Μισό βήμα προς τα εμπρός έκανε το Χρηματιστήριο

Εναλλαγές θέσεων και μικρή άνοδος στη σημερινή συνεδρίαση με τον τζίρο να παραμένει σε υποτονικά επίπεδα. Οι τραπεζικές μετοχές «προσπάθησαν» για υψηλότερα επίπεδα, ενώ ακολούθησαν ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

Μισό βήμα προς τα εμπρός έκανε το Χρηματιστήριο

Η συνεδρίαση του Βρετανικού Κοινοβουλίου, το Σάββατο, δεν έβγαλε “λευκό καπνό”, όσον αφορά την έγκριση της συμφωνίας για το “Brexit” και παρά τη σημερινή κίνηση με θετικό πρόσημο, των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότεροι traders περιμένουν να δουν, εάν η αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάρει ακόμη μία αναβολή.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, οι εμπορικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας περιμένουν το … επόμενο tweet από τον Donald Trump, ενώ πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση των Ευρωπαϊκών Αγορών θα κριθούν την Πέμπτη.

Σύμφωνα με Αναλυτές “η τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι μπορεί να είναι ‘ζωηρή’, δεδομένου του μεγάλου ρήγματος μεταξύ των Αξιωματούχων της για τις νέες αγορές ομολόγων”.

Για την περίπτωση του “Brexit” τα μηνύματα – δημοσιεύματα παραμένουν συγκεχυμένα καθώς οι εξελίξεις τρέχουν.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., μπορεί στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της σημερινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως τόσο η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, όσο τα μικρά κέρδη του Δείκτη και η παραμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, δεν αφήνουν περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας για επερχόμενο “year end rally”.

Μπορεί να συνεχίζεται το επιλεκτικό και εναλλασσόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών του Χ.Α. (rotation), όμως η έλλειψη σημαντικών εσωτερικών ειδήσεων, παρά τα deals στην μικρή κεφαλαιοποίηση, αναγκάζει τους Αναλυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην επερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “η πιστοληπτική αξιολόγηση από την S&P ξεχωρίζει την ερχόμενη Παρασκευή, από τα προγραμματισμένα γεγονότα της εβδομάδας. Η S&P αξιολογεί την Ελλάδα με ‘Β+’, 4 βαθμίδες κάτω από το επενδυτικό όριο, με θετική προοπτική και μία θετική ‘ετυμηγορία’ μπορεί να διαμορφώσει κλίμα και διαθέσεις, σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα”.

Πλάγια κίνηση από την Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων να διατηρούν επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά (στο 1,319% η απόδοση του 10ετους).

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Δεικτοβαρείς μετοχές, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις τα Τραπεζικά blue chips δείχνουν να κινούνται με ελαφρώς καλύτερη δυναμική, με αποτέλεσμα ο κλαδικός τους δείκτης να συμπληρώσει και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της Πειραιώς (+2,07%), χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο αυτός της Εθνικής (+0,98%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+1,50%) και Eurobank (+1,70%).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 823,64 (-0,09%) και 838,63 μονάδων (+1,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 837,9 (+1,64%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 836,94 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,52%.

Μετά και το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 835 μονάδων, ο ΔΤΡ γύρισε σε ημερήσιο “long”, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 860 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων, προκειμένου να προχωρήσει η συναλλαγή μεταβίβασης του 80% της Alternative Financial Solutions (AFS) από την Τράπεζα Πειραιώς στην Intrum, έναντι αθροιστικού τιμήματος 328 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία έχει ήδη λάβει την έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος και μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να δοθεί και η συγκατάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το καλώς έχειν των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν”.

Λίγο πιο ενεργητικούς τους αγοραστές, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-0,24%), Cenergy (-0,15%), Jumbo (-0,34%), ΕΕΕ (-0,63%), Ελλάκτωρ (-0,89%), ΕΧΑΕ (-0,67%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,81%) και αμετάβλητες οι μετοχές των Viohalco, Lamda Development, Fourli και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Από εκεί και πέρα, παραμένει σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι η μετοχή της ΕΕΕ (-0,63%), σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 30,31 ευρώ (κλείσιμο 19/9). Αν συνεχίσουν να είναι καλύτεροι οι πωλητές, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 27,54 και 27,18 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στα 29,18 ευρώ, που είναι και η πρώτη σημαντική αντίσταση.

