Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συντηρεί την ισχνή αντίδραση η Coca Cola

Πέριξ των 870 μονάδων η κίνηση του Γενικού Δείκτη, με το άλμα 7% της Coca Cola να επισκιάζει τις πιέσεις σε τράπεζες και blue chips. Το κλίμα στις αγορές, τα σινιάλα από τον τζίρο και οι μετοχές που επιμένουν υψηλότερα.

ΧΑ: Συντηρεί την ισχνή αντίδραση η Coca Cola

Με απώλειες τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο μείον τα futures στη Wall Street, ισχνή αντίδραση στο ΧΑ.

Κατά 0,68% χαμηλότερα, στις 13.193 μονάδες ο DAX, από 0,33% χαμηλότερα, τις 3.081 μονάδες το συμβόλαιο του S&P 500.

Παράλληλα «τσιμπάει» και ο δείκτης φόβου VIX/CBOE στις 13,37 μονάδες, αποτυπώνοντας τη διάθεση των traders για ανάληψη/έκθεση ρίσκου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Με contrarian διαθέσεις και κινήσεις στο ΧΑ, σε μία συνεδρίαση των 55-60 εκατ., με... στρεβλή απεικόνιση της σχέσης ανοδικών vs πτωτικών για τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Επί της ουσίας, σήμερα, ο FTSE25 συντηρείται σε θετικό έδαφος κυρίως λόγω της υπεραπόδοσης της Coca Cola. Xωρίς το 5,45%, στα 29,03 ευρώ, ο δείκτης δεν θα διαμορφωνόταν κοντά στις 2.165 μονάδες αλλά θα ήταν οριακά στο μείον.

Πρακτικά ακόμη ένας λόγος για όσους επιμένουν να μη δίνουν και τόσο μεγάλη σημασία στο πού είναι ο δείκτης, καθώς για πλέον των μισών blue chips, οι τρέχουσες τιμές αντιστοιχούν σε επίπεδα υψηλότερα των 1.200 μονάδων.

Στο συν ο Γενικός Δείκτης, παρά το μείον 1,03%, του Δ.ΤΡ. στις 839 μονάδες. Στην περιοχή των 2.163 μονάδων ο FTSE25... ελέω Coca Cola.

Στους κλάδους τροφίμων-διατροφής και τραπεζών πραγματοποιείται το 30% της αξίας συναλλαγών, ένδειξη της διασποράς των συναλλαγών σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς και δη της μεγάλης κατηγορίας.

Επί της ουσίας παρακολουθούμε μία άνευρη και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεδρίαση, σε μία από τα ίδια των τελευταίων 3 και πλέον μηνών, όπου μία μεν βαριά μετοχή αντιδρά θεαματικά αλλά στην πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών υπερισχύουν οι πωλητές.

Από τον τραπεζικό κλάδο, ξεχωρίζουν ALPHA BANK και Εθνική, με την πρώτη να «γυρίζει» αρχικά σε θετικό πρόσημο (γύρω στις 12:00) και την ΕΤΕ να ακολουθεί στη συνέχεια. Αντιθέτως με πωλητές η Eurobank στο 0,9095 και η Πειραιώς στα 2,96 ευρώ.

Σταδιακά, μετά τις 15:15, επιταχύνθηκε η ροή των εντολών και στις δύο τραπεζικές μετοχές -ALPHA BANK, ETE-, ενισχύθηκε και άλλο η Coca Cola, ενώ και στη ΔΕΗ οι αγοραστές ανέβηκαν στα 3,144 ευρώ.
Από τις μετοχές του δείκτη, με θεαματική βελτίωση της χρηματιστηριακής θέσης της η ΔΕΗ είναι από τα χαρτιά που πληρούν προϋποθέσεις για να συνεχίσουν υψηλότερα.

Κατατοπιστικό το διάγραμμα της μετοχής.

Εξαιρέσεις στον πτωτικό κανόνα, πέραν των Coca Cola, Alpha Bank, ETE και ΔΕΗ, οι περιπτώσεις των Lamda Development, EXAE και Sarantis καθώς στις υπόλοιπες οι ρευστοποιήσεις είναι σταθερές από την αρχή της συνεδρίασης.

Στις 39 οι μετοχές με θετικό πρόσημο, στις 66 με αρνητικό και 82 χωρίς μεταβολή. Αλλά με την υπεραπόδοση της Coca Cola και τις βοήθειες από Αlpha Bank, Eθνική και ΔΕΗ να διαμορφώνουν το 0,57% του ΓΔ στις 871 μονάδες, λίγο πριν τις 15:30. Με τον τζίρο στα 35 εκατ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v