Μάχες... χαρακωμάτων στο Χρηματιστήριο

Με τις τραπεζικές μετοχές στη θέση του «οδηγού» συντηρείται το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη. Χαμηλός ο τζίρος, βαρίδι οι πιέσεις σε Cοca Cola και ΟΠΑΠ. Γιατί είναι κρίσιμες οι 864 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Μάχες... χαρακωμάτων στο Χρηματιστήριο

Συντηρείται η ανοδική τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα και στη Wall Street.

Αντίδραση μεγαλύτερη στη Φρανκφούρτη, με τον DAX κατά 0,72% στις 12.723 μονάδες, μικρότερη στην Αθήνα, με τον Γενικό Δείκτη με 0,25% στις 864 μονάδες.

Ακριβώς στο... όριο και σημείο αναφοράς ο ΓΔ, με τους πωλητές vs αγοραστές να «μάχονται» για την απομάκρυνση ή την υπέρβασή του. Από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, με σχετική ανάρτηση στον ΕΚΗ εξηγήθηκε η σημασία της συγκεκριμένης τιμής και τι θα σήμαινε μία πειστική υπέρβασή της ή μία αδυναμία για την αγορά να κινηθεί υψηλότερα.

Ωστόσο, κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης η χαμηλή συναλλακτική κίνηση, ο ανάλογα περιορισμένος τζίρος, καθώς λίγο πριν τις 14:30 η αξία των συναλλαγών μόλις είχε ξεπεράσει τα 20 εκατ. Μετά από τόσες ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος είναι χαμηλός και μη επαρκής για μία ουσιαστική προσπάθεια αντίδρασης.

Τζίρος σε αυτά τα επίπεδα, που επιβεβαιώνει τη στάση αναμονής traders και επενδυτών, από τη στιγμή που το ΧΑ τούς αποφέρει ένα 40,95% από την αρχή του έτους, με τον τραπεζικό κλάδο στο 83,94%, πάντα στο ίδιο διάστημα.

Σε μία τέτοια αγορά, η στροφή όσων ενεργούν είναι η εστίαση σε επιμέρους τίτλους, ανάλογα με την ειδησεογραφία, τις εξελίξεις, την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου-εννεαμήνου.

Ελπίδες για τους long δημιουργήθηκαν όταν στο διάστημα 12:20 με 12:25 ο ΓΔ υπερέβη τις 864 προς τις 867,45 μονάδες. Ηταν το διάστημα που αρκετοί προεξόφλησαν την περαιτέρω άνοδο και συνέχιση της αντίδρασης προς τις 880 μονάδες για ακόμη μία... αναμέτρηση με την ανθεκτική, όπως αποδεικνύεται, αντίσταση. Προσδοκίες που διαψεύστηκαν, καθώς σχεδόν αντανακλαστικά ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις σε Coca Cola και ΟΠΑΠ, που αίφνης λειτούργησαν σαν... φρένο στην πορεία του δείκτη.

Ομως το ενθαρρυντικό για τους long είναι το ότι μετά τα πρώτα 5' έως 10' της συνεδρίασης, ο ΓΔ συντηρείται σταθερά σε θετικό πρόσημο. Ανάλογη εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και όχι για τον FTSE25, που μετά τις 13:30 πέρασε για ένα διάστημα σε αρνητικό πρόσημο. Επιβεβαιώνεται, για ακόμη μία συνεδρίαση, η απόκλιση μεταξύ τραπεζικών και blue chips, με τον κλάδο-κλειδί να υπερτερεί, να είναι με premium έναντι των άλλων 21 μετοχών του δείκτη.

Το 44% του τζίρου πραγματοποιείται στις μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς, με τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ενδιάμεσα και με τους Mytilineos, Jumbo, Lamda, Coca Cola, Motor Oil, Intralot να ακολουθούν.

Μεγαλύτερη απόδοση για Πειραιώς, με 1,94% στα 3,046 ευρώ. Στο 1,749 η Αlpha Βank, στα 2,788 η Εθνική και στο 0,8775 ευρώ η Eurobank.

Από τις μετοχές του δείκτη, ενδεικτικό το ότι πωλητές υπερισχύουν πέραν των Coca Cola, ΟΠΑΠ και σε Cenergy, TITAN, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Eurobank από τις τραπεζικές, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στις 47 έναντι 48, με 90 χωρίς μεταβολή. Μεγαλύτερη απόδοση για τίτλους από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Ιntralot, Mevaco, MIG με απόδοση μεγαλύτερη του 3% και με συναλλαγές που διευκολύνουν το... μπες-βγες. Επονται MLS, ΚΕΚΡΟΨ, ΙΑΣΩ κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v