Με τα 4,30 – 4,25 ευρώ να έχουν αποδειχθεί καλή στήριξη για την ΕΧΑΕ (-0,67%), η μετοχή προσπάθησε βραχύβια αντίδραση, έστω και αν η επιστροφή σε χαμηλούς τζίρους δεν ευνοεί την εισηγμένη. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 4,66 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και οι αμέσως επόμενες στα 4,90 και 5,16 ευρώ. Αν χαθεί η στήριξη στα 4,46 ευρώ, θα ξαναδοκιμαστούν τα πρόσφατα χαμηλά.

Από εκεί και χαμηλότερα, επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, λόγω αποτελεσμάτων και επιστροφής κεφαλαίου για τον Νάκα (+10%), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Ικτίνος (+1,55%), επιστροφή αγοραστών και αγορές ιδίων στην MLS (+2,62%), ενώ σημαντική κινητικότητα σημειώθηκε στην Intralot (+8,41%), λόγω εκτιμήσεων για αναστροφή της δικαστικής απόφασης στις ΗΠΑ, όσον αφορά το συμβόλαιο μεταξύ της Εισηγμένης και της DC Lottery.

Επιστροφή αγοραστών σε Λύκο (+2,64%), Τρ. Αττικής (+1,44%), Πλ. Κρήτης (+1,64%), Attica Group (+0,82%) και MIG (+4,21%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Newsphone (+9,57%), διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά η Epsilon Net (+2,80%), επτά πτωτικές στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις για την Profile (-0,87%), ενώ “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η ΕΚΤΕΡ (-5,34%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 2,50 ευρώ (κλείσιμο 8/10) ο Κέκροπας (+2,46%), ενώ τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Mevaco (+3,64%, στις 30/6/2019 η καθαρή θέση στα 22,978 εκατ., ο καθαρός δανεισμός στα 1,652 εκατ. και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 17,955 εκατ.). Ο τίτλος σε υψηλά 11ετιας (!).

Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να επικρατούν “στα σημεία” υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται στις 876 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 2166 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η ανθεκτικότητα του Χ.Α. έχει βάση στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, οι οποίες έπεσαν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Επικρατέστερο σενάριο η συνέχιση του ‘rotation’, καθώς οι Επενδυτές επιδιώκουν νέα επιλεκτικά ενδιαφέροντα ροής ειδήσεων, ενώ ενδέχεται να διατηρήσουν τα επίπεδα συναλλαγών σε περιορισμένο εύρος”, εκτιμά η Beta Sec.

“Την Παρασκευή η S&P ανακοινώνει την έκθεσή της για το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας (ήδη στο ‘Β+’, 4 βαθμίδες χαμηλότερα από investment grade). Η μετάθεση της ψηφοφορίας για τη συμφωνία ‘Brexit’, παρατείνει την αβεβαιότητα για το θέμα. Η τεχνική εικόνα του Χ.Α. αφήνει ανοικτό το σενάριο αναρρίχησης του ΓΔ, αν η επέλευση θετικών εσωτερικών καταλυτών, δεν αντισταθμιστεί από τους ‘μαύρους κύκνους’ του διεθνούς περιβάλλοντος”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Για την εβδομάδα που ξεκίνησε ο ΓΔ ενδέχεται να έχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα και πιθανώς να κινηθεί εντός του εύρους των 840 με 890 μονάδων. Μια αναβάθμιση από τον Οίκο αξιολόγησης S&P την Παρασκευή, θα δώσει μια καλή αφορμή για υψηλότερα επίπεδα. Στο εξωτερικό, η προσοχή είναι στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα σημαντικών Εταιρειών όπως Amazon, McDonalds, Microsoft, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η εβδομάδα που ξεκίνησε, ουσιαστικά, περιμένει την αξιολόγηση της S&P και μετά από δύο εβδομάδες και την έκθεση της DBRS. Θυμίζουμε πως απέχουμε 4 βαθμίδες για να γίνει η Οικονομία και πρακτικά επενδύσιμη, ασχέτως αν η απόδοση στο 10ετες βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Κάθε αλλαγή στην βαθμολόγηση επιδρά θετικά και στο Χρηματιστήριο και ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο, που εναγωνίως περιμένει και την “Ηράκλεια λύση”. Μην ξεχνάμε παράλληλα, πως η Ελλάδα έχει όλες τις πιθανότητες να ενταχθεί στο “QE”.

