Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα... στοιχήματα του Νοεμβρίου

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου κλείνει ο μήνας για την εγχώρια αγορά. Πού προσβλέπουν οι «παίκτες» για το επόμενο διάστημα. Το «σήμα» από Fed και τα σενάρια.

ΧΑ: Τα... στοιχήματα του Νοεμβρίου

Το... πάρτι καλά κρατεί στη Wall Street, με τους long να αξιοποιούν στο έπακρον τη μείωση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε η FeD, με ενδεικτική την κίνηση του S&P500 προς τα νέα υψηλά των 3.046,77 μονάδων. Κίνηση που υποστηρίχθηκε και από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Apple.

Συνακόλουθα, η θεαματική περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη φόβου, με τον VIX/CBOE στις 12,33 μονάδες, ενώ στον ανοδικό ρυθμό της αγοράς ακολούθησε και το ελληνικό... καλάθι, με το GREK/ETF να πλησιάζει προς τα $9,97, που είναι το υψηλό 52 εβδομάδων. Με ικανοποιητικές εισροές, χθες βράδυ, στα $9,91.

Στα καθ' ημάς, άλλη μία συνεδρίαση περισσότερο συντήρησης θα έλεγε κάποιος παρά διάθεσης για δοκιμασία είτε προς την κατεύθυνση της υπέρβασης των 880 αλλά ούτε και απώλεια των 870 σε «κλείσιμο», παρότι ο ΓΔ διολίσθησε έως τις 869,56 μονάδες.

Τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου, μήνας με οριακά θετική απόδοση για τον ΓΔ και υπεραπόδοσης για τον τραπεζικό κλάδο, που συνεχίζει να λειτουργεί σαν... γεννήτρια μιας αγοράς, όπου -σχεδόν- καθημερινά το 40% της αξίας συναλλαγών επικεντρώνεται σε μόλις 4 μετοχές, των Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς.

Μάλιστα, σε ένα από τα τελευταία σχόλιά μας σημειώναμε τον... στοιχηματισμό χρηματιστηριακών γραφείων για το ποια από τις πρώτες 3 μετοχές θα πιάσει τον στόχο της αμκ του 2015, με τον ΔΤΡ να εξακολουθεί να απέχει περί τις 130 μονάδες από τα επίπεδα εκείνης της δραματικής περιόδου.

Προφανώς, εάν τα «ισχυρά χέρια» επιδιώξουν να παίξουν ένα μεγαλύτερο bet, που θα αφορά στη συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης -προς τις 1.000 μον.-, τότε θα μπορούσαμε να δούμε το ΧΑ σε τιμές από 920/930 και πάνω.

Αλλά αυτά τα... στοιχήματα θα παιχτούν στη συνέχεια, με τον Νοέμβριο να ξεκινά με προϋποθέσεις ικανές για κάτι καλύτερο.

Αρχικά η ετυμηγορία της DBRS, που με μία κλίμακα υψηλότερα διαμορφώνει το rating δύο θέσεις χαμηλότερα από το όριο του «επενδύσιμου», θα δούμε αύριο. Σταθερά οι εξελίξεις από το μέτωπο του... Ηρακλή, με τα μηνύματα και τις πληροφορίες που μας έρχονται να παραμένουν αμφίσημα, που πρακτικά σημαίνει πως χάνεται και άλλος πολύτιμος χρόνος. Ουσιώδης εκκρεμότητα και παράμετρος ικανή να ωθήσει τον ΔΤΡ πάνω από τις 900 ή να τον... βυθίσει χαμηλότερα των 800 μονάδων.

Για τον κλάδο, ενισχυτικό είναι και το περιβάλλον ελάχιστων/χαμηλών επιτοκίων, με τη χθεσινή έκδοση του εντόκου 6μηνης διάρκειας να επιβεβαιώνει την πτωτική τάση.

Στα επιμέρους και τα επιχειρηματικά, ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο της Τεχνικής Ολυμπιακής. Αποκαλυπτικό και αναλυτικό το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια για το φερόμενο ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη, ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί και σε προηγούμενο χρόνο.

Στα της ημέρας και η θετική αποτίμηση της επικείμενης αποπληρωμής μέρους των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον οίκο Moody's.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v