύσεις και επιχειρηματικότητα. Στην παρούσα φάση, το σημαντικότερο για τον ΓΔ είναι το μειωμένο πτωτικό ρίσκο για τις μετοχές, όσο το διεθνές κλίμα είναι σταθεροποιητικό, γεγονός που βοηθά στην απορρόφηση των βραχυπρόθεσμων πιέσεων, σε Εισηγμένες με ποιοτικούς ισολογισμούς και προσδοκία για αύξηση της κερδοφορίας”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει τη διαδικασία αργής συσσώρευσης – αναρρίχησης, υπό συνθήκες συναλλακτικής υποτονικότητας, με τους αγοραστές να διατηρούν υπεροπλία έναντι των πωλητών και τον ΓΔ να επιδιώκει την ανόρθωση του”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Πρόκειται για ένα σκηνικό που προκύπτει από τη συνεπίδραση των θετικών, σε γενικές γραμμές, εξελίξεων στην Ελληνική Οικονομία που, ωστόσο, συνυπάρχουν με τις μεγάλες αβεβαιότητες του εξωτερικού περιβάλλοντος, τόσο από την ανατροφοδότηση των χρόνιων ‘μαύρων κύκνων, όσο και από την τροφοδότησή του με νέους ! Έτσι, η προοπτική για ένα “end year rally” με στόχο την υπέρβαση των 900 μονάδων, σε συνέχεια δύο ακόμη ανεπιτυχών προσπάθειών το προηγούμενο διάστημα, είναι μεν πιθανή, αλλά τελεί υπό την αίρεση της μείωσης των διαταρακτικών παραγόντων που επιβαρύνουν το εξωτερικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, στο επόμενο διάστημα αναμένουμε την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, που θα οδηγήσει στην μείωση των συντελεστών φορολόγησης κερδών και μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και στην επιστροφή ποσού 138 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο σε Εταιρείες, λόγω του επανα-υπολογισμού του ποσού που καταβάλλουν για την προκαταβολή φόρου του επόμενου έτους.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προϋποθέσεις επιστροφής κεφαλαίου από σημαντικό αριθμό Εισηγμένων Εταιρειών, που έχουν διαχρονικά υψηλή μερισματική απόδοση και προοπτική για συνέχισή της, στο βαθμό που η οικονομική συγκυρία συνεχίσει να είναι θετική για την Ελληνική Οικονομία.

Μάλιστα, η καταβαράθρωση των αποδόσεων των ομολόγων (στο 1,27% τα Ελληνικά δεκαετή !) καθιστούν τις αποδόσεις των Ελληνικών blue chips (Εταιρείες του δείκτη μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης και όχι μόνο !) ιδιαίτερα ελκυστικές επενδυτικές επιλογές, εξέλιξη που ήδη επισημαίνεται από όλους τους Αναλυτές με τους Αρθρογράφους των F.T. να αναφέρονται στο φαινόμενο της υποκατάστασης των ομολόγων από τις μετοχές !

Επιπλέον, η ψήφιση του νομοσχεδίου για το σχέδιο “Ηρακλής” θα δρομολογήσει την επιτάχυνση της εξυγίανσης των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα “κόκκινα” δάνεια, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας, ώστε τα Ελληνικά ομόλογα να διανύσουν στο συντομότερο δυνατό χρόνο τις 4 βαθμίδες που απαιτούνται, για να αποτελέσουν επενδυτική επιλογή των Θεσμικών Επενδυτών του Εξωτερικού.

Η S&P αναμένεται την Παρασκευή να ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή. Την ίδια ώρα, η υπερκάλυψη του ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακής, η τοποθέτηση του Οδυσσέα Κυριακόπουλου στη μετοχή της Lamda Development, η δρομολόγηση των επενδύσεων της ENEL στον Καφηρέα και του Ομίλου ΤΕΜΕΣ στο Costa Navarino, συνιστούν θετικές ψήφους εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, στο εξωτερικό περιβάλλον οι εξελίξεις συνεχίζουν να είναι πυκνές και απρόβλεπτες. Στη Βρετανία, διαφαίνεται ότι το σενάριο ενός άτακτου “Brexit” απομακρύνεται, με τα ενδεχόμενα μιας συμφωνίας, ή της παράτασης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης να είναι πιθανά.

