Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλό

Πέριξ των 875 μονάδων η κίνηση του Γενικού Δείκτη, με περιορισμένο τζίρο η τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, υποχωρεί η Εθνική. Κέρδη και συναλλαγές σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

ΧΑ: Μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλό

Οριακά χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης, πάνω όμως 43 μετοχές, σε μία ισορροπημένη κατά τα άλλα συνεδρίαση.

Ενδεικτικές οι συναλλαγές και ο τζίρος, που παραμένουν σε μέτρια-χαμηλά επίπεδα, αν και τις τελευταίες ημέρες η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μετά τις 16:30, με κορύφωση προς το τελευταίο 15λεπτο, είναι σχεδόν ισοδύναμες με αυτές που περνούν από το άνοιγμα μέχρι και τις 16:30 περίπου. Γι' αυτό και καλό θα ήταν να περιμένουμε το κλείσιμο της συνεδρίασης, σημαίνοντας και το τέλος Οκτωβρίου.

Σε στενό εύρος η διακύμανση για τους βασικούς δείκτες, ενώ μοιρασμένη μεταξύ πωλητών και αγοραστών η ευρύτερη εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Μεταξύ 871,29 και 877,98 μονάδων η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, με τη μέχρι πριν λίγο ροή των συναλλαγών να μη δείχνε ούτε για πάνω από τις 880 αλλά και ούτε για χαμηλότερα των 870 μονάδων. Εικόνα «ρηχής» αγοράς, όπου η πλειονότητα των «ισχυρών χεριών» τηρεί στάση αναμονής ή κατοχυρώνει μέρος των σημαντικών υπεραξιών που εγγράφει για το 2019.

Στο οριακό 0,93% η απόδοση Οκτωβρίου αλλά 42,92% για φέτος, για τον ΓΔ. Στην περιοχή των 870-875 ο Δείκτης Τραπεζών, με απόδοση 5,12% στον μήνα και σχεδόν 100% από την αρχή του έτους.

Κλάδος-κλειδί, σταθερά, ο τραπεζικός, με το 51% της αξίας συναλλαγών να γίνεται στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων. Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, σφήνα ο ΟΤΕ και μετά η Πειραιώς. Μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της Εθνικής, με 5,2 εκατ. -λίγο πριν τις 15:00-, με μικρές απώλειες οι πρώτες τρεις, με αγοραστές στα 3,078 η Πειραιώς.

Χωρίς σημαντική μεταβλητότητα για το σύνολο των blue chips και μετοχών-σηματωρών, αν και λίγο πριν τις 15:00 ενεργοποιήθηκαν λίγες εντολές αγοράς με στόχο προς τις 877 για τον Γενικό Δείκτη.

Σημείο αναφοράς, όλως συμπτωματικά, οι 880 μονάδες τόσο για τον ΓΔ όσο για τον ΔΤΡ, αν και για τον τραπεζικό ζητούμενο είναι η υπέρβαση των 900-905 μονάδων.

Για τον κλάδο, σημασία έχει το ότι οι ξένοι οίκοι... επιστρέφουν, με την BofA/Merrill Lynch να ξεκινά εκ νέου την κάλυψη των μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Σύμφωνα με τον οίκο, το outlook είναι βελτιωμένο, ο... Ηρακλής μπορεί να βοηθήσει ενώ προτιμητέα θεωρεί τη Eurobank. Αυτά την ώρα που η απόδοση των κρατικών τίτλων υποχωρεί σε νέα χαμηλά, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο η διαφορά στην απόδοση των 10ετών Ιταλίας- Ελλάδος να είναι μόλις 20 μονάδες βάσης.

Στα blue chips με αγοραστές ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, με τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 3,20% στα 3,158 ευρώ, με τζίρο κοντά στο 1,5 εκατ., Coca Cola, Mytilineos, Eλληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Sarantis.

Στις 48 έναντι 48 και με 90 μετοχές χωρίς μεταβολή η ευρύτερη εικόνα της αγοράς. Μεγαλύτερη άνοδος για Revoil, Νηρέα με χαμηλές συναλλαγές, Τεχνική Ολυμπιακή -στα 2,51 ευρώ-, Πλαστικά Κρήτης, Entersoft.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v