Στο «κυνήγι» των 880 μονάδων το Χρηματιστήριο

Κίνηση υψηλότερα στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Αρωγός το διεθνές κλίμα, ζητούμενο τα «καύσιμα» για τη νέα επιχείρηση προσέγγισης των 880 μονάδων. Τα όρια κίνησης για τις τράπεζες, ποια blue chips μπορούν να «σπρώξουν» την αγορά.

Στο «κυνήγι» των 880 μονάδων το Χρηματιστήριο

Κέρδη με το βλέμμα, χθες βράδυ, στη Wall Street. Η επαναφορά του S&P 500 πάνω από το όριο των 3.000 και συγκεκριμένα με «κλείσιμο» στις 3.006,72 μονάδες συντηρεί το ελαφρύ προβάδισμα των long, όπου γης. Με άνοδο νωρίτερα και τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενδεικτικά στις 12.748 ο DAX, στις 7.164 μονάδες ο FTSE100.

Σε ένα τέτοιο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, στο ΧΑ το πιθανότερο ήταν η υπερίσχυση των αγοραστών έναντι των πωλητών, όπως και τελικά έγινε, με τον Γενικό Δείκτη να «κλείνει» στις 867,16, ξεπερνώντας, σε τελική τιμή, τον επικίνδυνο... σκόπελο των 864 μονάδων, που από τη συνεδρίαση της Παρασκευής είχαμε θέσει ως σημείο αναφοράς. Και υπό προϋποθέσεις σαν βάση, για ακόμη μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 880 μονάδων.

Ο μέτριος τζίρος, χαμηλότερος κατά 10 εκατ., σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας, μπορεί να είναι ένα πρόβλημα, καθώς είχε εκτιμηθεί πως για συνέχιση της αντίδρασης προς τις 880 θα απαιτούνταν κατ' αρχάς συναλλαγές μεγαλύτερες των (κατ' ελάχιστον) 60 με 65 εκατ. και σταδιακή ενίσχυσή τους όσο η αγορά θα ανέβαινε.

Ωραία, αυτή την προϋπόθεση δεν την είχαμε χθες, οπότε ας δούμε πώς θα μπορούσε στο ΧΑ να εκδηλωθεί αυτή η κίνηση, με τα δεδομένα που έχουμε.

Στην περιοχή των 836,94 μονάδων ο δείκτης-κλειδί των τραπεζών και με λίγες βοήθειες από Εθνική και Alpha Bank θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 840, με στόχευση πέραν των 860 στο τέλος της εβδομάδας. Το ιδανικό θα ήταν η υπέρβαση των 880 για τον ΔΤΡ σε εβδομαδιαίο «κλείσιμο» αλλά χωρίς... καύσιμα πολύ δύσκολα. Εκτός εάν Πέμπτη και κυρίως Παρασκευή σημειωθεί θεαματική ενίσχυση, κάτι που θα προϋπόθετε την ενεργοποίηση και άλλων επενδυτών, funds κ.λπ. Πάντως χθες τέτοια ένδειξη δεν είχαμε.

Στο 1,7550 η Αlpha Βank, με ζητούμενη την υπέρβαση του 1,80 ευρώ, στα 2,770 η Εθνική, και εδώ απαιτείται η επαναφορά προς τα 2,85-2,90 ευρώ.

Στις 2.156,54 μονάδες ο FTSE25, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της υπέρβασης πέραν των 2.160, με στόχευση προς τις 2.180 μονάδων, που θα ήταν ενθαρρυντικό για τους long παίκτες.

Η χθεσινή αναβάθμιση της Ελλάδας, σε ΒΒ από τον... άγνωστο γερμανικό οίκο Scope Ratings μπορεί για ορισμένους να θεωρήθηκε προπομπός των όσων θα αξιολογήσει την Παρασκευή η Standard & Poor's. Κατά την ταπεινή μου εκτίμηση, ουδεμία συσχέτιση του γερμανικού με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, τουναντίον θα έλεγα και γι' αυτό δεν θεωρώ πως θα μπορούσε να επηρεάσει traders και επενδυτές.

Γι' αυτό θα μείνουμε στις «βαριές» μετοχές, που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Στα 13,65 ο ΟΤΕ και όντως η μετοχή μπορεί να δει πάνω από τα 13,80 ευρώ. Στα 28,20 με απώλειες η Coca Cola, που λειτουργεί, το τελευταίο διάστημα, σαν... φρένο. Ομως θετική η εικόνα για Motor Oil, στα 21,34, Mytilineos στα 9,86, στα 9,90 ο ΟΠΑΠ με «βλέψεις» για το 10άρι.

Εάν κάποιες από τις δυνάμεις της μεγάλης κατηγορίας διατηρήσουν τη long τάση τους, τότε το σενάριο της εκ νέου δοκιμασίας των 880 μονάδων μέχρι και την Παρασκευή είναι ενεργό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v