Η ΤΕΝΕΡΓ, ολοκλήρωσε την νέα έκδοση με επιτυχία και όλα δείχνουν πως το πιο πιθανόν είναι να ακολουθήσουν ο Μυτιληναίος και ο ΟΠΑΠ. Μοναδική Εταιρεία που ακόμα δεν έχει βγάλει ομόλογο από την σειρά του 2014, είναι η ΔΕΗ, που αν τα καταφέρει και αυτή θα είναι ακόμα ένα θετικό γεγονός για την Εταιρεία.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, περιμένοντας την ανοδική λύση της συσσώρευσης του τελευταίου τριμήνου.

“Ο τζίρος δεν βοηθάει στην παρούσα και θα πρέπει να αλλάξει επίπεδο μαζί με την Αγορά”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Η ίδια εικόνα και στην Ευρώπη, οριακές μεταβολές στην Wall Street.

Πιέσεις στο Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Μικρές μεταβολές για τον Χρυσό, αξιοσημείωτη αντίδραση από το Ασήμι, προσεγγίζει τα $8250 το Bitcoin.

Κατά 0,1% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας. Η πτώση ήταν μικρότερη από αυτή που ανέμεναν οι Οικονομολόγοι.

H Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας προειδοποίησε ότι η Οικονομία της ίσως έχει συρρικνωθεί για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, κάτι που θα σημαίνει ότι η μεγαλύτερη Οικονομία της Ευρωζώνης έχει μπει στην πρώτη ύφεση των τελευταίων έξι ετών.

Η Bundesbank σημειώνει, ωστόσο, στη μηνιαία έκθεσή της: “Η ύφεση υπό την έννοια σαφούς, ευρείας και σταθερής μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, με ανεκμετάλλευτες παραγωγικές δυνατότητες, δεν είναι ακόμη εμφανής”.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Πρόεδρος της Βρετανικής Βουλής, Τζον Μπέκροου, απέρριψε το αίτημα να διεξαχθεί σήμερα νέα ψηφοφορία, για τη συμφωνία αποχώρησης στην οποία κατέληξε η Κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε “ΒΒ” από “ΒΒ-“ αναβάθμισε το Ελληνικό αξιόχρεο ο Οίκος Scope Ratings, διατηρώντας το θετικό outlook της αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει, “οι λόγοι της αναβάθμισης είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η καλύτερη εικόνα, μεσοπρόθεσμα, για τη βιωσιμότητα του χρέους”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 861,88 (-0,08%) και 867,45 μονάδων (+0,56%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 866,81 (+0,49%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 867,16 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,53%.

Ο τζίρος στα 49,6 εκατ., από τα οποία τα 5,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΦΡΛΚ και με το θετικό η ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Motor Oil, TITC, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis.

Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, καθώς 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αξιοσημείωτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.726 συμβόλαια).

Στα 14.389 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.624 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 966, 940 για τον Νοέμβριο και 26 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.157) κινήθηκε μεταξύ 2.142,25 και 2.157 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (26.600 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.821), Alpha Bank (3.527), Πειραιώς (2.682), ΔΕΗ (190), Εθνική (3.431), MIG (2.788), Ελλάκτωρα (244), OTE (106), Intralot (375).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 31.359, Alpha Bank 54.718, Εθνική 43.510, MIG 72.635, ΔΕΗ 14.265, Ελλάκτωρα 12.425, Πειραιώς 23.896, Μυτιληναίο 12.081, ΓΕΚ 10.076.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                   Name of Issuer                  NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.187.765 τεμ., (από 57.197.830 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.072.081 τεμ. (24.072.081), ΔΕΗ 6.709.224 τεμ. (6.709.224), Eurobank 60.645.247 τεμ. (60.674.779), Εθνική 18.771.763 τεμ. (18.760.952), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.311.403 τεμ. (1.311.403).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v