Τα γεωπολιτικά θέματα που έχουν ανακύψει από τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία είναι σε εξέλιξη και καταγράφονται διάφορα σενάρια που σχετίζονται τόσο με την Κύπρο όσο και με τη Χώρα μας.

Η απόφαση της Ε.Ε. να αναστείλει τις ενταξιακές διαδικασίες για την Αλβανία και τα Σκόπια, δημιουργούν προϋποθέσεις έντασης στα Βαλκάνια, εξέλιξη ενδεχομένως βλαπτική για την Ελλάδα.

Τέλος, η διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με την Κίνα για τα εμπορικά ζητήματα, διαφαίνεται ότι είναι πιθανό να οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία των δύο Πλευρών. “Εξέλιξη που από μόνη της μπορεί να σηματοδοτήσει άλλα δεδομένα για την Παγκόσμια Οικονομία, για την οποία οι εγκυρότεροι Παρατηρητές θεωρούν ότι βαδίζει προς την επιβράδυνση, με σοβαρή την πιθανότητα ακόμη και ύφεσης, οδηγώντας τους Διαχειριστές σε πρακτικές διαχείρισης με ελαχιστοποίηση των αναλαμβανόμενων επενδυτικών κινδύνων”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικρά κέρδη, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού (αργία στην Ιαπωνία).

Θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Εναλλαγές προσήμων για Χρυσό και Ασήμι, πάνω από τα $8200 κινείται το Bitcoin.

“Το κόμμα των Εργατικών δεν θα στηρίξει τη συμφωνία του Βρετανού Πρωθυπουργού, ούτε το χρονοδιάγραμμα για να περάσει η νομοθεσία”, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής του, Τζέρεμι Κόρμπιν.

“Εάν το ‘Brexit’ καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο, τότε η Κυβέρνηση θα αποσύρει το νομοσχέδιο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και θα ασκήσει πιέσεις για εκλογές”, τόνισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο, λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες ψηφοφορίες.

“Το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το επόμενο έτος, ενδέχεται να παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, κρίνει η Κομισιόν, η οποία με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ζητά διευκρινίσεις από την Ιταλική Κυβέρνηση.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τη “National Association of Realtors”, οι μεταπωλήσεις κατοικιών διολίσθησαν κατά 2,2%, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,38 εκατ. τον περασμένο μήνα. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν πτώση κατά 0,7%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 866,95 (-0,02%) και 874,82 μονάδων (+0,88%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 873,31 (+0,71%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 873,5 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,73%.

Ο τζίρος στα 83,2 εκατ., όμως από αυτά τα 23,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΛΑΜΔΑ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!)

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο ΟΠΑΠ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Motor Oil και στο χαμηλό οι Lamda Development και ΟΛΠ.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.822 συμβόλαια).

Στα 14.454 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.389 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.313, 1.177 για τον Νοέμβριο και 136 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.158,25) κινήθηκε μεταξύ 2.154,5 και 2.176 μονάδων.

Αυξήθηκε λίγο ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 ΟΤΕ, 5.273 Alpha Bank, 5.000 Intralot, 8.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.061), Alpha Bank (3.611), Πειραιώς (3.006), ΔΕΗ (692), Εθνική (5.275), MIG (1.288), Ελλάκτωρα (1.060), OTE (142), Intralot (432), Cenergy (107), ΕΧΑΕ (148), Ιντρακόμ (111), Μυτιληναίο (255), ΟΠΑΠ (136).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 31.924, Alpha Bank 56.424, Εθνική 45.328, MIG 74.472, ΔΕΗ 14.279, Ελλάκτωρα 12.616, Πειραιώς 25.468, Μυτιληναίο 12.092, ΓΕΚ 10.057.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                             Name of Issuer              NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.719.419 τεμ., (από 57.187.765 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.072.081 τεμ. (24.072.081), ΔΕΗ 6.709.224 τεμ. (6.709.224), Eurobank 60.145.247 τεμ. (60.645.247), Εθνική 18.577.585 τεμ. (18.771.763), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.311.403 τεμ. (1.311.403).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v