Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού χτίζονται οι άμυνες για τον Γενικό Δείκτη

Σταθεροποιητική η εκκίνηση στο Χρηματιστήριο. Το αρνητικό σερί του Νοεμβρίου, το σήμα short για τον ΓΔ και τι μπορεί να αλλάξει το κλίμα. Οι σταθεροί πωλητές στις τράπεζες και το διεθνές κλίμα. Ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο.

ΧΑ: Πού χτίζονται οι άμυνες για τον Γενικό Δείκτη

Ως ένας από τους χειρότερους μήνες του 2019 έχει ξεκινήσει ο Νοέμβριος και εξελίσσεται με μόλις μία ανοδική σε επτά συνεδριάσεις.

Εμφανής, περισσότερο από το προηγούμενο διάστημα, η διάθεση αρκετών traders να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους παρά να τις ενισχύσουν περαιτέρω.

Είτε λόγω των θεαματικών υπεραξιών και αποδόσεων στο 7μηνο, είτε λόγω των πολύ σοβαρών καθυστερήσεων στο τραπεζικό... μέτωπο, κυρίως βραχυμεσοπρόθεσμοι επιμένουν πωλητικά. Με συνέπεια τη διόρθωση της αγοράς από τη «διπλή κορυφή» της 31ης Οκτωβρίου-1ης Νοεμβρίου, δηλαδή τις 882 μονάδες μέχρι και οριακά χαμηλότερα των 856 μονάδων, εξέλιξη που θεωρείται ως μία short ένδειξη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα-Παρασκευή. Δεδομένης της σημασίας που έχουν οι τεχνικές ενδείξεις, «ανεβάζουμε» (στον Εκηβόλο) διάγραμμα του ΓΔ, προκειμένου να μετρηθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, που πιθανότατα θα μας φανούν χρήσιμες σήμερα. «Κλειδί» θεωρούνται οι 852 και οι 843 μονάδες. 

Κλάδος-βαρίδι σε αυτό τον κύκλο της αγοράς ο τραπεζικός, που παρά τις σποραδικές αναβαθμίσεις χρειάζεται κάτι σημαντικό για να αναστραφεί η τάση. Το νέο που θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά είναι η ενεργοποίηση του APS του ΤΧΣ, κάτι που δεν διαφαίνεται πως θα επιτευχθεί πριν το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Άλλωστε μέρα με τη μέρα, συνεδρίαση με τη συνεδρίαση, όλο και σε περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία ενισχύεται η εκτίμηση πως αυτό θα πρέπει να αναμένεται για τις αρχές του 2020. Από αυτή την άποψη, οι συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών είναι μία απολύτως φυσιολογική τακτική.

Σημειώνεται πως με τον Τραπεζικό Δείκτη στις 819,38, η απόδοση είναι 86,38% από την αρχή του έτους και με την Πειραιώς στα 2,864 ευρώ, η αντίδραση φθάνει το 240,95% (!), συνεπώς ό,τι και να ειπωθεί, εντός παιδιάς θεωρείται.

Άλλωστε σε ένα... ρηχό χρηματιστήριο αρκούν 2-3 ισχυροί σταθεροί πωλητές για να διαμορφωθεί η αποκαρδιωτική εικόνα των τελευταίων 7 συνεδριάσεων.

Στον τραπεζικό κλάδο η προσοχή, ειδικότερα στη Εurobank, με την αγορά να περιμένει, από ώρα σε ώρα, τις αποφάσεις του δ.σ. για τον προτιμητέο για το deal σχετικά με το... καλάθι των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το σχήμα διαχείρισης. Fortress ή Pimco, ενδεχομένως να μάθει σήμερα η αγορά ποιος θα είναι ο νικητής. Στο 0,87 ευρώ η μετοχή της τράπεζας.

Όμως το πρόβλημα των σταθερών πωλήσεων δεν περιορίζεται στον τραπεζικό κλάδο αλλά απεναντίας πλήττει και το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του δείκτη.

Επιπρόσθετο πρόβλημα, αυτών των ημερών, οι αρνητικές εξελίξεις στην MLS, και αυτό επειδή συγκεκριμένοι διαχειριστές, προκειμένου να καλύψουν ή μειώσουν ζημιές, μετά και το χθεσινό μείον 30%, ρευστοποιούν θέσεις τους σε άλλες μετοχές.

Από τις μετοχές του δείκτη, στο επίκεντρο ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v