Αναμέτρηση με τη ζώνη των 870 στο ΧΑ

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, με αρωγό το θετικό διεθνές κλίμα. Ανοδικά οι τράπεζες, ξεχωρίζει η Εθνική, απώλειες για Eurobank. Βαρίδι για τον δείκτη οι πιέσεις σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Τα σενάρια για τη συνέχεια.

Αναμέτρηση με τη ζώνη των 870 στο ΧΑ

Συντηρείται η ανοδική φορά στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Αλλού με μεγαλύτερο ποσοστό, αλλού με μικρότερο, με το momentum να λειτουργεί υπέρ των long, έστω και με μικρό προβάδισμα. Τάση που ευνοείται και από την εικόνα που διαμορφώνεται στη Νέα Υόρκη, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Στο συν 0,10% τα futures του S&P 500, που δείχνει να ξεκινά από τις 3.009 μονάδες. Η τάση στη Wall Street υποστηρίζεται -σε αυτή τη φάση- περισσότερο από την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων και δη δεικτοβαρών ομίλων, που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της τάσης και στάσης των traders. Το συγκεκριμένο στοιχείο είναι αυτό που μας δίνει την αφορμή να θεωρήσουμε ως πολύ πιθανό το να ενισχυθεί ο δείκτης σε «νέα ιστορικά υψηλά». 

Δεδομένου ότι μετά τις εθνικές εκλογές το ΧΑ κλίνει -ως προς τη συσχέτισή του- περισσότερο προς τη Νέα Υόρκη παρά προς τη Φρανκφούρτη. Λογική μία τέτοια μεταστροφή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ενεργών κεφαλαίων στην αγορά στο μ.κ. εισηγμένων είναι αμερικανικών συμφερόντων και αγγλικών, με τα αμερικανικά funds να έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους και στην αγορά «χρέους», σε κρατικούς τίτλους.

Μάλιστα, νωρίτερα, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς οι... αγορές προεξοφλούν αναβάθμιση από τη Standard & Poor's, την Παρασκευή, αρκετά μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ενδεικτικά το σημείο αναφοράς, 10ετές, έφτασε έως το 1,27% πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο αυτήν του ελληνικού. Την ίδια ώρα, στη Νέα Υόρκη το GREK/ETF ενισχύεται περισσότερο, στα 9,78$ το... καλάθι ελληνικών εταιρειών/μετοχών, που αποτελεί και υψηλό εβδομάδας. Ενδεχόμενη συνέχιση της ανόδου, στη Νέα Υόρκη, θα πλησιάσει ακόμη πιο κοντά προς το όριο των 10$, θυμίζοντας πως το υψηλό περιόδου είναι στα 9,97$. Αδιαμφισβήτητα ενθαρρυντική εξέλιξη για τους long στο ΧΑ.

Προσώρας η εικόνα της συνεδρίασης δεν παραπέμπει σε οποιασδήποτε μορφής συγχρονισμένη κίνηση προεξόφλησης, ενόψει της Παρασκευής.

Απεναντίας οι συναλλαγές, η ροή τους -μετά τις 14:30- δεν δίνουν την αίσθηση ενεργοποίησης νέων παικτών, εισροών... φρέσκου χρήματος. Ωστόσο με τον τζίρο σε λίγο πιο καλά επίπεδα απ' ό,τι χθες, οι αγοραστές έχουν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 870 μονάδων. Διαγραμματικά η συγκεκριμένη ζώνη προσεγγίζεται, σήμερα, για τρίτη φορά. Τις δύο προηγούμενες στάθηκε αφορμή για ελεγχόμενες πωλήσεις, κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο και λιγότερο από συγκεκριμένα blue chips.

Στο 25% ο τζίρος που έχει γίνει στις 4 τραπεζικές και το 22% στον ΟΤΕ, δηλαδή σε μόλις 5 τίτλους, πραγματοποιείται το σχεδόν ήμισυ της αξίας συναλλαγών (*), με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνέχεια, μέχρι και την Παρασκευή.

Στις 844 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, ξεπερνώντας τον πρώτο από τους στόχους που είχαμε θέσει στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Μεγαλύτερος τζίρος για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με 9 εκατ. και πάνω από 5,5% αντίστοιχα. Αμφότεροι με απώλειες, στα 13,50 και 9,77 ευρώ, με την πρώτη μετοχή να διολισθαίνει προκειμένου από λίγο χαμηλότερα επίπεδα να επιχειρηθεί η προσέγγιση των 14 ευρώ, τιμή που αντιστοιχεί σε χρηματιστηριακή αξία 7 δισ.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Εθνική φαίνεται πως θα είναι αυτή που θα... βγάλει το φίδι από την τρύπα για τους long, καθώς με 3% κινείται στα 2,86 ευρώ.

Πέριξ των 2.155-2.160 ο FTSE25, με μεγαλύτερη απόδοση -πέραν των τραπεζικών- για τίτλους των ΔΕΗ (3,116 ευρώ), ΑΔΜΗΕ (2,11), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,816), Mytilineos (9,985), Motor Oil (21,56), ΕΛΠΕ (8,41 ευρώ).

Στις 58 έναντι 49 και με 77 χωρίς μεταβολή η ευρύτερη εικόνα του ταμπλό, με τους τίτλους των Pasal, ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, Intralot, Intracom, MLS, ΕΥΔΑΠ, Παπουτσάνης κ.α. με ποσοστό μεγαλύτερο του 2%.

(*) λίγο πριν τις 15:30 η αξία των συναλλαγών ανερχόταν στα 39,9 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v